Qimonda produce memorii DDR3 pe 46 nm

Scris de: , in categoria: Stiri, in 4 February, 2009.

Probabil ca sunteti la curent cu situatia disperata a companiei Qimonda, firma demarand procedura de insolventa si avand la dispozitie numai o luna pentru a cauta investitori strategici, care ar putea sa salveze o afacere bazata pe tehnologie avansata in domeniul productiei de chip-uri de memorie. Ultimile 24 de ore au fost marcate de doua comunicate de presa facute de Qimonda (aici si aici), ambele anunturi fiind destinate sa creeze o imagine pozitiva a companiei in ochii unor potentiali finantatori.

Asadar, Qimonda a hotarat sa declare ca a obtinut primele module functionale de memorie DDR3 bazate pe tehnologia Buried Wordline pe 46nm. In comparatie cu actuala tehnologie pe 75nm, procesul tehnologic pe 46 nm va permite triplarea numarului de chip-uri/wafer si, ca atare, cresterea eficientei productive cu 200%. De asemenea, rezultatele preliminare obtinute in conditiile utilizarii noului proces tehnologic indica o scadere a consumului energetic cu 75%. Primele memorii DDR3 de 2 GB sunt obtinute prin utilizarea standardului Buried WL pe 46nm, iar chip-urile folosite au o suprafata a nucleului mai mica de 55 mm². De altfel, realizarile companiei Qimonda au fost observate chiar de catre reprezentantii gigantului Intel. 

Simultan cu prezentarea reusitelor sale, Qimonda si-a anuntat decizia de a inchide productia de chip-uri de memorie realizate la fabrica sa din Virginia (SUA), facilitate unde erau obtinute wafere de 300 mm. Cu alte cuvinte, odata cu adoptarea unor tehnologii avansate pentru fabricarea de chip-uri de memorie, compania arata ca este pregatita sa lichideze fabricile ineficiente. Fireste ca exista si varianta retehnologizarii acestora, insa Qimonda un dispune de resursele necesare. Ca rezultat al acestei restructurari, aproximativ 1500 de angajati ai Qimonda isi vor pierde slujbele. Pe de alta parte, gratie tehnologiei avansate de care dispune, fabrica din Dresda ar putea fi salvata. Dar…

EE Times informeaza ca Günter Verheugen, comisarul pentru intreprinderi şi industrie al Comisiei Europene, a declarat ca refuza sa foloseasca fondurile UE pentru a acorda asistenta financiara companiei Qimonda. Mai mult decat atat, vicepresedintele Comisiei Europene a acuzat societatea Infineon, cea care detine 77% din actiunile Qimonda, ca tocmai ea a refuzat sa angajeze vreo suma de bani pentru salvarea subsidiarei sale de la faliment. Pe de alta parte, Günter Verheugen a admis ca industria europeana de semiconductori trece, din pricina concurentei si de ani buni, printr-o perioada dificila, iar fara un suport politic si economic acest sector al industriei europene ar putea sa dispara cu totul.

In ultimul paragraf al ambelor communicate de presa, fiica renegata a Infineon declara ca, daca nu vor fi gasiti investitori stategici sau cumparatori, persoana juridica Qimonda AG va inceta sa mai existe.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: