Trei coolere vga testate: Prolimatech MK-13, Thermalright Spitfire si Arctic Cooling Accelero Extreme Plus

Scris de: , in categoria: Racire, in 24 April, 2011.


Pana acum am avut numai articole despre coolere pentru procesoare sau despre toate felurile de paste termice disponibile, in care am vazut cum se comporta in cele mai diverse conditii, menite sa diferentieze produsele si sa ajute utilizatorul sa faca o alegere in cunostinta de cauza. Iata ca a venit momentul primului meu test de coolere VGA, desi cu greu am pornit la realizarea propriu-zisa a acestui articol chiar daca testele le-am inceput de foarte multa vreme, mai precis odata cu venirea lui Thermalright Spitfire. Acesta a fost folosit in multe din articolele mele de overclocking (acolo unde nu am putut instala un cooler de procesor) si bineinteles in sesiunile de bench care au predominat in perioada ce a trecut.

Am spus ca l-am folosit numai in cazurile in care montarea unui CPU cooler a fost imposibila sau foarte dificila dintr-un motiv foarte simplu si pe care nu il voi dezvalui inca, pentru ca vom avea un capitol dedicat in care voi explica aceasta alegere, inclusiv cu demonstratii practice, rugandu-va sa nu uitati ca acest articol – ca de altfel toate articolele mele sunt orientate mai mult spre zona entuziast, dar care contin si o parte dedicata utilizatorului obisnuit. Am mai spus de foarte multe ori,  nu exista articol perfect, iar pentru a acoperi toate conditiile si posibilitatile de testare este nevoie de o munca uriasa, imposibil de realizat datorita limitarilor de tot felul, care provin de la echipament pana la imposibilitatea de a crea conditii “perfect egale” pentru toate coolerele.

Coolerele din acest articol sunt produse de trei renumiti producatori: Thermalright este prezent cu Spitfire, Prolimatech arunca in lupta MK-13 iar Accelero Extreme Plus vine sa apere reputatia foarte buna avuta de Arctic Cooling in domeniul coolerelor VGA. Cele trei coolere au arhitecturi diferite, lucru care ne da posibilitatea sa facem o analiza interesanta cu privire la eficienta fiecaruia, in cele mai diferite conditii, de la fanless pana la nelipsita categorie de bench.

Comentarii

18 comentarii la: Trei coolere vga testate: Prolimatech MK-13, Thermalright Spitfire si Arctic Cooling Accelero Extreme Plus

  1. DNY a scris pe:

    Excelent articol,marca Ramiro!Felicitari si Paste Fericit!!!

  2. DanD a scris pe:

    cu spitfire-ul placa arata in p**uii mei ca statia spatiala internationala

    toate modulele sunt excelente dar avand in vedere ca sunt facute in cele patru colturi ale lumii atunci cand le pui la un loc …

  3. Excelent review… nu pot spune dacat Nota10.

    BM

  4. mos craciun a scris pe:

    sunteti varza

  5. darco_2 a scris pe:

    un articol excelent care, de altfel, pentru mine vine la fix! Hristos a inviat!

  6. Monstru a scris pe:

    Adevarat a inviat 🙂

    @Mos Craciun – lasa ca o sa publicam ceva si de Craciun ca sa nu mai fi gelos pe iepuras =))

  7. Dinu a scris pe:

    Hristos a înviat !!! Felicitări pentru articol. Cît depre subiectul său, se pare că încă nu avem un cooler VGA cu o performanţă pe măsură pentru toate scenariile.

  8. Cyrrus a scris pe:

    Felicitari,c-am ai avut de munka.

  9. Cristian a scris pe:

    Mi-ar fi placut sa fie pe amd 6970

  10. Condeescu Alin a scris pe:

    Ramiro, ai uitat sa incluzi in test 2 elemente esentiale: comparatia cu racirea stock a fiecarei placi si folosirea decibelmetrului de care pomeneati acum ceva timp intr-un articol. Poate ca nu era atat de interesant cat de galagios e ventul la 8000 rpm ci mai degraba comparatia intre diferitele setari de turatie pentru accelero fata de racirea stock. In rest nota 10 pentru articol, cum ne-ai obisnuit 🙂

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc de aprecieri domnilor.

    @ Condeescu Alin – fara indoiala comparatia nivelului de zgomot e foarte importanta pentru o mare parte dintre utilizatori, dar nu dispun de decibelmetru.

    Nu cred ca va schimba nimeni (dintre utilizatorii obisnuiti) ventilatoarele de pe Accelero, eu am facut toate acele comparatii cu alte ventilatoare pentru a pune in evidenta performanta si eficienta arhitecturii fiecarui cooler in cele mai diverse conditii.

    Comparatiile cu racirea stock (auto rpm si max rpm) sunt trecute in tabelul din ultima pagina a articolului.

    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2011/04/tabel2.png

  12. colanusus a scris pe:

    placut surprins de performanta AEP-ului; detin asa ceva pe un GTX580 si la max 85% turatie sunetul este abia perceptibil; in mod normal sta la 40% si chiar nu se aude deloc

  13. Robert a scris pe:

    De apreciat articolul 😉 Pe cand Ramiro un teste la acelasi capitol insa pe apa?

  14. Thosa a scris pe:

    Nebunie curata…. cooler de procesor pe placa video???… ce urmeaza? 😀

  15. Mihai a scris pe:

    Bv baieti uite asa mai lecturez si eu ceva de pastea hihi:)

  16. Caterina-Dana Gensinoiu a scris pe:

    Thosa, mie chiar îmi plac cei care duc totul la extrem. Așa înveți o grămadă de lucruri. 🙂

  17. Alexica a scris pe:

    Sunt curios cum ati adaptat ventilatoarele la controlerul placii video astfel incat aplicatia MSI Afterburner să citeasca corect turatiile ventilatoarelor. Am achizitionat de curand un MX-13 pentru un ATI Radeon HD 6950 si in prima faza am fost dezamagit de temperaturi, dar după un Tweek am reusit sa fac placa să nu depaseasca 66gC in full load. N-am reusit sa adaptez ventilatoarele la controller-ul placii video.

  18. poparamiro Post author a scris pe:

    Nu am conectat ventilatoarele la placa video, nu este nevoie de asa ceva, iar cele de 3A/bucata ar fi distrus instant controlerul.

Lasa-ne un comentariu: