Nvidia sprijina limbajul de programare OpenCL

Scris de: , in categoria: Stiri, in 11 December, 2008.

NVIDIA Corporation a anuntat astazi sprijinul sau pentru recent lansatul mediu de programare OpenCL 1.0, dezvoltat de organizatia Khronos Group. OpenCL este o noua platforma de programare care le permite dezvoltatorilor sa creeze aplicatii pe arhitectura de procesare paralelă a unitatii de procesare vizuală (GPU).
Lansarea noului limbaj OpenCL reprezinta un nou pas important in revolutia GPU si le ofera dezvoltatorilor NVIDIA o solutie avansata de programare.

NVIDIA a inceput revolutia programarii pe GPU odata cu lansarea tehnologiei NVIDIA CUDA – arhitectura standard (ISA) de procesare intens paralela. CUDA a fost conceputa pentru a fi compatibila cu orice interfata de procesare paralela si va permite rularea in conditii optime a limbajului OpenCL. Tehnologia CUDA este prezentă pe mai mult de 100 de milioane de unitati de procesare vizuala, imbunatatind performantele grafice ale sistemului intr-o serie variata de aplicatii. Astfel, CUDA furnizează o baza uriasa de platforme deja instalate pe care vor fi rulate aplicatiile care folosesc OpenCL. Fiind compatibila si cu alte limbaje standard de programare precum C, Java, Fortran si Python, arhitectura CUDA ofera dezvoltatorilor posibilitati multiple de programare, contibuind astfel la dezvoltarea aplicatiilor pe unitatea de procesare vizuala (GPU).

“Lansarea limbajului OpenCL reprezinta o realizare extrem de importanta pentru industria programarii, iar NVIDA se bucura de rolul activ pe care il joaca in dezvoltarea unui nou standard care promoveaza procesarea pe GPU,” a declarat Manju Hegde, general manager al diviziei CUDA, NVIDIA. “De asemenea, suntem incantati de contributia pe care a avut-o Apple la dezvoltarea limbajului OpenCL. Recunoasterea rolului important pe care unitatea de procesare vizuala il va juca in dezvoltarea aplicatiilor generale a marcat un pas important in istoria procesarii.”

Vice-presedintele diviziei de continut integrat din cadrul NVIDIA, Neil Trevett detine si functia de Presedinte al diviziei OpenCL din cadrul Khronos.

“Dezvoltarea unor interfete de programare precum OpenCL reprezinta efortul unor lideri precum NVIDIA de a participa la cresterea heterogena a pietei programarii paralele prin realizarea unui nou standard deschis,” a declarat Trevett. “NVIDIA va continua sa joace un rol activ in dezvoltarea OpenCL si va sustine rularea OpenCL pe toate solutiile sale, furnizandu-le dezvoltatorilor un nou instrument de utilizare a puterii de procesare dezvoltate de arhitectura paralela care se regaseste in unitatile noastre de procesare vizuala (GPU).”

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: