AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 24 March, 2017.

AMD Ryzen 7 1800X – a new adventure

 

Un moment asteptat de multi a avut loc la inceputul lunii, data de 2 martie marcand revenirea AMD pe piata procesoarelor desktop high-end. Lansarea nucleului “Zen” a implicat un efort aproape supraomenesc de cercetare si dezvoltare din partea celor mai buni arhitecti pe care AMD i-a avut la dispozitie, timp de 4 ani. Cei mai notabili dintre acestia sunt bineinteles, legendarul Jim Keller (lead arhitect Athlon64, care intre timp a parasit AMD pentru Tesla) si Mike Clark, care a supravegheat proiectul “Zen” de la cap la coada din pozitia de lead arhitect.

Am tratat arhitectura “Zen” in review-ul de lansare, unde am putut vedea imbunatatirea IPC-ul cu 52% fata de arhitectura precedenta, Excavator, cea din urma iteratie a dezamagirii denumita Bulldozer. Desi avem de-a face cu o platforma complet noua, am putut vedea cum Ryzen 7 1700 ofera un pret / performanta foarte bun mai ales atunci cand il tactam la 3900MHz si crestem frecventa memoriei la 3200MHz. Daca nu ati facut-o deja, puteti vedea comportamentul lui Ryzen 7 1700 atat la frecvente stock cat si overclockat intr-o multitudine de aplicatii si jocuri in articolul colegului meu Tudor.

Din considerente de timp nu am putut trata in articolul de lansare toate aspectele unei noi platforme, prin urmare articolul de astazi va fi mai mult decat un simplu studiu de overclocking. Asta inseamna ca voi incerca sa fiu succint, pentru ca avem multe lucruri de discutat. Vom dezbate pe larg subsistemul de memorie, compromisurile facute precum si scalarea performantei o data cu frecventa. Pentru ca NVMe devine incet incet standardul de stocare pentru PC-urile high-end vom vedea cum sta platforma AM4 la acest capitol.

Evident, nu putem incheia un articol de overclocking fara a ne juca putin cu procesorul, studiind scalarea cu voltajul, gasind totodata o frecventa stabila pentru utilizarea zilnica. Incepem acest articol cu prezentarea platformei folosite, primul candidat fiind, bineinteles, placa de baza!

 

ryzen_firstpage

 

Comentarii

8 comentarii la: AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

  1. doru a scris pe:

    Multumesc pentru review! Il asteptam cu mult interes! La cum se prezinta lucrurile, un articol ce il continua pe acesta e mai mult decat binevenit!

    P45 si C2D E8200 a fost o platforma ce mi-a placut sa o optimizez. Daca AM4 si Ryzen e similar atunci va fi urmatoarea mea platforma 😀 Incep sa strang banutii!

  2. rage fuury a scris pe:

    Multumim pentru efort Matei! Si banuiesc ca nu e ultimul articol pe acest subiect, am auzit ca primavara asta se poarta diverse tonori de portocaliu… 😉

  3. AMD a scris pe:

    Ryzen pare un produs lansat la repezeala pe piata,fortati de necesitati financiare,si asa e un produs bun,daca vor remedia si micile probleme de constructie,si mai ales de softuri care sunt optimizate pentru procesoarele intel va fi ok.

  4. gdfd a scris pe:

    In pagina 8, asta e gresita: “Am pomenit mai devreme cuvantul de strap”

  5. Felician Balint a scris pe:

    Excelent articol.

    Prin urmare daca dorim o platforma stabila si performanta de la AMD sa mai stam 2-3 luni sa ne urcam putin si bugetul si sa asteptam sa rezolve bug-urile critice de inceput ale platformei.

    Deci cel putin in cazul AMD se merita sa punem memorii cu frecventa ridicata, am vazut comentarii pe alte site-uri ca peste 2400 nu se merita, se pare ca la Ryzen merita …

  6. Liviu a scris pe:

    Savurez cu placere orice scrieti despre Ryzen . Aveti un stil aparte . Nu cred ca sunt fan AMD, nu ma intelegeti gresit, dar ma bucur pentru lucrurile pozitive aduse si complicatia ecuatiei la alegerea unei platforme in 2017. Tentatia prin mai cand fac upgrade va fi 1700X, dar daca bugetul va fi mai “restrans” voi alege 1700.

  7. Toshin Raizen a scris pe:

    Intrebare: daca slotul M.2 este ocupat cu un SSD , unul din porturile Sata este blocat asa cum se intampla la Z170/Z270?

  8. matose Post author a scris pe:

    Nu, conexiunea M.2 vine direct din procesor asadar porturile SATA nu sunt afectate.

Lasa-ne un comentariu: