Intel Medfield – cea de-a treia incarnare a platformei Atom

Scris de: , in categoria: Stiri, in 7 June, 2009.

In discursul sau de anul acesta, de la Computex, Anand Chandrasekher, Senior Vicepresident si General Manager al grupului Ultra Mobility, Intel, a analizat dezvoltarea rapida a Internetului. Aceasta se datoreaza consumatorilor, din ce In ce mai multi oameni conectandu-se si experimentand Internetul. Chandrasekher a prezentat modul In care Intel abordeaza aceasta oportunitate: oferind tehnologii de ultima generatie, lansand dispozitive handheld cu performante sporite, de mici dimensiuni, care costa putin si includ programe noi si au un consum redus al bateriei.

Chandrasekher a precizat faptul ca, pana In acest moment, prima platforma dezvoltata In jurul unui procesor Intel® Atom™, cunoscuta sub numele de “Menlow”, a castigat peste 70 de premii de design, la nivel global. Anand a prezentat cateva dintre aceste design-uri si a anuntat unul nou creat de compania Compal, denumit “KAX15”, ce va folosi ca sistem de operare Windows XP. Discursul s-a concentrat si pe noua gama de produse ce folosesc procesorul Intel® Atom™ Z550 cu o frecventa de 2GHz, acesta fiind cel mai performant procesor ce consuma mai putin de 3W.

Chandrasekher a evidentiat si progresele inregistrate de noua generatie a platformei “Moorestown”. Compania este pe cale sa reuseasca o reducere de peste 50 de ori a consumului platformei in mod idle, comparativ cu prima generatie a platformei “Menlow”, fapt realizabil prin micsorarea dimensiunilor fizice ale placii de baza. Rezulatul este remarcabil, avand in vedere faptul ca Intel anuntase anterior ca scopul companiei este de a reduce consumul de peste 10 ori fata de consumul initial al MID-urilor echipate cu procesorul Intel® Atom™. Totul a fost posibil datorita unei combinatii de succes Intre arhitectura, design si procesul de fabricatie. La Computex, Intel a prezentat de asemenea noi design-uri produse de Aava Mobile, CCI, EB, Inventec si Quanta, evidentiind suite de beneficii pe care le va aduce tehnlogia noii generatii a platformei “Moorestown”.

Moorestown este realizata folosind un design SoC, denumit “Lincroft”, ce integreaza un procesor pe 45nm Intel® Atom™, grafica 2-D/3-D, codare/decodificare video, un controller de afisare si un controller de memorie. Platforma va include un hub I/O, denumit “Langwell,” ce ofera o gama de conectori ce include CE-ATA, interfete MIPI si SPI, porturi SDIO, controllere USB, controllere NAND si codecuri audio. Platforma Moorestown va folosi ca sistem de operare a doua versiune a proiectului open-source Moblin, SO bazat pe kernel Linux. Acest software a fost proiectat special pentru a oferi o experienta a Internetului asemanatoare cu cea oferita de un PC, putandu-se efectua in acelasi timp si o convorbire telefonica.

Privind spre viitor, Chandrasekher a subliniat faptul ca Intel va continua sa se concentreze pe arhitectura pe 32nm si a oferit detalii despre viitoarea platforma, denumita “Medfield”, programata pentru lansare in 2011. Medfield va avea un design de tip SoC (System-On-A-Chip) pe 32nm, fiind folosit un singur chip. Se vor continua reducerile substantiale atat ale marimii cat si ale consumului procesorului; Intel isi va extinde astfel portofoliul de produse pentru smartphone-uri.

In plus, Chandrasekher a discutat despre avantajele oferite de compatibilitatea dintre echipamentele MID, aplicatiile software si Internet si a subliniat si progresul Inregistrat de proiectul open-source Moblin v2.0.

Comentarii

Un comentariu la: Intel Medfield – cea de-a treia incarnare a platformei Atom

  1. Pe Tom’s Hardware zice ca platforma “Medfield” o sa fie lansata in 2010, nu in 2011.

    Ar tb sa se bage si AMD pe segmentul asta de piata -> procesoare pt smartphone-uri. Daca nu reusesc sa tina pasul cu i7 si ce o sa mai arunca Intel, sa se concentreze asupra procesoarelor mici cu consum redus. Cred ca sunt mai multe telefoane in lume decat calculatoare 🙂

Lasa-ne un comentariu: