Noi detalii despre HD 4890, inclusiv teste preliminare

Scris de: , in categoria: Stiri, in 26 March, 2009.

Va relatasem saptamana trecuta intr-o stire despre specificatiile noii placi de la ATI/AMD, HD 4890, care beneficia de un circuit de alimentare imbunatatit, si parea sa nu fie (conform zvonurilor) o simpla varianta overclock-ata de HD 4870.

Chiar astazi HD 4890 a fost testata de un site chinezesc, desi lansarea oficiala va avea loc abia peste minim o saptamana (vr-zone.com afirmand ca la presiunile partenerilor aceasta s-ar devansa pe 2 aprilie – initial se stia ca va fi lansata pe 9 aprilie impreuna cu o noua versiune de Catalyst, 9.4).

Site-ul cu pricina se cheama pconline.com.cn, iar testele placii la frecventele standard (850 de MHz pentru core si 975 MHz x 4 pentru memorii) indica sporuri de performanta de aproximativ 10% in raport cu HD 4870 1024 MB, in jocuri precum FarCry 2, Crysis, S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky, F.E.A.R. 2, Call of Duty: World at War sau GRID, vesti nu tocmai imbucuratoare pentru fanii ATI; driver-ele folosite pentru HD 4890 sunt insa beta.

Cu toate acestea, HD 4890 pare sa aiba un alt atu – cel al capacitatii de overclock. Tocmai acesta este motivul pentru care producatorii parteneri dispun deja de stocuri insemnate de placi ATI HD 4890 (fiind comercializata chiar in unele tari, in special asiatice, la preturi relativ ridicate de aproximativ 260$ – ewiz.com), avand astfel posibilitatea sa pozitioneze acelasi produs la diverse niveluri de pret, in functie de frecventele de functionare.

Confirmarea vine de la un cumparator chinez, care a postat pe forumul pcinlife.com niste incercari de overclock obtinute doar prin marirea din driver-ul Catalyst a frecventelor; a descoperit astfel ca poate atinge foarte usor limita maxima de 1000 MHz (1 GHz!!!), la care a obtinut un scor in 3DMark Vantage destul de apropiat de cel care poate fi obtinut cu un GTX 285, memoriile fiind tactate la 4500 MHz (1125 MHz x 4).

Ba chiar unii producatori precum Asus au decis sa aduca mici imbunatatiri pcb-ului…

…precum (conform techpowerup) includerea unui regulator de voltaj de cea mai buna calitate, printr-un condensator low ESR Fujitsu de inalta densitate, situat imediat sub pastila GPU, menit sa furnizeze circuitului digital PMW cel mai „curat” curent electric posibil. De asemenea, cooler-ul se pare ca va fi unul non-standard, iar placa video va face parte din seria Matrix.

Comentarii

Un comentariu la: Noi detalii despre HD 4890, inclusiv teste preliminare

  1. Jack a scris pe:

    Foarte tare, frate! Sa vedem cu ce pret va fi comercializata la noi. Deocamdata ma multumesc cu 4850-ul meu.

Lasa-ne un comentariu: