AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 24 March, 2017.

BIOS

 

BIOS-ul ROG UEFI este similar cu ceea ce gasim pe placile din seria Maximus IX, prin urmare la prima pornire avem un sentiment puternic de familiaritate. Profilele XMP nu functioneaza pe platforma Ryzen, in schimb avem preset-urile D.O.C.P prin intermediul carora putem urca memoria pana la 2933MHz. In cazul in care dorim mai multe optiuni, gasim un profil pentru overclock la CPU pana la 4GHz pe toate nucleele dar si unul pentru cei mai curajosi ce vor sa incerce o frecventa de 3600MHz la RAM. Aceasta din urma cel mai probabil nu va functiona pentru ca avem nevoie de un procesor cu IMC ales dar si de o memorie suficient de buna pentru a tine asa ceva.

BCLK-ul poate fi ajustat pana spre 150MHz numai ca peste 105MHz va trebui sa trecem la PCIe 2.0, iar peste 145MHz va trebui sa trecem la PCIe 1.0. Desi pentru benchmark-uri 2D cresterea BCLK este necesara pentru a rula cu memoria cat mai sus, in cazul benchmark-urilor 3D precum si in cazul daily-use nu putem seta mai mult de 105MHz din cauza penalizarilor de performanta. Training-ul memoriei este realizat de catre IMC fara o influenta din partea placii de baza, asadar putem ajusta doar timing-urile principale, cele secundare si tertiare sunt setate automat in functie de divizorul de memorie folosit (numit si strap). Testele au fost realizate cu BIOS-ul 0902 si 1001, voi specifica diferentele dintre ele in amanunt la capitolul de teste.

Ca in cazul tuturor placilor din seria ROG, regasim configurari extinse pentru VRM precum si tot felul de voltaje, skew-uri si timing-uri in Tweakers Paradise. LLC (Loadline Calibration) este destul de agresiv in cazul lui Crosshair VI Hero, supravoltand destul de mult pe nivele superioare. Prin urmare am utilizat Level 1 care seta 20mv mai mult in load fata de idle (de exemplu 1.35v in idle si 1.37v in load, masurat cu MM pe punctele de masura).

 

AI overclock tuner

ai overclock turner

extreme tweaker overclocking presets

CPU Core Voltage override

Extreme Tweaker dram timing control

Extreme Tweaker external digi power control

Dram VBoot voltage

Extreme tweaker paradise

Clock Amptitude

 

Pentru cei ce doresc sa-si configureze procesorul la potentialul maxim, ASUS ofera acces si la setarile CBS care sunt extrem de avansate si tehnice. Este ca un fel de meniu de service pentru procesorul vostru Ryzen, prin intermediul lor putand fi configurate de exemplu PStates, Core Performance Boost, interleaving-ul memoriei si chiar TLB-ul cache-ului L2. Nu recomand totusi schimbarea vreunei setari daca nu stiti ce inseamna.

 

advanced AMD CBS

Advanced AMD CBS DF Common options

Redirect for return dis

 

Comentarii

8 comentarii la: AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

  1. doru a scris pe:

    Multumesc pentru review! Il asteptam cu mult interes! La cum se prezinta lucrurile, un articol ce il continua pe acesta e mai mult decat binevenit!

    P45 si C2D E8200 a fost o platforma ce mi-a placut sa o optimizez. Daca AM4 si Ryzen e similar atunci va fi urmatoarea mea platforma 😀 Incep sa strang banutii!

  2. rage fuury a scris pe:

    Multumim pentru efort Matei! Si banuiesc ca nu e ultimul articol pe acest subiect, am auzit ca primavara asta se poarta diverse tonori de portocaliu… 😉

  3. AMD a scris pe:

    Ryzen pare un produs lansat la repezeala pe piata,fortati de necesitati financiare,si asa e un produs bun,daca vor remedia si micile probleme de constructie,si mai ales de softuri care sunt optimizate pentru procesoarele intel va fi ok.

  4. gdfd a scris pe:

    In pagina 8, asta e gresita: “Am pomenit mai devreme cuvantul de strap”

  5. Felician Balint a scris pe:

    Excelent articol.

    Prin urmare daca dorim o platforma stabila si performanta de la AMD sa mai stam 2-3 luni sa ne urcam putin si bugetul si sa asteptam sa rezolve bug-urile critice de inceput ale platformei.

    Deci cel putin in cazul AMD se merita sa punem memorii cu frecventa ridicata, am vazut comentarii pe alte site-uri ca peste 2400 nu se merita, se pare ca la Ryzen merita …

  6. Liviu a scris pe:

    Savurez cu placere orice scrieti despre Ryzen . Aveti un stil aparte . Nu cred ca sunt fan AMD, nu ma intelegeti gresit, dar ma bucur pentru lucrurile pozitive aduse si complicatia ecuatiei la alegerea unei platforme in 2017. Tentatia prin mai cand fac upgrade va fi 1700X, dar daca bugetul va fi mai “restrans” voi alege 1700.

  7. Toshin Raizen a scris pe:

    Intrebare: daca slotul M.2 este ocupat cu un SSD , unul din porturile Sata este blocat asa cum se intampla la Z170/Z270?

  8. matose Post author a scris pe:

    Nu, conexiunea M.2 vine direct din procesor asadar porturile SATA nu sunt afectate.

Lasa-ne un comentariu: