AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 24 March, 2017.

Overclocking memorii si scalarea performantei

Pentru a permite scalarea flexibila a numarului de nuclee, AMD a construit unitati CCX formate din 4 nuclee / 8 fire de executie cu 8MB cache L3. Ryzen 7 are doua astfel de unitati unite printr-o magistrala de date (Infinity Fabric), aceeasi care comunica cu subsistemul de memorie format din controller-ul de memorie si memoria DDR4. Spre deosebire de arhitectura Intel unde frecventa controller-ului de memorie poate fi ajustata separat fata de memorie, in cazul Ryzen acesta este fixata la jumatate din frecventa memoriei (de exemplu daca memoria ruleaza la DDR4 2666 atunci controller-ul de memorie va rula la 1333MHz).

Partea interesanta este ca in momentul in care crestem frecventa memoriei vom creste automat frecventa controller-ului de memorie dar si viteza magistralei ce leaga cele doua CCX intre ele. Asta inseamna ca pe langa o latime de banda mai mare vom avea o latenta mai mica a memoriei dar si o comunicare mai buna intre cele doua CCX-uri. Am pomenit mai devreme cuvantul de strap, precum si faptul ca IMC-ul seteaza automat latentele secundare si tertiare in functie de multiplicatorul memoriei. De exemplu performanta memoriei ruland la 3200MHz pe strapul 3200 va fi mai slaba decat aceeasi frecventa ruland pe strapul 2400MHz sau 2666MHz.

Divizorul cel mai ridicat pentru memoria RAM este in acest moment 3200MHz care booteaza din prima cu latente 14-14-14 1T cu BIOS-ul 1001, acesta avand Command Rate-ul blocat la 1T (pentru toti divizorii). Cu BIOS-ul 0902 trebuia sa bootez prima data la 2933MHz, apoi sa schimb divizorul la 3200MHz pentru un boot reusit. Command Rate-ul era 1T pentru toti divizorii de la 2400MHz in jos in timp ce restul aveau 2T. Desi diferenta simtitoare intre 1T si 2T nu am vazut, recomand BIOS-ul 1001 prin prisma training-ului memoriei mult imbunatatit.

Pentru a vedea exact cum scaleaza performanta procesorului in functie de frecventa memoriei am ales cateva teste atat single threaded cat si multithreaded. Frecventa procesorului a fost fixata la 4GHz, testele fiind efectuate in mare parte cu 0902 singurul test cu 1001 fiind cel ruland la 3200MHz cu latente 12-12-12-28. In toate celelalte cazuri memoria a rulat cu latente 14-14-14-28, frecventa fiind in cazul acestei platforme mult mai importanta decat latentele. Pentru IMC-ul procesorului pe care am testat, frecventa de 3500MHz pentru memorie este ultima la care se simte confortabil, 3550MHz booteaza 1 data din 5 incercari iar 3600MHz este imposibil in acest caz. De notat ca majoritatea procesoarelor nu pot boota cu memoria in intervalul 3350-3450MHz, asadar putem incerca ori sub acest interval ori peste el.

 

AIDA64 5.8

 

In AIDA avem parte de o scalare liniara, singura anomalie fiind atunci cand utilizam 4 stick-uri DDR4, moment in care IMC-ul relaxeaza cateva sublatente. De notat faptul ca momentan, atunci cand folosim 4 module, sau module double-sided, cel mai mare multiplicator de RAM posibil este 2666MHz. Acesta este motivul pentru care pentru a urca pana la 3200MHz cu 4 module am fost nevoit sa folosesc un strap inferior si sa urc BCLK-ul. Nu va faceti iluzii ca puteti atinge asemenea frecvente cu altceva inafara de B-die, am incercat Hynix-uri de 8GB / 16GB pe modul si mai mult de 2666MHz nu am reusit. Poate pe viitor cu o alta revizie de BIOS.

Desi la frecventa mica latenta memoriei este la nivelul unui Pentium 4, atunci cand ajungem la 3200-3500MHz aceasta scade la 60-70 ns ceea ce este mai mult decat acceptabil. Latimea de banda depaseste 50 GB/s, ceea ce ne face sa fim curiosi sa vedem daca acest spor se mentine si in aplicatii.

 

aida_read

aida_write

aida_copy

aida_latency

 

Comentarii

8 comentarii la: AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe

  1. doru a scris pe:

    Multumesc pentru review! Il asteptam cu mult interes! La cum se prezinta lucrurile, un articol ce il continua pe acesta e mai mult decat binevenit!

    P45 si C2D E8200 a fost o platforma ce mi-a placut sa o optimizez. Daca AM4 si Ryzen e similar atunci va fi urmatoarea mea platforma 😀 Incep sa strang banutii!

  2. rage fuury a scris pe:

    Multumim pentru efort Matei! Si banuiesc ca nu e ultimul articol pe acest subiect, am auzit ca primavara asta se poarta diverse tonori de portocaliu… 😉

  3. AMD a scris pe:

    Ryzen pare un produs lansat la repezeala pe piata,fortati de necesitati financiare,si asa e un produs bun,daca vor remedia si micile probleme de constructie,si mai ales de softuri care sunt optimizate pentru procesoarele intel va fi ok.

  4. gdfd a scris pe:

    In pagina 8, asta e gresita: “Am pomenit mai devreme cuvantul de strap”

  5. Felician Balint a scris pe:

    Excelent articol.

    Prin urmare daca dorim o platforma stabila si performanta de la AMD sa mai stam 2-3 luni sa ne urcam putin si bugetul si sa asteptam sa rezolve bug-urile critice de inceput ale platformei.

    Deci cel putin in cazul AMD se merita sa punem memorii cu frecventa ridicata, am vazut comentarii pe alte site-uri ca peste 2400 nu se merita, se pare ca la Ryzen merita …

  6. Liviu a scris pe:

    Savurez cu placere orice scrieti despre Ryzen . Aveti un stil aparte . Nu cred ca sunt fan AMD, nu ma intelegeti gresit, dar ma bucur pentru lucrurile pozitive aduse si complicatia ecuatiei la alegerea unei platforme in 2017. Tentatia prin mai cand fac upgrade va fi 1700X, dar daca bugetul va fi mai “restrans” voi alege 1700.

  7. Toshin Raizen a scris pe:

    Intrebare: daca slotul M.2 este ocupat cu un SSD , unul din porturile Sata este blocat asa cum se intampla la Z170/Z270?

  8. matose Post author a scris pe:

    Nu, conexiunea M.2 vine direct din procesor asadar porturile SATA nu sunt afectate.

Lasa-ne un comentariu: