Thermalright, Prolimatech si Noctua – Batalia titanilor

Scris de: , in categoria: Racire, in 18 March, 2010.

Cu cateva luni in urma apareau pe internet zvonuri cum ca urmasul lui TRUE este supus testelor in laboratoarele Thermalright. Am asteptat acest lucru de foarte multa vreme si bineinteles ca imaginatia mea a luat-o razna in cele mai ciudate moduri, proiectand in minte tot felul de designuri ale acestui cooler printre care cel mai bine conturat arata ca un TRUE mai mare cu opt heatpipe-uri. Probabil ca cele 8 heatpipe-uri ar fi fost inutile, in testele mele am vazut ca un numar de cinci heatpipe-uri pot asigura o performanta de top daca si restul coolerului este bine construit.

Lasand la o parte aceste “vise” de entuziast eu doream sa vad ceva cu adevarat impresionant si care sa poata concura fara problema cu Uriasul Austriac si cu Tancul Taiwanez, adica Noctua NH-D14 si Prolimatech Megashadow. Daca ati citit ultimul meu articol de coolere ati inteles foarte bine de ce am numit in acest fel cele doua foarte performante coolere si mai ales de ce sunt incluse in acest articol ca si coolere de comparatie.

Intotdeauna pentru ca un articol de coolere sa fie complet trebuie sa avem coolere de comparatie, printre care trebuie sa se afle cele mai bune coolere ale momentului precum si coolere apartinand unei categorii apropiate ca pret de coolerele testate pentru ca utilizatorul sa poata alege in cunostinta de cauza. Cum aici vorbim de Thermalright este foarte clar ca batalia se va da cu cele mai bune coolere disponibile in acest moment.

Nu imi este foarte greu sa vorbesc despre Thermalright pentru ca sunt cunoscuti ca cei mai buni producatori de coolere, si asta de foarte multa vreme, chiar dinainte de a fi introdus tehnologia heatpipe-urilor in design-ul coolerelor.

Lasand la o parte “povestile”, precum istoria companiei sau alte lucruri plictisitoare, lucrul care ma indreptateste cel mai mult sa vorbesc despre ei este timpul petrecut cu TRUE pe masa de teste, timpul petrecut modificand, slefuind sau imbunatatind coolerele Thermlaright, printre care s-a aflat si controversatul IFX-14, caruia pana la urma i-am dat de capat, dupa un numar foarte mare de teste pe doua paltforme diferite (775 si 1366). Nu a contat pentru mine cat timp am consumat pentru ca cel mai important lucru era o testare cat mai buna care sa informeze corect cititorul si sa ofere conditii egale pentru toate coolerele testate, in vederea unei ierarhii corecte, aceste lucruri reprezentand respect fata de cititori si fata de producatori.

Primul meu test de coolere este rodul a mai mult de un an de testari, timp in care am invatat foarte multe lucruri de la mai experimentatii mei colegi, Tudor (Monstru) este si in momentul de fata un fel de Tom Hagen pentru mine, cei care au vazut The Godfather stiu despre ce este vorba. Pe langa multe altele lucrul in echipa este foarte important si cu siguranta nu as fi ajuns aici fara sprijinul echipei Lab501.

Gata, am zis ca lasam povestile si ne-am cam abatut de pe cararea care duce la Thermalright. Sa nu o mai lungim atat, voi spune ce este important de stiut si de aflat in acest test. Intotdeauna am prezentat pe langa punctele forte ale unui cooler si aspectele neplacute, defectele sau partile negative. Am demonstrat si explicat in ultimul meu test de ce totul pleaca de la baza si sistemul de prindere al coolerului si am criticat Thermalright de cate ori am avut ocazia pentru sistemul de prindere deficitar sau chiar dezastruos in unele cazuri, am aratat practic cum arata bazele coolerelor si eram chiar destul de dezamagit pentru ca de foarte multa vreme imbunatatirile dorite de utilizatori si in special de entuziasti se lasau asteptate.

Este “o crima” ca un cooler cu un potential foarte bun fie tras inapoi de baza sau sistemul lui de prindere, si este o crima si mai mare ca in atata timp sa nu se imbunatateasca nimic. Aceeasi dezamagire am avut-o si cand am testat un cooler HDT (Thor’s Hammer) care daca avea o baza solida ar fi rasturnat destule ierarhii. In urmatorul meu articol dedicat studiului arhitecturii HDT,  in care vor fi supuse unor teste foarte complexe cele mai bune coolere HDT existente, o sa aveti ocazia sa vedeti demonstratii practice cu rezultate foarte interesante.

Vom vedea in acest articol cum sunt construite si cum se comporta noile coolere Thermalright, pentru ca da, asteptarea a luat sfarsit si urmasul lui TRUE este aici alaturi de ultimul lor cooler twin tower. Vom vedea daca” strigatul” entuziastilor a fost ascultat si vom afla daca Thermalright a urcat din noi in varful piramidei racirii cu aer, de unde in ultima vreme a fost “izgonit” de Noctua si Prolimatech.

Pentru acei dintre dumneavoastra care nu sunteti in tema cu ce s-a intamplat in ultima vreme in acest domeniu,  aici si aici puteti citi “povesti” din istoria recenta a acestui domeniu in care se infrunta titani precum TRUE, Megahalems, Ninja, NH-D14 si multi altii.

Comentarii

9 comentarii la: Thermalright, Prolimatech si Noctua – Batalia titanilor

  1. Gabi a scris pe:

    Temperatur ambientala 17c…. pai cine sta in casa la 17c.. e viitor recomand sa se faca teste la un 25 de grade…

  2. poparamiro a scris pe:

    Ambientul de 17c este folosit doar in testele de extreme TDP pentru a simula cat mai bine conditiile de bench, restul testelor sunt facute la 22c.

  3. dodysher a scris pe:

    Foarte frumos ramiro testul, felicitari!
    Desi ma asteptam ca Megashadow la masivitatea lui sa iasa peste Venomous nu a fost asa. Venomous a fost o ideea sub NH-D14.
    Inca odata felicitari de review-ul in detaliu!

  4. Ambientul de 17c este folosit doar in testele de extreme TDP pentru a simula cat mai bine conditiile de bench, restul testelor sunt facute la 22c.

  5. texanostim a scris pe:

    Aceste teste mi se pare irelevante si nu au nici o legatura cu utilizatorul de zi cu zi. Sunt cam pierdere de vreme. Sistemele difera, testele de le faci dumneata sunt in open stand, nu prea isi au rostul. Fa teste in carcasa cu doua ventilatoare la interior intake/exaust ca sa vezi cum merge treaba. Ventilatoarele pe heatsink difera de la user la user. Asa pot face si eu teste insa doar pentru mine.

  6. poparamiro Post author a scris pe:

    La fel si testele din carcasa pot fi irelevante pentru ca fiecare carcasa are altfel de airflow (pozitionare, intensitate, numar de ventilatoare…etc)

    Orice teste ai face nu poti acoperi toate situatiile existente.

    Testele sunt facute pentru a crea o ierarhie corecta intre coolere in urma carora utilizatorul poate alege in cunostinta de cauza.

    Citeste mai atent articolele mele (inclusiv metodologia) si ai sa descoperi multe, poate chiar si teste in carcasa comparate cu teste open stand.

    http://lab501.ro/racire/studiu-privind-arhitectura-twin-tower-noctua-nh-d14-asus-triton-88-prolimatech-megashadow-si-thermalright-ifx-14/20

    Nu este absolut nici o problema daca nu iti mai pierzi vremea pe testele mele si iti alegi coolerul in urma studierii altor articole, totusi pentru binele tau ti-as recomanda sa ai in vedere coolerele bune recomandate de mine 😉

  7. texanostim a scris pe:

    Eu nu imi aleg coolerul dupa teste si review-uri ci pur si simplu le iau asa cum le iei si tu si le testez. Apoi raman la cel care imi convine cel mai mult. Orice test facut de fiecare este relevant pentru fiecare. Nici ceea ce fac eu nu poate ajuta cu nimic pe nimeni decat pe mine. Nici x si nici y nu ma poate determina ca un cooler este eficient. Am vazut destule review-uri care arata ca CM hyper este cu mult mai bun ca oricare din coolerele testate de dumneata ceea ce mi se pare aberatie. Asa ca de aceea nu ma mai iau dupa review-uri. Scuze, insa nu am avut nici o intentie sa supar, doar mi-am exprimat parerea.

  8. poparamiro Post author a scris pe:

    Ai dreptate daca vorbesti de 212+, e prezentat de multi ca fiind foarte bun.

    Oricat ai vrea nu poti acoperi toate aspectele la testarea unui cooler, dar atunci alegi sa le diferentiezi cat mai bine, supunandu-le la conditii dificile, si in acelasi timp incerci sa studiezi aspectele importante: baza, prindere, urma de TIM, test de pozitionare, sau imbunatatirea performantelor daca e posibil

    Mai jos ai un link unde poti vedea un test cu heatsink-uri HDT, unde este inclus si “magnificul” (in multe review-uri) 212+.

    Testul contine inclusiv conditii de maximizare pentru tranferul termic intre baza si ihs (prin folosirea liquid pro, cu riscul deteriorarii coolerului), pentru a putea trage concluzii cat mai complete.

    http://lab501.ro/racire/arhitectura-hdt-intre-dezamagire-si-miracol/40

    Comparatiile sunt facute inclusiv cu ventilatoarele incluse in pachet.

    Daca e sa vorbim totusi de coolere cu adevarat bune, le vom numara pe degete, iar daca vorbin de cele foarte bune asa cum vin de la producator, sunt si mai putine, vezi articolele mele in care am prezentat moding sau laping convex, pe langa multe alte studii.

  9. dodysher a scris pe:

    Si acum citesc cu mare drag acest articol muncit de domnul Ramiro care este foarte complet si bine detaliat. Merita citit si recitit. Multumim domnule Ramiro!

Lasa-ne un comentariu: