IDF 2013 – Baytrail, Quark si Broadwell

Scris de: , in categoria: Stiri, in 12 September, 2013.

Intel Developer Forum se tine ca in fiecare an in San Francisco, iar lab501 este ca intotdeauna prezent la datorie. In deschiderea evenimentului a vorbit Brian Krzanich (CEO Intel Corporation) si Renee James (President Intel Corporation), ambii aflandu-se pentru prima oara la IDF in noile functii.

 

_MG_3385

_MG_3374

 

Tema din acest an a IDF este mobilitatea, asadar Brian a atins in discursul sau toate categoriile de dispozitive mobile ce se afla in portofoliul Intel in acest moment.

Conceptul de Ultrabook a ajuns la cea de-a treia versiune, denumite acum 2-in-1 deoarece pot fi folosite atat in forma clasica cat si in forma de tableta. Acestea sunt motorizate de procesoare bazate pe nucleul Haswell, iar ca noutate am putut vedea un model racit complet pasiv. Acesta avea un procesor din familia Core bazat pe nucleu Haswell si un TDP de doar 4.5W.

Intel deja are urmasul lui Haswell pregatit, acesta poarta numele de cod Broadwell, va fi fabricat pe 14nm si va aparea in prima jumatate a anului viitor. Nu mica ne-a fost surpriza cand un Ultrabook functional cu Broadwell si-a facut simtita prezenta pe scena, acesta promite modele Core i5 / i7 ce pot fi racite fanless. In general, Broadwell va permite o reducere a consumului cu ~30% fata de Haswell ceea ce va permite cresteri de performanta de pana la 50% fata de un CPU Haswell lucrand la acelasi TDP.

 

_MG_3405

_MG_3402

 

Tot in cadrul IDF-ului din acest an au fost lansate toate cele 3 variante ale nucleului Baytrail: Baytrail-T pentru tablete, Baytrail-M pentru notebook-uri si 2 in 1 de buget si Baytrail-D pentru desktop-urile entry-level. Toate variantele sunt bazate pe arhitectura Silvermont pe 22nm, din aceasta familie facand parte si varianta pentru smartphone (Merryfield) dar care va fi lansata anul viitor.

 

_MG_3406

_MG_3411

 

Tot in cadrul primei zile si-a facut aparitia o noua familie de procesoare, destinata produselor “purtabile” cum le defineste Intel: Quark. Acesta este un SoC care are 1/5 din dimensiunea unui Atom si consuma de 10 ori mai putin.

 

_MG_3419

 

Renee a continuat keynote-ul primei zile cu progresul tehnologic realizat de Intel in ultimii ani, dificultatile care le-au depasit precum si intarirea faptului ca tehnologiile viitoare de fabricatie sunt deja in stadiile finale. Practic, 14nm este gata de ceva timp si livrarea va incepe la sfarsitul anului, 10nm si 7nm sunt in fazele finale de testare si optimizare iar acum tehnologia pe 5nm este in lucru si o vom putea vedea pe piata in 2019-2020.

 

_MG_3434

 

Partea cea mai spectaculoasa a keynote-ului primei zile a fost aplicatiile medicale ale puterii crescute de procesare din ultimii ani. Intel, impreuna cu partenerii sai au dezvoltat un dispozitiv de monitorizare care comunica direct cu spitalul, transmitand in direct informatii despre starea de sanatate. In curand va intra in productie si o varianta miniaturizata de dimensiunea unui plasture.

Mai mult, puterea crescuta de procesare ne permite acum sa procesam mult mai repede cantitatea foarte mare de informatie prezenta intr-un genom uman. Asta ne permite sa intelegem mai bine particularitatile unei boli si doctorii pot aplica un tratament personalizat care va fi mult mai eficient. Aplicabilitatea directa a acestui lucru va fi in primul rand pentru a spori sansele la viata a pacientilor de cancer.

 

_MG_3442

_MG_3450

_MG_3445

 

Comentarii

2 comentarii la: IDF 2013 – Baytrail, Quark si Broadwell

  1. Morcerf a scris pe:

    Nu au prezentat si ce se va intampla dupa 7, respectiv 5 NM ?

  2. Robert a scris pe:

    Pai e cam devreme de vorbit…probabil se va trece pe grafen.

Lasa-ne un comentariu: