Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate

Scris de: , in categoria: Racire, in 5 October, 2009.

3757801407_d56f8ae9d3_o

Nu prea stiu cum sa incep acest articol despre cele mai bune coolere existente dar pot pune cateva intrebari care poate o sa va starneasca curiozitatea:

  • Ce s-a mai intamplat in aceasta lume tot mai complexa si diversificata?
  • Cum se comporta coolerele de top din generatia veche fata de cele noi?
  • TRUE (ThermalRight Ultra 120 Extreme), regele coolerelor va fi detronat vreodata?
  • Ce noutati interesante avem in domeniul silent coolingului?
  • Care sunt cele mai performante coolere in conditii de silentiozitate si care este cel mai bun cooler pentru overclocking extrem pe aer?

In acest test o sa incerc sa raspund la toate aceste intrebari si sa lamuresc multe altele printre care amintesc acum doar influenta lapingului si a presiunii sistemului de prindere asupra performantei coolerelor. Vom avea teste fanless cu cele mai bune coolere din acest domeniu, vom avea teste la TDP-uri uriase si turatii foarte mari, vom vorbi despre cea mai buna metodologie pentru a determina performanta “pura” bazata pe arhitectura si constructie, pentru a crea o ierarhie corecta si nu in ultimul rand pentru a face o departajare cat mai buna intre coolere. Moddingul si alte teste interesante nu vor lipsi din acest articol, dar acestea o sa va las sa le descoperiti singuri.

Acest articol reprezinta esenta muncii mele de un an de zile in domeniul testarii coolerelor, timp in care am avut ocazia sa le testez pe cele mai noi si inedite, am avut privilegiul sa invat foarte multe lucruri de la oameni cel putin la fel de pasionati ca mine, mult mai experimentati si fara de care nu as fi ajuns in acest moment aici prezentandu-va acest articol pe care sper sa il fac cat mai bine.

Pentru a intelege mai bine lucrurile trebuie sa vorbim despre cateva notiuni de termodinamica deoarece pe aceste lucruri se bazeaza functionarea unui cooler. Termodinamica studiaza din punct de vedere energetic proprietatile generale ale substantelor si legile care guverneaza miscarea termica.

  • Transferul de energie termica reprezinta tranzitia energiei termice de la un obiect mai cald la un obiect mai rece (prin obiect intelegem desemnarea unui complex de particule care este capabil de a stoca energie în diferite moduri). In cazul in care un obiect sau lichid este la o alta temperatura decat imprejurimile sale sau un alt obiect, transferul termic sau schimbul de caldura se produce in asa fel incat obiectul si imprejurimile ating echilibrul termic. Transferul de energie termica se produce intotdeauna de la obiectul cu temperatura mai mare spre obiectul mai rece, lucru descris de catre cea de-a doua lege a termodinamicii sau principiul lui Clausius. In cazul in care exista o diferenta de temperatura intre obiectele din apropiere, transferul termic dintre ele nu poate fi oprit, el poate fi doar incetinit.
  • Conductia termica reprezinta modul de transmitere a caldurii din aproape in aproape prin contactul direct dintre microparticulele corpului si se bazeaza pe proprietatea diverselor corpuri de a conduce caldura. Conductia termica exista in orice substanta, indiferent de starea de agregare: in fluide conductia coexista cu convectia, uneori si cu radiatia, in solide convectia este neglijabila iar radiatia nu exista.
  • Convectia termica este un mecanism de transmisie a caldurii, caracteristic fluidelor si care presupune o deplasare ordonata de material. Straturile de fluid in contact cu o suprafata calda se incalzesc prin conductie si prin deplasare transporta caldura in tot fluidul. In acelasi timp noi cantitati de fluid rece iau locul celor calde. Convectia termica este intotdeauna insotita de conductie (in fluide poate exista conductie practic fara convectie daca volumul de fluid este foarte mic – material poros, de exemplu) si de radiatie (cu rare exceptii in cazul fluidelor opace, ca mercurul, de exemplu)
  • Radiatia termica este un proces de transmisie a caldurii prin transformarea energiei calorice in energie radianta emisa in spatiu (unde electromagnetice in domeniul infrarosu in principal).

Aceste proprietati termice vor coexista in toate coolerele bazate pe heatpipe-uri (sunt bazate convectia termica nu exista numai in fluide iar heatpipe-urile le contin). In cele ce urmeaza ne vom “ocupa” putin de aceste heatpipe-uri deoarece tehnologia care a permis cea mai buna performanta atinsa de coolere pana acum este bazata pe ele.

Comentarii

22 comentarii la: Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate

  1. Tile a scris pe:

    Un test realizat profi la care s-a tinut cont de toate aspectele.

  2. andryi a scris pe:

    Felicitarile mele pentru munca depusa.

  3. red-dog a scris pe:

    Cel mai complex test ptr coolere citit de mine , felicitari ptr efort 🙂

  4. stawte a scris pe:

    Felicitari domnul Ramiro. Poate cel mai complet test de coolere de pe net la ora asta.
    Inca odata, mii de felictari.

  5. diak a scris pe:

    Cand pui un articol de 53 de pagini este imperios necesara prezenta unui drop down menu cu article index. In rest felicitari pentru test, foarte bun

  6. poparamiro a scris pe:

    Multumesc domnilor, as fi vut sa fie mai bun si mai complex testul dar nu prea s-a putut exact cum am vrut eu sa fie.

  7. Cere a scris pe:

    Excelent articol. Reiau observatia cu indexul, pentru ca este pacat de continut.

  8. eidos a scris pe:

    excelent, felicitari, munca enorma pisica merita tot respectul (bine bine si stapanu)

  9. side1394 a scris pe:

    Felicitari pentru un super articol. De o gramada de timp cautam un test al celui mai bun cooler in diferite conditii si in sfarsit a aparut. Bravo man!

  10. poparamiro a scris pe:

    Multumesc domnilor, ma bucur ca v-a placut. O sa mai avem articole despre coolere superperformante dar voi incerca sa fac un articol si despre cele mai “rentabile” coolere.

  11. pipis a scris pe:

    excellent review !!!

  12. roxette a scris pe:

    tata lor esti tu!! se stie de altfel…oricum munca de chinez.bravo

  13. mark a scris pe:

    very great article! thank you and please post results for how the cat can cool i5/i7 🙂

  14. Cornel a scris pe:

    Wau…un adevarat tur de forta.Poate doar o traducere in engleza ar mai completa acest efort.

  15. Dan a scris pe:

    Excelent articolul. Felicitari!
    Cu aceasta ocazie v-am descoperit fratilor.
    De ani de zile citesc site-uri straine in cautare de informatii prezentate profi si voi erati aici.
    Este a 2-a oara cand va gasesc pe net citati de site-uri “renumite” (techreport si nordichardware)pentru review-urile si testele voastre.
    V-am adaugat la lista mea de site-uri de citit zilnic.

  16. Monstru a scris pe:

    Ne bucuram ca ne-ai gasit si mai ales, ne bucuram ca apreciezi ce ai gasit 🙂

  17. Bogdan a scris pe:

    fara matza nu iti iesea treaba, asta e clar !!! 🙂

  18. super tare testul!

  19. poparamiro a scris pe:

    Nici un review nu este perfect, eu pot spune ca am incercat sa il fac cat mai corect. Trebuie sa respectam munca celorlalte site-uri dar intr-adevar unii domni nu prea au respect fata de cititori prin rezultatele total in afara realitatii pe care le afiseaza (si care induc in eroare), printre care amintesc cateva:

    – IFX-14 – cel mai bun cooler
    – Cogage True Spirit mai bun ca True original
    – coolere HDT care inving tot

  20. mihaii a scris pe:

    prezentati Cooler Master gemini II la pagina 34, dar nici urma de rezultate..

  21. poparamiro a scris pe:

    A fost inclus in acest test in scop comparativ pentru a vedea diferenta de performanta intre coolere tower de varf si doua dintre coolerele htpc bune (Gemin II si AXP-140)
    Trebuie sa fii mai atent cand analizezi graficele: (este inclus in graficele cu 2x ventilator)
    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×800.PNG
    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-medium.PNG
    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-htdp.PNG
    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×3000.PNG

  22. Super tare testul 😀 Cat tine despre review-uri complete … daca e s-o iei asa, un review e o parere personala a unei persoane/companii asupra unui produs.

Lasa-ne un comentariu: