Se sparge Asus?

Scris de: , in categoria: Stiri, in 22 February, 2009.

Grupul umoristic „Divertis”  nascocea intr-unul din spectacolele lor doua cuvinte noi: „zvoner” şi „raspandac”; nu cred ca mai e nevoie sa le explic acum. Ei bine, un zvoner din Taiwan mi-a destainuit niste informatii extrem de interesante cu privire la conglomeratul Asus. Iar eu imi fac datoria de raspandac si vi le impartasesc…

Astfel, se zvoneste ca exista niste tensiuni crescande atat la nivel de conducere, cat si in cadrul departamentului de R&D Asustek. Acestea pornesc se pare de la competitia dusa pana la extrem din cadrul organizatiei, data de evidenta descentralizare a sistemului managerial si de productie. Iar fiecare „sub-sistem” are niste obiective distincte, in functie de nisa de piata careia i se adreseaza.

De exemplu, Asus ROG are ca tinta entuziastii, Asus „Workstation” clientii organizationali iar AsRock pe cei cu venituri mici (produsele acestei divizii intrand chiar in competitie directa cu cele de sub brandul-mama Asus). Daca mai aduc in discutie si afiliatele Pegatron (in prezent companie ce se doreste distincta), care produce OEM-uri pentru Asus (diverse componente si placi de baza) sau Unihan (monitoare si alte dispozitive), tabloul pare complet.

Iar managerii si inginerii de sub umbrela Asustek par a forma adevarate „bisericute” in cadrul companiei, in functie de afinitati. Aceeasi sursa mi-a  comunicat ca destui ingineri foarte buni de la Asus au ales deja calea exodului catre Pegatron.

De la tensiuni interne si pana la formarea unor companii cu adevarat separate este cale lunga. Daca insa se va ajunge la concluzia ca aceasta ultima solutie este mai eficienta din punct de vedere economic, este foarte probabil sa asistam in viitorul mai mult sau mai putin apropiat la destramarea mamutului Asus.

Voi ce credeti?

Comentarii

2 comentarii la: Se sparge Asus?

  1. Monstru a scris pe:

    Eu unul sincer ma indoiesc. Este evident ca pot aparea diverse disensiuni inter-departamentale in cadrul unei companii de o asemenea marime, insa cred ca forumurile de conducere intervin evident atunci cand este cazul. Astfel de “competitii” sunt doar o strategie pe care managerii o aplica pentru a motiva mai bine angajatii.

  2. CristiN Post author a scris pe:

    Pot managerii sa aplice ce strategii vor… important e ce va hotari actionariatul Asus… care are motive sa fie extrem de chibzuit, in conditiile in care in ultimul trimestru al anului 2008 Asus a inregistrat primul bilant negativ din istoria sa de 19 ani… http://www.itexaminer.com/asus-lost-82-million-last-quarter.aspx

Lasa-ne un comentariu: