IoT 2015 – Mobiletron

Scris de: , in categoria: Stiri, in 10 August, 2015.

Mobiletron

 
De la gigantii chipset-urilor trecem la alt fel de giganti, mai precis Mobiletron, companie care are ca obiect de activitate productia de componente electronice pentru industria auto. Fondata in 1982 cu un capital de 4000 USD, 5 angajati si un spatiu de 90m2, Mobiletron are astazi aproape 2000 de angajati in 9 locatii raspandite in toata lumea, din China si Taiwan si pana in Brazilia, UK si SUA.

Obiectul principal de activitate este productia de sub-ansamble electrice pentru industria auto, de la senzori, parti componentele ale sistemului de aprindere, si controller-e pentru motoare electrice si pana la sisteme avansate de asistenta a soferului. Nu in ultimul rand, cei de la Mobiletron detin mai multe brand-uri de unelte, cum ar fi Durofix, in portofoliul carora gasim mai multe modele de unelte “inteligente”.

De exemplu, pentru roti exista o baza de date in care fiecare model/an de fabricatie are specificati parametrii tehnici, cum ar fi puterea optima necesara pentru a strange roata fara a deteriora janta. Tehnicianul din service pur si simplu introduce in programul de pe smartphone tipul de masina si anul de fabricatie iar smartphone-ul transmite direct surubelnitei electrice forta care trebuie aplicata pe surub.

O alta preocupare pentru Mobiletron este creearea de sisteme centralizate de monitorizare a flotelor de masini, adica Internet of Vehicles. Compania dispune de un astfel de sistem, in care managerul poate vedea intotdeuna unde se afla masinile, indiferent daca discutam despre aceeasi tara sau dorim sa monitorizam flota auto din alta tara.

Am vazut o demonstratie live, in care CEO-ul Mobiletron, Kim Y.C.Tsai, a contactat soferul unui camion care livra piese in China. Toate masinile din flota Mobiletron sunt dotate cu un sistem complex de camere, astfel incat managerul poate vedea oricand pe ecran cabina soferului, spatiul de incarcare (in cazul camioanelor) dar si o proiectie a masinii pe strada, cu ajutorul unui sistem de camere care filmeaza 360o in jurul masinii.

Si mai impresionanta este fabrica celor de la Mobiletron – inchipuiti-va ca am vazut aceiasi pasi ai productiei unei placi de baza ca si in cazul celor de la GIGABYTE insa in acest caz stratul de baza este din ceramica (seamana cu o placa de faianta) in loc de textolit, pentru a face fata conditiilor mult mai dure din interiorul unei masini.

Am vazut in fabrica si camera unde angajatii isi pot perfectiona cunostiintele, de la ce butoane trebuie sa apese in timpul procesului tehnologic si pana la cine sunt managerii de departament si nu in ultimul rand am fost impresionat de climatul pe care compania il creeaza pentru angajati. Astfel, in cadrul fabricii din Taichung exista o infirmerie. Aici se programeaza orice angajat care are probleme cu sanatatea iar consultatia este suportata de companie.

Mai departe, datorita unui ecosistem informatic foarte bine pus la punct, doctorul poate decide ca sunt necesare investigatii mai amanuntite, fie ca discutam despre analize fie ca discutam despre vizita la un medic specialist. Folosind cardul de sanatate, medicul ii face direct programare pacientului la respectivul medic specialist, transmitand si rezultatele investigatiei preliminarii precum si istoricul medical al pacientului.

La fel ca si in cazul celor de la MediaTek, vizita fabricii Mobiletron mi-a intarit convingerea ca tehnica de calcul va afecta in viitorul apropiat din ce in ce mai multe aspecte ale vietii, iar anumite tari au deja un avans considerabil la capitolul Internet of Things. Sincer sa fiu, este placut sa vezi ca o companie nu doar propovaduieste un anumit concept ci il si aplica in propriul business.

 
M0.

M1

M2

M3

m4

M5

M6

M7

M8

M9

M10

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: