Procesorul Intel Atom implineste un an

Scris de: , in categoria: Stiri, in 8 April, 2009.

BEIJING, 8 Aprile, 2009 – Intel a sărbătorit astăzi, la Intel Developer Forum Beijing, un an de la lansarea pe piaţă a deja popularei familii de procesoare Intel® AtomTM. În cadrul evenimentului, Anand Chandrasekher, Intel senior vice president şi general manager, Ultra Mobility Group, a prezentat două procesoare noi pentru Mobile Internet Devices (MID-uri) şi alte inovaţii tehnologice realizate de Intel.

La eveniment au fost prezenţi şi alţi oficiali ai companiei, precum Craig Barrett şi Pat Gelsinger, care au prezentat direcţiile de dezvoltare ale companiei în 2010 şi mai departe.

Noutăţi în domeniul mobilităţii

În prezentarea sa, intitulată „Mobility’s Next Wave of Growth,” Chandrasekher a făcut prima demonstraţie live a funcţionalităţii noii platforme destinată MID-urilor, cu nume de cod “Moorestown”, bazată pe procesorul Atom. Chandrasekher a oferit detalii despre inovaţiile la nivelul noii platformei în ceea ce priveşte consumul mic de energie. El a arătat, într-un test comparativ, cum noua platformă va consuma de peste zece ori mai puţină energie în modul „Idle” decât platforma existentă ce încorporează procesorul Atom. Această reducere semnificativă a consumului energetic este posibilă datorită unei noi combinaţii de tehnici de administrare, o nouă partiţie optimizată pentru segmentul MID şi procesul de fabricaţie al Intel, pe 45 nm.

Platforma Moorestown, ce urmează să fie lansată în 2010, este compusă dintr-un System on Chip cu nume de cod “Lincroft”, ce integrează procesorul Intel® Atom pe 45 nm, controller video şi de memorie, împreună cu un hub input/output (I/O), cu nume de cod “Langwell”. Platforma va fi însoţită de nouă versiune a soft-ului Moblin, optimizată pentru a oferi acces la Internet comparabil cu utilizarea unui PC, conţinut îmbogăţit, interacţiune, precum şi capabilităţi de telefon mobil.

Intel a anunţat de asemenea două noi procesoare dedicate MID-urilor, Z550 şi Z515. Z550 extinde performanţa MID-urilor la 2GHz cu suport Intel Hyperthreading, stabilind un nou standard pentru cel mai performant procesor din categoria celor sub 3 waţi. Z515 încorporează noua tehnologie Intel® Burst Performance Technology (Intel BPT), care permite procesorului să ruleze la 1.2GHz când este nevoie de performanţă în dispozitive MID existente, mici şi subţiri.

Aceste noi procesoare Atom extind oferta către utilizatori pentru a oferi cea mai bună experienţă de navigare pe Internet cu ajutorul MID-urilor. Anand Chandrasekher a prezentat astăzi de asemenea mai multe modele de MID-uri pentru piaţa chineză.

În ceea ce priveşte laptopurile bazate pe Intel Centrino 2, Chandrasekher a precizat că mai mulţi integratori de sisteme aleg să includă procesoare Intel cu voltaj redus (ultra low-voltage) pentru a crea laptopuri subţiri, cu grosimea mai mică de 1 inch (2,54 cm). Mai uşoare şi mai mici, aceste notebookuri vor oferi mai multă performanţă şi durată de viaţă a bateriei, aşa cum îşi doresc utilizatorii. Chandrasekher a prezentat şi noua generaţie de procesoare pentru laptopuri bazate pe arhitectura Nehalem, disponibile în cea de-a doua jumătate a acestui an în platforma „Calpella”. Aceste procesoare vor fi mai puternice decât precedentele, incluzând tehnologii precum Intel Hyper-Threading Technology şi Intel Turbo Boost Technology.

Noutăţi pe segmentul Enterprise

În prezentarea sa, intitulată “IA: The Intelligent Architecture Investment,” Pat Gelsinger, Intel senior vice president şi general manager, Digital Enterprise Group, a vorbit despre noile linii de produse Intel în domeniul enterprise, oferind dezvoltatorilor de sisteme un update despre arhitectura Larrabee.

Gelsinger a prezentat de asemenea şi roadmap-ul companiei în ceea ce priveşte următoarele produse bazate pe arhitectura Intel (Intel Architecture). El a menţionat că arhitectura “Nehalem” a fost ovaţionată la nivel internaţional prin lansarea procesorului Core® i7 în 2008 şi recent, a seriei de processare Intel Xeon 5500. Seria Xeon 5500 combină cea mai avansata microarhitectură de procesor cu un nou subsistem de memorie I/O, tehnologiile QuickPath Interconnect şi Intelligent Power Technology, pentru a controla consumul energetic.

Gelsinger a spus că Intel şi industria de profil încearcă acum să ofere mai multe versiuni ale arhitecturii Nehalem în PC-uri mainstream şi laptopuri, incluzând variante pe 32nm cu grafică, precum şi procesorul de server Nehalem EX multi-socket, ce vor intra în producţie în cea de-a doua jumătate a anului 2009. Procesorul Nehalem EX va oferi opt core-uri pentru piaţa „serverelor inteligente”, de tip multiprocessor.

Pentru computere integrate, Gelsinger a reamintit de recent anunţata gamă de procesoare Atom pentru segmentul industrial, precum automatizările sau producţia de autovehicule. De asemenea, a prezentat în premieră noul procesor bazat pe arhitectura Nehalem EP (nume de cod „Jasper Forrest”), creat special pentru dispozitive integrate şi aplicaţii storage.

Gelsinger a vorbit şi despre Larrabee, prima arhitectură many-core Intel, creată pentru aplicaţii ce presupun flux mare de informaţii. Larrabee conţine de asemenea o magistrală grafică programabilă, ce va oferi libertate dezvoltatorilor de sisteme. Primele platforme Larrabee cu grafică integrată vor fi lansate spre finalul anului 2009 sau pe parcursul lui 2010.

Intel, viziune şi leadership

Chairman-ul Intel, Craig Barrett, a fost prezent la deschiderea IDF Beijing, şi în discursul său a vorbit despre rolul tehnologiei în educaţie, sănătate, dezvoltare economică şi mediu. El a provocat comunitatea dezvoltatorilor de sisteme să folosească expertiza comună tehnologică pentru a dezvolta noi soluţii.

„Nimic nu întrece investiţiile în oameni buni şi idei bune”, a spus Barrett, care a tras această concluzie în urma a cel puţin 30 de vizite internaţionale pe an. „Colaborarea dintre domeniul privat şi cel public este fundamentală pentru a conduce la identificarea soluţiilor care răspund problemelor globale”.

Barrett a anunţat că Intel a selectat cei patru câştigători ai Iniţiativei INSPIRE•EMPOWER, lansată anul trecut, în luna august. Fiecare câştigător va primi 100.000 USD pentru a-şi finanţa mai departe soluţiile inovatoare ce utilizează tehnologia pentru a rezolva probleme legate de educaţie, sănătate, dezvoltare economică şi mediu.

Câştigătorii sunt Bibek Chapagain, Winrock International, Kathmandu, Nepal; Daniel Fletcher, University of California, Berkeley, SUA; Eric Morrow, Maendeleo Foundation, Kampala, Uganda; Michael Potts, Catholic Relief Services,Nairobi, Kenya.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: