AMD isi etaleaza noul Opteron six-core Istanbul

Scris de: , in categoria: Stiri, in 23 February, 2009.

Intr-o conferinta de presa tinuta la Austin (Texas, SUA), AMD a demonstrat capabilitatile unui nou procesor de tip server. Acesta are 6 core-uri, 6Mb cache L3, este produs intr-un proces tehnologic de 45 nm si este destinat socket-ului F. Acest lucru permite pastrarea infrastructurii deja existente de catre companii, un eventual upgrade necesitand un simplu update de bios.

Demonstratia propriu-zisa a constat in compararea intr-un benchmark Stream a doua sisteme identice exceptand procesorul; unul avea 4 procesoare Shanghai (actuala generatie, 45 nm, quad-core, deci 16 core-uri in total) iar celalat 4 procesoare Istanbul (viitoarea generatie, 45 nm, six-core, deci 24 de core-uri in total). In benchmark-ul respectiv, diferenta de performanta era evidenta,  25.000 MB/s pentru sistemul Shanghai si 42.000 MB/s pentru cel Istanbul.

Desi procentul companiilor care prefera un simplu upgrade de procesor in dauna schimbarii intregii platforme este de doar 5% (conform unui studiu de piata AMD), datorita crizei economice AMD spera ca acest procent sa creasca. Motivatia e simpla de altfel: sporul de performanta obtinut prin simplul upgrade la un procesor Istambul raportat la suma cheltuita pentru achizitionarea acestuia este net superior celui obtinut prin schimbarea intregii platforme. Acest lucru presupune insa ca firma in cauza sa detina deja un sistem compatibil (socket F) AMD.

Ce lipseste deci este o comparatie cu procesorul Xeon Nehalem (fie quad-core, disponibil din martie, fie octo-core). Noul Opteron se pare ca va fi disponibil pe piata in semestrul 2 al acestui an. Mai multe detalii despre evenimentul de la Austin gasiti pe site-ul techreport.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: