GlacialPower GP-AL650

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 8 December, 2008.

Glacialtech e o alta companie relativ necunoscuta pietei romanesti pe care ne face mare placere sa v-o prezentam. Orientarea lor e, asa cum probabil intuiti din nume, catre solutii de racire, carcase si surse. GlacialPower GP-AL650 Watts se numeste sursa pe care o vom vedea astazi, evident vine cu o putere nominala de 650W si e conforma standardului ATX12V 2.2.

Principalele puncte de interes, conform producatorului, sunt urmatoarele:

– PFC activ
– doua linii de +12V
– putere 15W disponibila pe linia de +5VSB
– putere de iesire garantata de la 0 la 50 de grade Celsius
– sisteme de protectie: SCP (scurt-circuit), OVP (supratensiune), OCP (supracurent), OPP (supraincarcare), OTP (supraincalzire)
– certificare 80 Plus (eficienta peste 80% in orice conditii)
– control al turatiei ventilatorului si intarzierea opririi acestuia
– oprire a ventilatorului la sarcina scazuta.

Cu siguranta sunt cateva lucruri in lista de mai sus ce v-au trezit interesul, si voi comenta in curand despre ele, dar mai intai sa vedem cum arata inculpatul.


Ambalajul isi face datoria si ne aduce o sumedenie de informatii noi, de pilda conectorii disponibili:

– 1x 20+4 pin
– 1x 4+4 pin +12V pentru procesor
– 6x 4 pin MOLEX
– 6x S-ATA
– 2x 6+2 pin pentru placa video
– 1x 4 pin pentru unitate floppy

Dar ce e mai interesant se regaseste pe partea din spate, un tabel cu caracteristicile electrice, un grafic cu turatia ventilatorului in functie de incarcare, precum si cateva informatii diverse: greutatea de 2.2Kg, dimensiunile fizice, durata medie de viata de 100 de mii de ore si faptul ca ventilatorul are doi rulmenti; lucru bun pentru fiabilitate dar nu asa de bun pentru silentiozitate.

In interiorul cutiei nu e nimic deosebit in afara sursei: un manual de utilizare in 6 limbi, un cablu de alimentare (ce la exemplarul primit de mine era alt tip decat aveam nevoie) si 4 suruburi de prindere. Pe cutie exista o bifa cu “cable management” ce probabil se referea la un set de bride ce il veti regasi in pachetul retail, asortat si cu cablul potrivit de alimentare.

M-a amuzat putin eticheta de pe sursa propriu-zisa, specificatiile sunt in engleza si o limba asiatica, iar avertizarile sunt in engleza, germana si limba asiatica plus un mic rezumat al lor in franceza. Deh, or avea ceva cu francezii.

Dar trecand la lucruri mai relevante, am decis ca ce se intrevede prin gaurelele de aerisire e prea interesant ca sa imi stea in cale o eticheta mica de plastic pe care scrie “VOID”, asa ca am desfacut repede suruburile ce tineau carcasa inchisa.

Primul lucru pe care il observ e ca electronica e facuta de Channel Well Technology, intocmai ca si modelele Toughpower de la Thermaltake de exemplu. Si dupa o privire de ansamblu as putea spune ca exemplarul de GlacialPower foloseste un design ceva mai scump, mai calitativ: radiatoare mai solide, componente mai generos dimensionate, complexitate ceva mai mare.

Ventilatorul provine de la Power Logic si e ajutat de un sistem de ghidare ce are rolul de a forta aerul sa circule pe intreaga suprafata a PCB-ului. In opinia mea respectivul sistem, desi ingenios la origine mai mult obstructioneaza fluxul de aer si scade eficienta sistemului de racire, fiind evident din imagini ca radiatoarele sunt gandite pentru un flux de aer perpendicular si nu paralel.

Electronic avem de-a face cu PFC activ cu un tranzistor si un convertor full-bridge, arhitectura in mod normal necesara pentru puteri de peste 1000W. Partea secundara e deasemenea dimensionata solid, fiecare linie de putere (+3.3V, +5V, +12V) folosind cate doua perechi de diode pentru redresare. Cele doua linii de +12V sunt impartite corect, cea de 20A deserveste doar procesorul iar cea de 25A restul sistemului.

Ca sa o pun la incercare, i-am facut loc intr-un sistem in care se potriveste de minune, si care ar arata cel mai bine ce poate sa faca.

Intel Q6600 @ 3.4Ghz 1.4V
Gigabyte EP45-DS3
2x2GB Mushkin DDR800
Sapphire Toxic HD4850 + AMD HD4830 (CrossfireX)
WD 74GB Raptor
WD 500GB AAKS
NEC 16X DVDRW
Aplus Qubic

Prima observatie dupa pornire ar fi legata de sistemul de control al ventilatorului; in primul rand nu depinde de sarcina aproape deloc (contrar a ce e declarat) ci mai degraba de temperatura. Intr-adevar cele doua sunt interdependente si mai importanta e temperatura decat sarcina, dar declaratia de pe eticheta e oarecum necinstita. A doua, si aici e singurul lucru care m-a deranjat cu adevarat, e ca ventilatorul se opreste intr-adevar cand nu e nevoie de el, insa pentru ca e controlat prin PWM impulsurile coboara in spectrul audibil si rezoneaza in bobina ventilatorului, devenind extrem de enervante. Practic, in loc sa beneficiem de silentiozitate cand nu folosim intens calculatorul (sau de fapt, cand sistemul e rece), vom avea un zgomot deranjant, mult mai deranjant decat ventilatorul la turatie maxima. Partea buna e ca la mine nu s-a ajuns in situatia asta prea des, de obicei se aude cam 1 minut dupa ce pornesc sistemul, apoi ventilatorul incepe sa se invarta si … se asterne pacea. Sistemul de intarziere a opririi ventilatorului functioneaza OK, acesta mai invartindu-se cateva minute dupa oprirea sistemului.

Pentru a avea o idee asupra functionarii sursei i-am monitorizat tensiunile de iesire cu un multimetru uzual, UNI-T UT33C, in diferite regimuri de incarcare cu o temperatura de 35C in carcasa. Linia de +3.3V a fost raportata la 3.38V, cea de +5V la 5.03V si ambele au fost perfect stabile; doar linia de +12V a variat modest intre idle si sarcina maxima (in jur de 500W), de la 12.07 la 11.98V, perfect in specificatiile ATX.

Tragand linie, avem un produs interesant cu cateva probleme minore. Sunt sigur ca toate se pot rezolva intr-o revizie ulterioara, dealtfel e pacat ca o electronica asa de capabila sa fie trasa in jos de un sistem de control al ventilatorului. Eu dealtfel am reusit sa trec peste problema asta destul de usor, mai ales ca sistemul ruleaza Folding@Home de o saptamana in configuratia asta si permanent sta in incarcare maxima. Pretul recomandat e de 89 de Euro iar garantia e de 2 ani.

Comentarii

2 comentarii la: GlacialPower GP-AL650

  1. Prin Iulie am avut ocazia să o testez şi eu.. nu am remarcat acel zgomot produs de bobina ventilatorului sau vreun zgomot la pornire.
    De obicei porneste dupa maxim 10 minute în tot acest timp nu exista niciun zgomot.
    Problema este că de la o vreme există un mic zgomot de frecare / mecanic atunci cand ventilatorul este la turaţii mari. Posibil sa fie vorba de praf..

    Voltajele pe alta configuratie decat cea din acest test au fost:
    Idle 3.38 / 4.97 / 12.22
    Load 3.36 / 4.95 / 12.16

  2. Popa Mircea a scris pe:

    “Ventilatorul provine de la Power Logic si e ajutat de un sistem de ghidare ce are rolul de a forta aerul sa circule pe intreaga suprafata a PCB-ului. In opinia mea respectivul sistem, desi ingenios la origine mai mult obstructioneaza fluxul de aer si scade eficienta sistemului de racire, fiind evident din imagini ca radiatoarele sunt gandite pentru un flux de aer perpendicular si nu paralel.”

    Acelasi lucru l-am vazut si la Enermax 800 si la Chieftec 1000W (CFT-1000G-DF) pe care il am. sursa e rece cu orice load are (1xquad, striker II formula, 2x9800GX2-quad sli, up to 5HDD etc). Eu consider foare eficient si bine gandit sistem pentru ca aerul este ghidat voit spre exterior si nu impins in toti peretii sursei.
    Felicitari pt editorial.

Lasa-ne un comentariu: