NVIDIA Tesla – Primul supercomputer bazat pe GPGPU

Scris de: , in categoria: Stiri, in 18 November, 2008.

Inca de la lansarea tehnologiei de procesare GPGPU (General-Purpose computation on GPUs), NVIDIA CUDA, ne asteptam sa apara supercomputere formate din mai multe clustere, fiecare continand una sau mai multe placi video destinate calcului stiintific.

Astazi, 18 noiembrie 2008, NVIDIA a lansat comunicatul de presa in care este prezentata noua gama Tesla destinata construirii de Supercomputere Personale. NVIDIA Tesla este primul reprezentant al acestei categorii, practic fiind un deschizator de drumuri in aceasta directie.

Daca pana acum pentru a obtine o putere de procesare de ordinul sutelor de TeraFlops erau necesare clustere alcatuite din mii de procesoare consumand sute de kilowati si costand milioane de dolari de azi totul este mai simplu si mai ieftin. Practic, un proiect al Institutului Tehnologiei din Tokyo, TSUBAME a intrat in TOP500 al celor mai puternice supercomputere direct pe locul 29. Cu un timp de instalare de aproximativ 1 saptamana acest supercomputer este alcatuit din 170 sisteme Tesla S1070 1U. Cu o putere de procesare de 170 TeraFlops TSUBAME devine primul supercomputer care intra in TOP500 bazat pe solutia de procesare folosind GPU-ul, Tesla.

 

 

 

 

 

 

Inima conceptului de Supercomputer Personal Tesla este procesorul Tesla C1060, bazat pe arhitectura de prelucrare paralela NVIDIA CUDA. Supercomputerele Tesla sunt disponibile incepand de astazi la marii producatorii, din care enumaram doar pe cei mai importanti: Asus, Dell, Lenovo, Western Scientific.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: