3DMark – un nou inceput

Scris de: , in categoria: Diverse, Featured Articles, in 7 February, 2013.

3DMark

 

Imbatranim dragilor, imbatranim incet si sigur si nimic nu ne aduce aminte mai bine de acest lucru decat momentul in care incepem sa sapam in istoria recenta a IT-ului, alaturi de care practic am crescut. Lansari de produse, versiuni de benchmark-uri, toate acestea se succed intr-un ritm accelerat si parca ieri instalam Windows 95, ne jucam pe Voodoo Banshee sau rulam 3DMark 2001 pentru prima data… In urma cu 14 ani telefoanele mobile ne uimeau daca aveau spatiu pentru mai multe numere in agenda – astazi discutam despre adevarate calculatoare la purtator. In urma cu 14 ani ne chinuiam cand incercam sa ne verificam mail-ul – astazi avem la dispozitie streaming HD. In urma cu 14 ani jucam Delta Force II in loc sa invat pentru bac, astazi sunt un “mos” barbos care nu mai are nici timp nici tragere de inima ca sa se joace…

De ce am zis 14 ani si nu 10 sau 15? E destul de simplu…pentru ca in urma cu 14 ani si cateva luni, cei de la Futuremark (pe atunci MadOnion) lansau prima versiune a unui benchmark ce avea sa devina celebru si sa stea la baza unui “sport” care ne-a atras pe noi atat de mult incat am pus bazele LAB501… Nu o sa detaliez acum istoria 3DMark, pentru asta aveti la dispozitie acest articol. Si nici nu voi mai explica inca odata ce este un benchmark si ce importanta au benchmark-urile pentru noi – pentru asta aveti la dispozitie acest articol. Va recomand sa le cititi pe ambele pentru a intelege mai bine despre ce vorbim astazi.

Ce conteaza insa, adica motivul pentru care cititi astazi acest articol, este lansarea unei noi versiuni 3DMark, mai precis versiunea cu numarul 9. Evident, nici o companie nu este imuna la tendintele pietei si asa cum Apple lansau in urma cu ceva timp “noul” iPad, fara sa ii asocieze acestuia un numar, si cei de la Futuremark lanseaza astazi noul 3DMark, numit pur si simplu “3DMark”. Nu 3DMark 2013, nu 3DMark 9, nu 3DMark Multi-Platform… pur si simplu 3DMark. Prin urmare, vom respecta decizia producatorului si ne vom referi de acum inainte la aceasta versiune de 3DMark asa cum isi doresc ei, adica pur si simplu noul 3DMark.

Pe de alta parte, denumirea este singurul lucru simplu legat de acest nou benchmark, acesta depasind in complexitate orice versiune anterioara. De ce spun asta? Pentru ca de la un benchmark dedicat evaluarii performantelor pe care le inregistreaza un PC in jocuri, 3DMark a ajuns odata cu ultima versiune sa fie un benchmark multi-platforma, cu ajutorul caruia vom putea masura performantele PC-urilor, tabletelor si smartphone-urilor. In cadrul articolului de fata ne vom referi la prima versiune lansata, mai precis cea destinata PC-urilor. Versiunile pentru Android, iOS sau Windows RT vor fi lansate pe parcursul urmatoarelor saptamani.

 

Intro

Comentarii

11 comentarii la: 3DMark – un nou inceput

  1. Dan Sabau a scris pe:

    foarte binevenit testul. mi-ar fi placut insa daca ati fi testat si cateva placi (mai) entry level, cum ar fi o AMD HD6670 🙂

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Mie mi-ar fi placut daca am fi testat si toata seria 6 de la AMD respectiv 5 de la Nvidia. Din pacate nu avem la dispozitie marea majoritate a modelelor din seriile respective si ar fi fost destul de greu de obtinut.

  3. Andrei a scris pe:

    Am rulat noul 3DMark pe un pc cu o configuratie decenta:2core e4500 la 2,2ghz,4gb ram 800 mhz,asus gtx560ti(standard freq) si dupa primul benchmark mi s-a blocat pc-ul si a trebuit sa-l resetez prin Clear Cmos.Am mai patit-o cu 3DMark vantage dar 3DMark 11 ruleaza fara probleme.Precizez ca nu am overclockat nici o componenta,am o sursa 550W superflower 80+bronze si testele le-am rulat pe win7 x64.

  4. anarki a scris pe:

    un test de SLI/CF pe PCI3.0 (X79) vs PCI2.0 (Z77) pe setari de extrem ar fi interesant.

  5. liviuttn a scris pe:

    foarte bun articol, felicitari! Cu radeoana mea 7850 fac 4316 puncte.

  6. Costi a scris pe:

    Interesantă scalarea cu numărul de nuclee.
    Mă întreb dacă de întâmplă același lucru și în jocuri, sau în ce jocuri.. ,))

  7. interesant articol. chiar nu stiam asta.

  8. Interesant si util, dar eu tot as vrea sa dau timpul cu 14 ani in urma in schimbul acestor noi tehnologii…

  9. Marius a scris pe:

    Quote “Cu alte cuvintem puteti rula Fire Strike (1920×1080) si pe un Ultrabook (asa cum am facut eu, de altfel) si rezultatul va fi comparat in acelasi sistem de referinta cu ceea ce obtinem pe un PC dotat cu un monitor are suporta aceasta rezolutie”

    Esti cam pe spate cu noutatile…ultrabookurile mai nou cam toate au ecran 1080p

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Nu vrei tu mai bine sa te documentezi inainte sa faci afirmatii despre lucruri pe care evident nu le cunosti?

  11. se pare ca-mi va trebui un upgrade la desktop

Lasa-ne un comentariu: