Echipele romanesti de Folding@Home contribuie semnificativ la gasirea remediilor pentru bolile genetice

Scris de: , in categoria: Stiri, in 12 November, 2008.

Echipele de folding din România înregistrează o ascensiune rapidă în topul comunităţilor implicate în proiectul destinat susţinerii procesului de descoperire a remediilor unor boli severe.

Potrivit statisticilor publicate de Universitatea Stanford, la nivel mondial există peste 144.000 de echipe ce contribuie la aplicaţia Folding@home distribuită de renumita universitate. Odată cu lansarea clientului NVIDIA pentru această aplicaţie în iunie 2008, se observă o ascensiune rapidă a echipelor care au început să folosească din ce în ce mai mult unitatea de procesare vizuală în detrimentul clasicului procesor.

România este reprezentată de mai multe echipe, printre care se evidenţiază comunităţile crazypc.ro, Team Romania, folding@Romania (una dintre cele mai vechi echipe din România, ID-ul 12713) şi, nu în ultimul rând, echipa de folding a forumului mygarage.ro.

Crazypc.ro (ID-ul 68284) este cea mai puternică echipă din România în acest moment, reuşind să spargă bariera primelor 300 de echipe din lume, o performanţă demnă de invidiat – pe lista primelor 1000 de echipe apar frecvent universităţi de renume ori comunităţi IT din Statele Unite.

Clientul Folding@home, dezvoltat cu ajutorul tehnologiei NVIDIA CUDA™, a adus un suflu nou în lumea procesării non-grafice, atât de necesar accelerării proiectului. Adoptarea de către deţinătorii unităţilor de procesare vizuală GeForce a acestui client a dus iminent la remodelarea clasamentului general pe echipe, iar comunităţi pasionaţi cum ar fi Team Romania (ID-ul 75559) şi cea mai tânără echipă românească, MyGarage (ID-ul 144545) au o ascensiune cu care se pot mândri pe merit.

“Oricine este binevenit să se alăture acestor echipe şi, cine ştie, poate chiar tu vei fi cel ce descoperă leacul împotriva unor boli severe cum ar fi fibroza chistică, maladia Parkinson, Alzheimer sau cancerul!” – afirmă Manju Hegde, general manager al diviziei CUDA la NVIDIA.

Înfăşurarea proteinelor
Proteinele se reunesc printr-un proces pe care biologii îl numesc ‘înfăşurare.’ Scopul proiectului Folding@home este înţelegerea înfăşurării proteinelor, înfăşurării greşite şi bolilor cauzate de aceste erori. Folding@home simulează plierea proteinelor pentru a înţelege modalitatea în care se pot înfăşura proteinele atât de rapid şi sigur, pentru ca apoi să se poată studia ce se întâmplă atunci când procedura este greşită. Se crede că boala Alzheimer, fibroza cistică, BSE (boala vacii nebune), o formă ereditară a emfizemului pulmonar şi multe forme de cancer sunt rezultatul înfăşurării greşite. Aplicaţia Folding@home este un program gratuit care rulează în background, permiţându-le utilizatorilor obişnuiţi să susţină în mod real procesul de descoperire a unui tratament pentru aceste boli.

Comentarii

Niciun comentariu la: Echipele romanesti de Folding@Home contribuie semnificativ la gasirea remediilor pentru bolile genetice

Lasa-ne un comentariu: