Review – MSI GeForce GTX 980Ti Lightning

Scris de: , in categoria: Placi video, in 5 October, 2015.

MSI GeForce GTX 980Ti Lightning

 
Putine placi video s-au bucurat de atentia de care se bucura si o sa se mai bucure GTX 980 Ti pe site-ul nostru. Prin asta vreau sa spun ca nu tot timpul testam o placa video, atat in implementarea de referinta, cat si implementari custom, referinta racita cu apa sau sisteme cu SLI de implementari custom.

Motivul din spatele atentiei pe care o primeste GTX 980 Ti este unul destul de simplu – este poate cea mai reprezentativa placa video high-end in momentul de fata. Spre deosebire de Titan X si Fury X, care sunt disponibile intr-o cantitate relativ limitata doar ca design de referinta, in cazul lui GTX 980 Ti integratorii au liber la implementari proprii, ceea ce a dus la aparitia unui numar mare de modele interesante de GTX 980 Ti. pe care vom incerca sa le testam si noi.

Ce inseamna interesant? Ei bine, daca in cazul referintelor lucrurile sunt destul de clare, GTX 980 Ti fiind putin mai slaba decat Titan X, in cazul implementarilor custom lucrurile stau cu totul altfel, unele dintre acestea intrecand fara nici un drept de apel Titan X-ul (si implicit si 295 X2). Din acest motiv, GTX 980 Ti poate fi numita cea mai puternica placa video disponibila pe piata in acest moment.

Credeti ca este o exagerare? Eu nu… in conditiile in care exista implementari de GTX 980 Ti a caror frecventa reala in sarcina trece cu usurinta de 1400MHz. Cam greu sa ajungem cu Titan-ul acolo pentru utilizare zilnica, nu credeti? Ei bine, dupa ce am testat referinta, atat pe aer cat si pe apa, si dupa ce am testat excelenta implementare a celor de la GIGABYTE, a venit momentul sa ne indreptam atentia exact asupra unui alt monstru. Un monstru care face parte dintr-o serie deja legendara de placi video.

Una dintre cele mai reusite serii de placi video pentru overclocking, printre primele serii de placi video care nu au necesitat nici o modificare hardware pentru overclocking pe azot si nu in ultimul rand seria de placi video folosita de noi in ultimul concurs international de overclocking pe care l-am castigat. Da, ma refer la seria Lightning a celor de la MSI, sinonima cu azot lichid si recorduri mondiale. Ladies and gentlemen, MSI GeForce GTX 980Ti Lightning is in the house!

 
Intro

Comentarii

15 comentarii la: Review – MSI GeForce GTX 980Ti Lightning

  1. Exe a scris pe:

    ,,Doar cine este vrednic poate deține această placă video.” HAHA! Foarte tare!
    Meserias review, așteptăm și alte implementări. 🙂

  2. kvarq a scris pe:

    Fata de Gigabyte 980 Ti, Lightining pare mult mai silentioasa, corect? Conform graficului dvs. 4db in load diferenta (în decibeli e mult) înseamna ceva 🙂

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Da, chiar este mai silențioasă.

  4. kvarq a scris pe:

    Lightning a fost doar pentru cateva zile la evomag… 🙁
    Pana am stat sa ma gandesc sa o iau (aveam deja pe cea rosie de la MSI)… s-a dus.

    De obicei faceau treaba buna cei de la MSI, dar in ultimii 1-2 ani s-au ridicat si mai mult. Personal, eu cred ca la 980 Ti au facut poate cea mai buna versiune custom, i-au depasit si pe cei de la EVGA (TWIN FROZR V e mai rece, mai overclockat si mai silentios decat SuperClocked 2.0+, iar la cealalta categorie Lightning depaseste Classified-ul pe aceleasi criterii). EVGA acum ia bani in plus pe ASIC mare – versiunile lui KingPin.

    Ani de zile am avut implementari de la EVGA si nu m-au dezamagit deloc.
    Dar la 980 Ti… Ei bine, de aceasta data am ales MSI (Gaming 6G, TWIN FROZR V). Si nu regret.

    By the way, cu MSI 6G am obtinut in Firestrike
    http://www.3dmark.com/3dm/8692765
    (placa video 1,178 MHz OC stock mode, o copie slaba de 4790K @ 4.4GHz etc – detalii full in link).
    Dvs ati raportat 15747 in FireStrike Lightning.
    Ma asteptam sa fie mai mult, cine stie ce o fi…

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Driveri diferiți, os diferit, fără performance în driver, etc

  6. kvarq a scris pe:

    Windows 7 64 bit, driver 355.98 (sunt trecute in link), la fel ca si dvs. Este adevarat ca am activat din driver maximum performance & single display performance mode – dar cred ca le aveti si dvs…
    Asus Formula VII? 😛

    Oricum tot mi-a ramas pata pe Lightning 😀
    Just for fun pâna la Pascal.

    Faptul ca are pini separati pentru GPU si Memorie, e ideal si pentru overclocking (asteptam teste cu azot), dar si pentru stabilitatea in daily-use (frame drops mai putin ca alte 980 Ti etc).

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Nu, nu folosim maximum performance pentru review-uri, asta este o setare pentru bench/rezultate bune. Review-uri le trebuie să reflecte realitatea 🙂

  8. CalinTM a scris pe:

    O implementare de top, ca de obicei. Numai ca a venit iarasi cam tarziu, cand deja nu mai e asa relevanta implementarea. Cei care au vrut sa-si ia un 980Ti, il au deja, deci e cam irelevanta aceasta implementare in piata de azi, cand placile video se devalorizeaza enorm de repede si in 12 luni apare alta cu 40-50% mai buna ca cea precedenta. Ar fi foarte ok doar pentru cei care doresc sa-si ia acum un 980ti, de obicei acele persoane nu-si upgradeaza placile video foarte des, cam aici vad si selling point-ul pentru 980ti lightning. Ca daca esti in posesia unui 980ti si vrei sa-l vinzi, si sa-ti iei lightning faci o mare greseala, si arunci cu bani pe geam. Spun din experienta proprie, a fost odata cand m-am incapatanat sa astept o implementare lightning si a venit extrem de tarziu (oricum a fost anuntata tarziu de MSI, asta plus timpul pana ajunge la noi la Romanica, care nu prea e pe harta marilor tari cand vine vorba de fresh stuff in stocurile noastre) si nu m-am ales cu nimic. Placa a avut un life span destul de mic, tocmai din acest motiv. Asadar in ziua de azi cand placa video se devalorizeaza repede, nu merita sa astepti dupa implementari de top, care nu garanteaza un OC pe masura flyer-ului ca sa zic asa.

  9. Doru a scris pe:

    Cu banii dati pe pe asemenea inutilitate doar din grandomanie, hranesti un orfelinat intreg, in halul asta ati decazut? Auzi, aveam una rosie dar mai vroiam una galbena.Fara alte cuvinte…

  10. kvarq a scris pe:

    Diferentele de performanta pot sa para într-adevar nesemnificative/inutile între Gaming 6G si Lightning, care într-adevar a venit cam târziu. Dar nu e vorba doar de punctele in firestike sau fps-uri în jocuri, ci si performanta reala la nivel de monitor, când se iau în calcul si cadrele pierdute, care nu mai ajung să fie afisate pe monitor. Lightning pierde mult mai putine frame-uri fata de alte implementari 980Ti.
    In plus, alimentarea separata pentru memorie si GPU nu e un simplu moft.

  11. CalinTM a scris pe:

    Sa ai voltaj pe memoria video si PLL, nu-i mare smecherie. N-o sa te ajute cu mult, oricum. Daca siliconul nu poate mai mullt, atunci n-ai ce sa-i faci, poti sa-i bagi la PLL cat vrei ca tot degeaba. Si am impresia ca doar +50mv poti pe voltajul memoriei si PLL sa-i dai. La final, its the same GM200 chip, more or less. Nu spun ca varianta de referinta cu ventilatorul turbina si cu alea 4 faze e mai buna, dar nu e rentabil nici sa astepti “o viata” dupa MSI pana aduc lightning pe piata.

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Călin – pe azot contează 🙂

  13. CalinTM a scris pe:

    Bine, io n-am azot, asa mult, incat sa-mi permit sa ma spal cu el pe cap 🙂

  14. kvarq a scris pe:

    OK, am dat-o “p-aia rosie” si am luat-o “p-aia galbena”.
    Confirm – same G200 chip sh*t.
    Asic slab, 65%.
    Scoruri mai slabe in Unigine si Firestrike ale lui Lightning decat Gaming 6G.
    http://www.3dmark.com/3dm/9127515
    Parca merge mai prost si în GTA V.
    Marketing. 1000 lei aruncati pe fereastra.

    Piticii costa…

  15. Cocos Aurelian a scris pe:

    Se poate face quad SLI cu 4 MSI Lightning 980 Ti avand in vedere ca sistenul de racire e triple slot? Exista vreun format de placa de baza care sa iti duca 4 monstrii dinastia? Daca nu se poate face e un mare dezavantaj, avand in vedere ca daca ai 4 placi 980 Ti de referinta, poti face linistit quad SLI si FPS-urile sunt considerabil mai multe 🙂

Lasa-ne un comentariu: