Intel oficializeaza informatiile despre procesorul Clarkdale

Scris de: , in categoria: Stiri, in 10 February, 2009.

Unul dintre cele mai discutate subiecte ale ultimei saptamani a fost acela referitor la decizia companiei Intel de a inlocui procesoarele pe 45 nm Havendale cu varianta pe 32 nm, Clarkdale. Sa ne reamintim ca modernizarea procesului de fabricatie va afecta numai nucleele de executie ale procesorului Clarkdale, core-urile fiind sculptate acum pe 32nm, pentru ca “partea de chipset” sa ramana in continuare compatibila cu standardele tehnologiei pe 45 nm.

Cunoscutul site VR-Zone ne ofera un slide oficial al companiei din Santa Clara, document care ne ajuta sa punem punctul pe “i” in privinta caracteristicilor procesorului Clarkdale. Sa incepem de la faptul ca amintitul procesor va avea o constructie de tip MCP (Multi-Chip Package), nucleele de procesare pe 32 nm fiind alaturate cristalului pe 45 nm care constituie “partea de chipset”. Aceasta ultima pastila de siliciu va contine nucleul grafic. Pentru realizarea ambelor cristale (pe 32 si 45 nm) vor fi folosite materiale cu proprietăţi high-k.

Din punct de vedere arhitectural, nucleele de procesare se vor inrudi cu generatia Nehalem/Westmere. Pentru acestea va fi oferit suport pentru tehnologiile Intel Hyper-Threading si Turbo Boost, precum si accelerarare AES (Advanced Encryption Standard). Procesorul Clarkdale va obtine 4 MB de memorie cache L3, un controller de memorie dual-channel cu suport pentru DDR3-1333, precum si un nucleu video cu suport pentru un singur canal PCI Express x16. Odata cu montarea unui procesor Clarkdale pe o placa de baza cu chipset Intel P55/P57 este disponibil suportul pentru doua placi video care vor opera in regim “x8 + x8”.

In fine, se poate stabili faptul ca procesoarele Clarkdale vor fi compatibile cu socket-ul LGA1156, situatie care va permite mentinerea compatibilitatii acestor procesoare cu placile de baza destinate variantelor quad-core Lynnfield. Anuntul procesoarelor Intel Clarkdale este planificat pentru primul trimestru al anului viitor.

Comentarii

Un comentariu la: Intel oficializeaza informatiile despre procesorul Clarkdale

  1. sunt robi interesant topicu :))) =)) omgf stupid man

Lasa-ne un comentariu: