MSI Megabook GT735-006 Review

Scris de: , in categoria: Diverse, in 17 December, 2008.

Astazi am hotarat sa dam sansa unui cititor de-al nostru sa isi posteze primul articol pe lab501.ro. madace nu e la primul review, probabil multi i-ati citit articolele pe diverse forumuri in care prezenta componente pe care noi de obicei nu le testam. Sper sa savurati acest articol la fel de mult ca si pe celelalte !

Razvan Fatu – “Micutzu”

Astazi avem in fata laptopul  MSI Megabook GT735-006, un laptop foarte sexy, stilat, dar si plin de muschi. Acest laptop face parte din divizia de notebookuri pentru gaming (G) oferite de catre Micro Star International, si beneficiaza de un procesor AMD din noua gama, intitulata Puma.

Specificatii.

* Display: 17″ WUXGA (No Glare Type), 1920×1200;
* Procesor: AMD Turion™ X2 Ultra Dual-Core Mobile Processor, 2,2 Ghz (200×11), 2048Kb Cache L2, 65nm;
* Chipset: AMD RX781+SB700;
* Memorie: 4096Mb (2x2Gb);
* Placa video: AMD HD3850 Mobile, 512Mb GDDR3 Dedicati;
* HDD: 320Gb, SATA, 5400 RPM (WD 3200BETV);
* Unitate Optica: DVD-WR;
* Lan: 10/100/1000 Mbps Realtek;
* Wlan: 802.11 b/g/n;
* Porturi: 3x USB 2.0, 1x RJ-11, 1x RJ-45, 1x Microfon, 1x Iesire audio, 1x Intrare audio, 1x VGA, 1x HDMI, 1x eSata, 1x PCI Express Card;
* Baterie: Li-Ion, 6 celule;
* Dimensiuni: 395 x 278 x 26.5/35 mm;
* Greutate: 3,2 Kg;
* Webcam: 2,0 Mp;
* Card Reader: 4-in-1;
* Culoare: Negru-Negru-Rosu-Negru.

In interiorul cutiei negre.

Ambalajul este destul de simplist, acesta constand intr-o simpla cutie de carton, vopsita in negru, care prezinta cateva elemente grafice, reprezentand logo-ul MSI si seria din care face parte acest laptop (“G”). Are si un maner, ce faciliteaza transportul.

In interiorul acestui ambalaj regasim notebook-ul si o cutie in care se afla accesoriile acestuia:

* 1 Quick Start Guide;
* 3 DVD-uri, unul cu drivere si utilitare pentru Windows Vista, si doua pentru Recovery Disc;
* Bateria in 6 celule;
* Cablul de conectare al notebookului la priza + acumulator;
* Certificat de garantie oferit de catre MSI;
* Carticica cu Windows Vista Home Premium (sau in cazul meu, Edition Familiale Premium);
* Un mouse pentru gaming, cu laser @ 3200DPI;
* O laveta pentru stergerea ecranului laptopului.

Rosu + Negru = Hot

Designul pe care il prezinta acest notebook este unul ce va incanta pe multi. Sunt folosite doua culori: negru si rosu. Combinatia aceasta este una foarte reusita si incitanta.

La o privire mai atenta observam ca MSI au folosit aluminiu pentru confectionarea carcasei, cu insertii de firicele metalice (metallic threads), ce confera notebookului un aspect foarte interesant si modern.

Finisajele sunt foarte bune, ceva de asteptat de la un notebook dintr-o asemenea categorie de pret.

Calitatea materialelor, constructie si aspect.

Calitatea materialelor este foarte buna, iar constructia pe masura. Dupa cum spuneam si putin mai sus, combinatia de culori folosita de producator in cazul acestui notebook este negru-rosu, o combinatie pe care o intalnim la toate notebookurile din seria „G” de la MSI.

Noua sigla MSI arata mult mai bine decat cea veche si se afla pozitionata in doua locuri: pe rama inferioara a ecranului si pe partea superioara a notebookului.

Spre surprinderea mea, capacul nu are nici un clip de prindere, cum intalnim la majoritatea laptop-urilor, dar este foarte stabil si nu prezinta nici un joc.

Tastatura este una de tip full size, cu butoanele aranjate dupa standardul FR, datorita faptului ca acest notebook pe care l-am primit in teste este un model realizat pentru piata din Franta. Exista insa si versiune cu tastatura cu Layout US, aceasta intitulandu-se GT735-006EU. Tastatura prezinta si NUMPAD, un lucru normal, daca ne gandim ca notebook-ul are o dimensiune a ecranului de 17″.

Butoanele se apasa usor, pastrand insa atat silentiozitatea cat si un sentiment de robustete. Si pentru ca nu era de ajuns designul agresiv pentru a ne arata ca avem de-a face cu un notebook plin de muschi, destinat gamingului, MSI a ales sa coloreze tastele directionale si tastele WASD in rosu, pentru o mai buna vizualizare.

Touchpad-ul este unul foarte bun, placut la atingere, ce raspunde foarte rapid la comenzi. Avem si optiune de a dezactiva acest TouchPad (Fn+F3). Butoanele de sub acesta sunt definite de o linie rosie, in forma de „S”.

Sistemul audio prezinta 4 boxe si 1 subwoofer. Doua boxe sunt pozitionate in partea superioara a notebookului, deasupra tastaturii, iar celelalte doua pe latura inferioara a notebookului; subwoofer-ul se afla pozitionat pe partea posterioara. Cu mana pe inima pot spune ca e cel mai bun sistem audio pe care l-am intalnit la un laptop; subwooferul chiar isi face treaba si e proportionat corect cu restul de difuzoare, niciunul nedistorsionand chiar si la un nivel sonor apropiat de maxim.

Pe rama superioara a ecranului avem un WebCam de 2.0Mpx. Calitatea acestuia e OK, in conditii de luminozitate scazuta zgomotul pe imagine este observabil dar nu foarte deranjant.

Butoanele

Pe partea laterala din stanga avem butonul de On/Off. In partea superioara, incadrate de o grila de aluminiu, avem butoanele cu senzori (numiti de producator Aerodynamic Touch Sensors). Aceste butoane raspund foarte rapid la comenzi, o simpla trecere a degetului pe deasupra lor fiind suficienta pentru activarea acestora.


Acestea sunt impartite in 3 categorii: Butoane Multimedia (Previous, Stop, Play/Pause, Next), ce functioneaza cu Windows Media Player, Butoanele de sistem (Eco si Turbo) si butoanele activatoare ale diferitor device-uri incluse in notebook, precum camera Web, WiFiLan si BlueTooth.
Butonul EcoEngine are rolul de a ne ajuta sa schimbam mai repede PowerPlan-ul folosit in Windows Vista. Avem 5 PowerPlanuri speciale care se pot activa prin apasarea succesiva a acestui buton: Gaming Mode, Movie Mode, Presentation Mode, Office Mode si Turbo Battery Mode.


Butonul Turbo are rolul de a ridica frecventa de functionare a procesorului, de la 2,2 Ghz la 2,6 Ghz, dintr-o singura miscare. Aceasta modificare a frecventei se face prin ridicarea BUS-ului la 241 Mhz (de la 200 Mhz Stock).
Atentie, acest mod Turbo este functional doar daca utilizam ca alimentare pentru laptop priza, si nu bateria!

Conectorii si lateralele notebookului.

Pe marginea din stanga avem Kesington lock hole-ul, conectorul RJ-11, conectorul RJ-45 (LAN), doi conectori USB 2.0  si unitatea optica (DVD-WR).

Pe marginea superioara avem orificiile pentru evacuarea aerului cald din carcasa, conectorul HDMI, un port VGA si conectorul pentru alimentarea de la priza.


Pe marginea din dreapta avem slotul PC Express Card, un conector IEEE 1394, conectori audio, card reader-ul 4-in-1, un port USB 2.0, conectorul E-Sata si alte orificii pentru evacuarea aerului cald.


Pe latura inferioara regasim Status-Led-urile si receiver-ul pentru portul IR.

Mouse-ul.

Ei bine, dupa cum am spus si mai sus, notebookul vine insotit de un mouse destinat gamingului, cu senzor laser, ce dispune de o rezolutie de pana la 3200 DPI.


Mouse-ul are o forma foarte buna, ergonomia fiind un punct forte. Din pacate insa, materialele nu sunt atat de bune pe cat ar fi trebuit sa fie, acestea dand o senzatie de economie, dezamagitoare in gama aceasta de pret.

Mouse-ul vine insotit de un cartridge (cartus) cu 7 greutati, cu o masa totala de 40 grame, ce pot fi adaugate pentru a ajusta greutatea mouse-ului.

Dupa cum spuneam si putin mai sus, senzorul laser are o rezolutie de pana la 3200DPI, rezolutie ce poate fi ajustata in 4 pasi. Fiecare pas este reprezentat de cate o culoare diferita, Rosu, Verde sau Albastru, in care lumineaza rotita de scroll. In cazul in care rotita nu lumineaza in nici o culoare, avem selectat primul pas de sensibilitate.


Acesti pasi pot fi configurati in detaliu cu ajutorul software-ului inclus pe CD-ul cu care vine mouse-ul, apoi selectati prin intermediul butonului „T”.


Mouse-ul dispune si de doua butoane ce pot fi programate si carora le pot fi atribuite Macro-uri preinregistrate, cu ajutorul software-ului inclus.

Cat despre performantele acestui mouse, pot spune ca acestea sunt foarte bune. Mouse-ul prezinta pe laterale pad-uri de cauciuc pentru a spori aderenta si a elimina alunecarea mouse-ului din maini, in cazul in care degetele devin umede, dupa gaming-ul intensiv. 😀

Calitatea Ecranului.

Ecranul acestui notebook are o dimensiune de 17” si o rezolutie default de 1920×1200. Acesta este tratat Anti-Glare (ceva neobisnuit pentru laptop-urile din ziua de azi).Ce inseamna asta mai pe romaneste? Ca nu este glossy, ceea ce reprezinta un avantaj foarte mare in cazul in care folosim acest notebook in zone luminoase, unde reflexiile ne impiedica sa observam ecranul in conditii corespunzatoare. Panelul folosit este unul de tip TN.

Luminozitatea si contrastul sunt foarte bune. Dintre acestea doua, reglabila este doar luminozitatea. Cand laptopul este alimentat de la priza, luminozitatea acestuia este setata automat la maximum, iar cand acesta se foloseste de baterie si Power Plan-ul este setat pe Balanced, sau Power Save, sau oricare altul in afara de High Performance si Gaming, luminozitatea ecranului scade automat la o valoare destul de mica. La acesta valoare, ecranul este prea putin iluminat, iar informatiile de pe acesta au o lizibilitate redusa.

Unghiurile de vizionare sunt decente pe orizontala, dar foarte slabe pe verticala, ceea ce este tipic pentru orice panel de tip TN.


Timpul de raspuns este bun, iar efectul de ghosting este foarte greu de observat, chiar si in filmele si jocurile cu actiune rapida.

Eizo Monitor Test.

Monitorul s-a descurcat destul de bine in Eizo Monitor Test. Geometria si reprezentarea gradientilor de culoare sunt corecte, la fel si reprezentarea tonurilor de negru. Efectul de bleeding exista, dar este nu este deranjant.

Software si B.I.O.S.

Notebook-ul vine cu cu trei DVD-uri, unul cu toate driverele necesare (pentru Windows Vista) si doua cu Recovery Suite-ul pentru Vista. Tot pe CD-ul cu drivere mai gasim si Adobe Reader, manual in format PDF si utilitarul System Control Manager.

Acest notebook vine cu Windows Vista Home Premium si toate software-urile si driverele necesare preinstalate. Acest sistem de operare ruleaza foarte fluent pe MSI Megabook GT735-006.

B.I.O.S.

Biosul este destul de simplist. Totusi, ma asteptam la ceva mai multe optiuni in BIOS, tinand cont ca avem de-a face cu un notebook destinat entuziastilor. Nicio optiune de overclock, niciuna… Bine macar ca exista butonul de turbo.

Avem in acesta doar urmatoarele taburi si optiuni:

Performante.

Procesorul folosit pentru acest laptop este AMD Turion™ X2 Ultra, pe nucleu Griffin, si socket S1 (638). Acesta are un multiplicator de 11x si un bus de 200 Mhz. Astfel, avem o frecventa de lucru a procesorului de 2200 Mhz.

Turbo OFF:

Turbo ON:


Avem o cantitate de 4 Gb Ram, cu timing-urile 5-5-5-15 2T. Numarul de sloturi DDR2 disponibile este 2. Avem instalate in mod standard doua placute de memorie, de 2048 fiecare.

Chipset-ul video este produs de ATI si poarta numele de HD 3850 Mobile. Acesta dispune de o memorie de 512Mb GDDR3 si este derivat din placa video Ati Radeon HD3850 (RV670).

Hard Diskul este produs de Western Digital (3200BETV), are o capacitate de 320 Gb si un Buffer de 8 Mb. Acesta este conectat la placa de baza prin interfata Sata 2.
Toate acestea sunt conectate la o placa de baza MSI, cu chipset AMD RX781+SB700.
Inainte de a incepe testele tin sa mentionez ca Power Planul folosit in Windows Vista a fost High Performance, iar modul Turbo a fost activat.

Ok, destule detalii tehnice, sa-i dam drumul la teste. 🙂

Teste Procesor & Memorii, Placa video.

Nuclearus MultiCore:

CineBench R10:


SuperPI Mod 1.5:

Wprime 32M:


3dMark:


Flatout 2:



Call Of Duty 4:



Crysis:



Far Cry 2:

Observatii:

Flatout 2 este jucabil la o rezolutie de 1920×1200, cu toate detaliile impinse catre maximum (mai putin AA si AF). Framerate-ul este in mare parte constant (60 fps), dar mai sunt si unele momente cand acesta scade pana la 50 fps. La activarea AA-ului si al AF-ului framerate-ul scade foarte mult, pana la 30 FPS.

La fel se poate spune si despre Call Of Duty 4, unde putem rula jocul la o rezolutie de 1920×1200, cu detaliile impinse catre maximum (dar fara AA si AF), fara nici o problema, la un framerate constant de 40-50 FPS. Impresionant, as zice, pentru un notebook.

Crysis poate fi jucat fara probleme pe detalii MEDIUM, la o rezolutie de 1680×1050, cu un framerate in jurul a 25 fps.

Far Cry 2, poate fi jucat pe o rezolutie de 1280×768, cu setarile de calitate pe HIGH, la un framerate constant de 30 fps.

DAR, toate astea daca rulam jocurile cu notebookul conectat la priza. Rulate de pe baterie, jocurile se misca foarte greu, si asta in principal datorita faptului ca procesorul refuza cu incapatanare sa treaca de 650 Mhz, chiar ci pe Plan-ul Gaming Mode. Astfel, jocurile dependente de procesor ruleaza foarte greu.

Dintre jocurile testate de mine doar Flatout 2 a rulat foarte bine de pe baterie, la un framerate constant de 45-50 fps, restul ruland foarte greu, la 10-15 fps.

Ei bine, MSI ne promite gaming, si asta ne da. Gaming pe paine. 😀 Dar doar daca painea, pardon, laptopul este conectat la priza.

Teste Viteza HDD.

HDTune 2.54:


CrystalDiskMark:

Copiere fisier 4,3, gb de pe D pe C, viteze raportate de Total Commander:



Copierea unui folder de 877Mb, cu 2 foldere si 45 fisiere, de pe D pe C s-a efectuat in 38 sec.

Rulare Continut Multimedia:

Notebook-ul MSI Megabook GT735-006 s-a descurcat foarte bine in rularea continutului multimedia. Rulate cu laptopul conectat la priza, filmele 720p si 1080p nu au reprezentat o problema pentru acest player, nici macar cu un Power Plan Balanced. Playerul folosit a fost KMPlayer, iar codecurile folosite au fost cele din pack-ul K-Lite Mega Codec Pack. Pentru rularea filmelor codate h.264 am folosit codecul CoreAVC (inclus in K-Lite Mega Codec Pack).

CPU Usage, Power Plan High Performance:


CPU Usage, Power Plan Balanced:

Folosind ca sursa de energie bateria, insa, filmele 1080p au rulat foarte greu, dar cele 720p nu au prezentat nici o problema pentru acest notebook.

Temperaturi.

In Idle, cu Turbo Mode dezactivat temperaturile sunt destul de bune, procesorul netrecand de 48 grade. Cu Turbo Mode activat, temperatura in idle a procesorului ajunge pana la 53 grade.

In load, notebook-ul este destul de fierbinte, temperaturile acestuia fiind foarte ridicate. Deoarece carcasa este destul de mica, temperatura ridicata a procesorului a afectat direct si temperaturile celorlalte component din notebook. Asfel, temperaturile au ajuns la urmatoarele valori.

Turbo Mode ON:


Turbo Mode OFF:


Desi avem temperaturi de pana la 93 grade, sistemul de racire isi face treaba destul de bine, astfel incat carcasa nu se incinge. Desigur, se incalzeste, dar nu atat de tare incat sa deranjeze. Acestea sunt zonele calduroase ale carcasei, de la verde (rece), la rosu (fierbinte).

Din pacate acest sistem de racire este foarte zgomotos cand componentele se afla in full load. Cand acestea sunt in idle, iar temperatura lor este scazuta, sistemul de racire este foarte silentios.

Autonomie.

Notebook-ul vine cu o baterie Li-Ion, cu 6 celule. O incarcare completa a acesteia dureaza aproximativ 3 ore.

In testele efectuate, bateria a tinut aproximativ o ora si 35 de minute. Am rulat continut multimedia (audio 192-320 kbps, si video, 720p), am rulat Mozilla Firefox, cu 5 taburi deschise simultan, si Microsoft Office 2007. Tema folosita in Vista a fost Aero (utilizare mare a bateriei). Power Plan-ul a fost „Balanced”.

In jocuri, bateria a tinut aproximativ 50 min.

Dupa cum putem observa, autonomia este decenta, tinand cont de componentele foarte performante si insetate de wati ce compun acest notebook.

Concluzie.

In concluzie, pot spune ca am ramas placut impresionat de performantele acestui notebook. Daca doriti un notebook cu ajutorul caruia sa va jucati chiar si cele mai recente jocuri la detalii ridicate, acest notebook poate reprezenta o alegere demna de luat in considerare. Asta daca nu va deranjeaza sa il tineti conectat la priza. 😀

Comentarii

Un comentariu la: MSI Megabook GT735-006 Review

  1. mytyk a scris pe:

    Computer:
    Tip Calculator ACPI x64-based PC (Mobile)
    Sistemul de Operare Microsoft Windows 7 Ultimate
    Service Pack –
    Internet Explorer 8.0.7600.16385
    DirectX DirectX 11.0
    Nume computer MITICA-LAPTOP
    Nume utilizator Mitica
    Domeniu Mitica-laptop
    Data / Ora 2010-06-19 / 10:35

    Placa de baza:
    Tipul procesorului Mobile DualCore AMD Turion X2 RM-70, 1768 MHz (10 x 177)
    Numele placii de baza Packard Bell PF2P
    Chipsetul placii de baza AMD 760G/780G/780V/785G/790GX/890GX, AMD K11
    Memoria sistemului 4096 MB (DDR2-667 Registered DDR2 SDRAM)
    DIMM1: Samsung M4 70T5663QZ3-CE6 2 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
    DIMM2: Samsung M4 70T5663QZ3-CE6 2 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
    Tipul de BIOS Phoenix (08/15/08)

    Video:
    Adaptor video ATI Mobility Radeon HD 3650 (512 MB)
    Adaptor video ATI Mobility Radeon HD 3650 (512 MB)
    Accelerator 3D ATI Mobility Radeon HD 3650 (M86)
    Monitor AU Optronics B170PW06 V2 [17″ LCD]

    Multimedia:
    Adaptor audio ATI Radeon HDMI @ ATI RV635 – High Definition Audio Controller
    Adaptor audio Realtek ALC272 @ ATI SB700 – High Definition Audio Controller

    Stocare:
    Controller IDE JMB38X MS Host Controller
    Controller IDE JMB38X SD Host Controller
    Controller IDE JMB38X SD/MMC Host Controller
    Controller IDE Standard Dual Channel PCI IDE Controller
    Controller IDE Standard Dual Channel PCI IDE Controller
    Controller pentru stocare ADLSZB28 IDE Controller
    Unitate Disc WDC WD3200BEVT-22ZCT0 ATA Device (298 GB, IDE)
    Unitate optica HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50N ATA Device (DVD+R9:6x, DVD-R9:6x, DVD+RW:8x/8x, DVD-RW:8x/6x, DVD-RAM:5x, DVD-ROM:8x, CD:24x/24x/24x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
    Unitate optica ZMTIPI DEJO5AR SCSI CdRom Device
    Stare HDD Smart OK

    salut,

    Am cam de un an de zile un laptop(packard bell f-1480) de curand ce am zis ca sa vd ce temperaturi sunt in el asa ca am luat diferite programe(hwd monitor, everest).
    procesorul urca un full load maxim 78 grade chipsetul maxim 74 iar placa video la fel 74 maxim. Am fost de curand si am schimbat pasta la procesor am pus Arctic mx-2. As vrea sa stiu daca sa imi fac griji datorita temperaturilor. Mai sus am postat si configuratia laptopului. Mersi!

Lasa-ne un comentariu: