Noctua prezinta primul ventilator cu atenuare activa a zgomotului

Scris de: , in categoria: Stiri, in 8 June, 2012.

 

Bine-cunoscutul producator austriac incearca o noua solutie pentru scaderea nivelului de zgomot a sistemelor de racire. Aceasta propune atenuarea activa a zgomotului produs in mod normal de vibratiile ventilatorului, printr-un mic sistem ingenios alcatuit dintr-un microfon, un procesor de semnal si mici magneti plasati pe varfurile palelor. Procesorul interpreteaza semnalul de la microfon si polarieaza respectivii magneti pentru a misca ușor (aprox. 0.1mm) palele, astfel incat zgomotul rezultat sa fie in contratimp cu cel produs prin simpla functionare a ventilatorului, deci anulandu-l. Rezultatul este impresionant, si se poate vedea in clipul de mai jos ca zgomotul datorat vibratiilor este anulat in cea mai mare parte.

 

 

In mod evident acesta este doar un prototip, dar unul care aduce o solutie interesanta pentru o problema fundamentala în silent-computing.

 

Comentarii

6 comentarii la: Noctua prezinta primul ventilator cu atenuare activa a zgomotului

  1. Hmmm, o idee foarte interesanta. Sistemul pare foarte complex, asa ca pretul cred ca o sa fie pe masura, cel putin in prima faza. Dar, cum ziceam, pentru cei cu adevarat deranjati de zgomot, e o solutie foarte practica.

  2. Tile a scris pe:

    Noctua nu se dezminte nici de data aceasta.

  3. JohnnyD a scris pe:

    bine noctua oricum abureste lumea cu silentiozitatea pe motiv ca 90% din oameni sunt stresati si evident suprataxand excesiv adica 100% peste toata lumea. Da ma rog sa dai 80ron pe un ventilator e super ok gandindu-te ca sunt oame(e)i care dau 2-3000E pe un v u iton din piele sintetica, si dupa ce iau teapa se simt impliti, ca oricum banii sau dus.
    Va urez spor la cumparaturi chinezarii la 100% peste pretul de fabricatie pe motiv ca e made in a ustria

  4. iulian a scris pe:

    Easy JohnnyD, sant exemple de cheltuieli absurde “fara numar”, frumusetea e in ochii privitorului de multe ori.
    Te exprimi ca un cititor ce inca nu are un produs de la firma implicata.
    Te rog din suflet, arata tuturor de unde pot cumpara un produs de calitatea Noctua sau pe aproape, cu 20 ron, voi fi clientul imediat dupa tine, promit, imi mai trebuie vreo 3 ventilatoare de 120.
    Tot forumul iti va multumi, no joke, sigur pe cei mai multi nu-i dau banii afara din vila.
    Este bine ca cineva mai inventeaza ceva in domeniu, poate va deveni trendy si ne vom alege cu scaderi de preturi la produse de calitate.
    Client Noctua, foarte multumit, over and out.

  5. Teardrop01 a scris pe:

    Noctua like no others!
    detin D14 + un vent de 140 si sunt mult mai silentioase si in acelasi timp puternice decat celelalte stock ale carcasei (CM690IIAdvanced). Doar Noiseblocker (si astia austrieci pare-mi-se) poate sa-i mai gadile, ceilalti sunt cam departe.

  6. Iulian a scris pe:

    Am luat cea mai mare teapa cu Noctua. Acel asa zis ULNA (ultra low noise adapter) este de fapt un rezistor inseriat cu ventilatorul care reduce curentul prin el. Ce sa zic? Super-tehnologie!!! si am dat 80 ron. De fiecare data cand pornesc calculatorul imi aduc aminte cat de bou am fost. Si imi aduc aminte pentru ca il aud…si inca destul de bine. Asta arata cat este el de silentios.
    Bafta la cumparaturi de ventilatoare “de calitate”!

Lasa-ne un comentariu: