Nvidia introduce alte chipset-uri iar AsRock iese din nou la rampa

Scris de: , in categoria: Stiri, in 25 March, 2009.

Nvidia continua sa ofere suport procesoarelor AMD si Intel prin chipset-uri proprietare, care, datorita inclusiv unor producatori precum AsRock, pun la dispozitia cumparatorilor facilitati destul de interesante.

Primul chipset nu este tocmai nou, se va numi nForce 980a (sau tehnic MCP82 XE), si este doar un nForce 780a (MCP72 XE) actualizat, ce ofera suport pentru procesoarele AM3, avand posibilitatea folosirii atat a unor memorii DDR2, cat si a unora DDR3. Asa cum spunea si fudzilla (sursa stirii), aceste redenumiri de produse incep sa devina obositoare pentru cei informati.

In orice caz, suportul tri-SLI pentru un procesor AMD nu trebuie neglijat, desi in mod evident cele mai puternice procesoare actuale de la AMD pe socket AM3 (in lipsa unei super-supratactari) ar limita performanta unui tri-SLI format din cele mai puternice placi video Nvidia (single-gpu GTX 285) in anumite aplicatii; nici latimea de banda nu este foarte incurajatoare, doar in regim dual-SLI slot-urile PCI Express functionand la intreaga capacitate x16.

O placa de baza ce include acest chipset este Asus M4N82 Deluxe, despre care v-am relatat ca a fost prezenta la CeBIT, si care nu este disponibila deocamdata in Romania.

Acest chipset poate fi facut insa foarte atractiv de catre AsRock, la fel cum s-a intamplat cu cel originar, nForce 780a, care, prin placa K10N780SLIX3-WiFi, a introdus posibilitatea crearii unei configuratii tri-Crossfire, formata din placi ATI/AMD pe o placa de baza cu chipset Nvidia, capabila de tri-SLI.

Se poate spune ca AsRock recidiveaza, dupa ce la CeBIT au demonstrat capabilitatea chipset-ului nForce 740i SLI de a oferi suport pentru o configuratie dual-Crossfire; mai multe informatii gasiti in acest link catre comunicatul de presa.

Cel de-al doilea chipset se adreseaza segmentului dispozitivelor mobile bazate pe procesoare Intel Centrino 2, si va fi denumit MCP89E.

Conform vr-zone.com, acesta va avea avantajul folosirii a doua conexiuni externe digitale (precum HDMI si DisplayPort), fata de numai una in cazul MCP79 si, in plus, va putea comunica prin intermediul SATA 6 Gbit/s cu dispozitivul de stocare.

Surprinde relativ eliminarea memoriilor DDR2 dintre optiuni, acestea fiind in acest moment extrem de ieftine, insa foarte probabil vor fi ajunse din urma ca nivel al pretului de catre cele DDR3 pana la sfarsitul anului.

Restul specificatiilor indica o preocupare a Nvidiei catre reducerea consumului, in acest sens nefiind exclusa posibilitatea inglobarii acestui chipset in netbook-uri.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: