Gigabyte EP55A-UD4P – noi tehnologii disponibile in Septembrie

Scris de: , in categoria: Stiri, in 21 June, 2009.

Intel Core i5, Intel P55 si socket-ul LGA 1156 vor fi lansate oficial in Septembrie. Asta nu a impiedicat producatorii de placi de baza sa expuna o sumedenie de modele bazate pe chipset-ul P55 in cadrul Computex-ului din acest an. Cu siguranta ati vazut pe internet o sumedenie de poze cu vitoarele placi de baza care vor gazdui procesoarele Intel Core i5. Ei bine, eu sunt un baiat foarte rau si imi place intotdeuna sa cunosc in detaliu produsele noi inainte ca acestea sa fie lansate. Nu din acest motiv sunt un baiat foarte rau, ci pentru ca odata ce mi-am bagat eu nasul, imi place sa va povestesc si voua despre asta.  Ei bine, dupa ce am aruncat o privire apropiata unui produs mainstream Asus, nu puteam sa ignoram ofera Gigabyte, asa ca astazi ne vom uita mai aproape la modelul EP55A-UD4P.

P55 nu va fi doar fratele mai mic si mai ieftin al costisitorului X58. Exista o serie de diferente destul de importante intre arhitectura i7 si arhitectura i5 si nu ma refer numai la socket. Controller-ul de memorie este integrat in procesor in ambele cazuri, vom vorbi tot despre 4 nuclee, 8MB cache L3 si un proces de fabricatie pe 45nm. Socket-ul va fi diferit, LGA 1156 complicand si mai mult viata utilizatorilor. De asemenea, in loc de DDR3 Tri-Channel, in cazul Intel Core i7, in cazul familiei Core i5 vom vorbi despre DDR3 Dual-Channel. Cu toate acestea, odata cu P55 si Core i5 vom avea parte si de cateva surprize placute. In primul rand, procesorul comunica direct cu interfata PCI-E 2.0, spre deosebire de Core i7, unde chipset-ul X58 juca un rol major in transferul informatiei intre unitatea/unitatile de procesare vizuala si procesor. In acest fel, exista posibilitatea ca performantele 3D ale platformei Core i5 sa fie superioare prin comparatie cu ceea ce ofera fratele mai mare. Nu vom putea sti cu siguranta decat in Septembrie, cand va vom prezenta rezultatele testelor, insa aceasta posibilitate este destul de ridicata.  Apoi, sa nu uitam noutatile despre care vorbeam cu ceva timp in urma, S-ATA 3, respectiv USB 3.0. Fiind lansate in Septembrie, ne putem astepta la viitoarele placi de baza sa beneficieze de la bun inceput de aceste tehnologii. Haideti sa aruncam totusi un ochi asupra modelului EP55A-UD4P.

.

.

Back-panel-ul ofera din start o serie de informatii interesante. Astfel, pe langa cele 6 porturi USB (momentan vorbim despre USB 2.0), observam ca s-a renuntat la unul dintre conectorii PS2 pentru periferice, fiind pastrat un singur conector de acest tip, pentru tastatura sau mouse, in functie de dorinta utilizatorului. Desigur, intalnim multitudinea de optiuni de conectare a boxelor, sau a sistemului audio, precum si cele doua porturi Gigabit LAN. Mai interesant insa, dupa parerea mea, avem de-a face cu doua porturi FireWire (unul normal si unul in format mini), dar mai ales cu porturile eSATA care suporta functia Power On eSATA. Asta inseamna ca nu vom mai avea nevoie de doua cabluri pentru a realiza o conexiune folosind eSATA, porturile care suporta aceasta functie fiind capabile sa alimenteze HDD-ul sau unitatea optica prin acelasi cablu prin care se realizeaza si transferul datelor. Evident, HDD-ul sau unitatea optica vor trebui sa suporte la randul lor aceasta functie. Mai departe, observam un slot PCI-E 16x, doua sloturi PCI-E 8x, doua sloturi PCI-E 1X si doua sloturi PCI. De asemenea, putem remarca faptul ca Gigabyte nu au renuntat la conectorii IDE, respectiv floppy. Mai putem vorbi despre 6 alimentari pentru ventilatoare, dintre care un conector PWM, dar deja aceste dotari sunt standard in zilele noastre. Tot la capitolul dotari standard as include si butoanele on-board Power si Reset sau Gigabyte Dual-Bios (facilitate care va fi inclusa de acum inainte pe toate placile de baza Gigabyte). De stocare se ocupa un chip Marvell, care suporta 4 porturi S-ATA 3, respectiv 6 porturi S-ATA 2, precum si Raid 1 sau 0, deci putem vorbi despre 10 porturi S-ATA, la fel ca si in cazul serie X58, numai ca de aceasta data avem la dispozitie 4 porturi S-ATA 3.

.

.

Aruncand o privire mai atenta zonei superioara a placii de baza, descoperim alte noutati. In primul rand, etajul de alimentare al procesorului este construit precum un tanc. Teoretic avem de-a face cu 3 faze pentru controller-ul de memorie integrat in procesor si 21 de faze pentru procesor, insa vom reveni asupra acestor pareri initiale cand vom putea oferi mai multe informatii si vom analiza mai bine ce se gaseste sub heatsink-urile care racesc mosfetii.  Interesanta este insa zona sloturilor DDR3, unde putem observa un nou slot, similar sloturilor de memorie dar mult mai mic. Ei bine, cu siguranta va intrebati despre ce este vorba. Nimic mai simplu, este noua interfata Open NAND Flash Interface (ONFI). Cu ajutorul acestui slot vor putea fi conectate card-uri ONFI direct pe placa de baza. Pe de o parte, acestea vor putea fi folosite pentru a accelera viteza sistemului de operare, similar functiei Ready Boost introdusa de Windows Vista, sau vor putea fi folosite ca unitate de stocare pe care poate fi instalat sistemul de operare, similar unei unitati SSD.  Inginerii de la Gigabyte au analizat mai multe optiuni pentru dispunerea chip-urilor NAND Flash pe placa de baza, EP55A-UD4P fiind dotata cu un slot ONFI. Pe de alta parte, din cate am putut vedea in cadrul Computex-ului, varianta UD5 ar putea gazdui chip-urile flash direct pe PCB. Dupa cum puteti vedea in fotografia de mai sus, sub sloturile DDR3 exista 4 locatii special destinate acesui scop. Evident, fiind vorba despre un produs Gigabyte, nu vor lipsi tehnologiile proprietare, cum ar fi Ultra-Durable 3 sau Dynamic Energy Saver.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: