Corsair Professional Gold AX650 – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 26 January, 2012.

.

Rezultate

.

.

In primul rand putem observa faptul ca la setari identice ale sistemului (OC1), AX650 consuma mai putin curent din priza decat X-560 atat in Idle cat si in Load. Asadar se pare ca revizia mai veche folosita de Corsair are o eficienta ceva mai buna decat cea de-a doua revizie, acest lucru datorandu-se  si voltajelor setate ceva mai jos (dupa cum stim P=U*I, unde I este constant iar U este tensiunea).

Comportamentul sursei a fost la inaltime, cea mai mare variatie de tensiune pe care am inregistrat-o a fost de 1.66% pe linia de +12v care alimenta placa grafica. De notat ca aceasta variatie a fost obtinuta in conditiile depasirii puterii certificate pe eticheta cu nici mai mult nici mai putin de 154W, ceea ce arata si faptul ca avem la dispozitie o rezerva de putere considerabila.

Beneficiile tehnologiei DC-to-DC le putem monitoriza prin intermediul tensiunii de 5v prezenta in tabelul de mai sus, practic variatia acesteia fiind inexistenta chiar si atunci cand suprasolicitam puternic sursa.

.

Concluzii

.

Pretul la care poate fi gasita Corsair AX650 in Romania este de ~650 RON la momentul scrierii acestui articol, un pret bun tinand cont de garantia de 5 ani precum si de comportamentul foarte bun rezultat din testele noastre. Comparativ cu Seasonic X, Corsair AX are ca avantaje cablurile subtiri ce pot fi strecurate mai usor in cazul unui wire-management precum si o eficienta usor mai ridicata.

Surprinzator, varianta Seasonic echivalenta – X-660 – se poate gasi la un pret de sub 600RON in magazinele din Romania ceea ce inseamna ca varianta noua de PCB a adus si o reducere la costurile de fabricatie. Oricare dintre cele 2 variante le-ati alege nu veti da gres pentru ca veti primi aceeasi electronica solida, condensatori japonezi de calitate, iar zgomotul emis este practic ca si inexistent in conditiile unei folosiri normale.

Toate acestea ma fac sa-mi scot palaria in fata celor de la Seasonic pentru electronica, a celor de la Corsair pentru implementare si ma face sa recomand AX650 oricarui entuziast ce are bugetul necesar si este in cautarea unei surse silentioase, eficienta dar si puternica.

Comentarii

12 comentarii la: Corsair Professional Gold AX650 – Test practic

  1. Mihai a scris pe:

    Am aceasta sursa cam de o luna si pot sa confirm ca este la inaltime… am luat-o intr-o zi de black friday de la marketonline la un pret de 585 Lei. Este silentioasa si stabila. Din pacate nu am o priza schuko unde o alimentez si intrebarea mea este daca pana rezolv problema cu priza pot folosi calculatorul in aceste conditii. Multumesc

  2. Vivio a scris pe:

    Multumim Matose pentru prezentare!

    @Mihai, important este ca priza sa aiba impamantare, lucru care nu e prezent la multe prize, fiele shucko ori ba.

    Folosesc de ceva ani PC-ul fara impamantare si nu am avut probleme din acesta cauza. Se simte uneori faptul ca nu am impamantare atunci cand ating cu doul palmei partie metalice nevopsite ale carcasei.

  3. mie imi plac gentutele astea pe care le primesti mai nou la sursele misto

  4. teo morar a scris pe:

    nu inteleg de ce anume nu ati suflat si voi o vorba despre ALIENWARE x 51?????????????????…

  5. Monstru a scris pe:

    In legatura cu sursa prezentata, sau cum?

  6. Foarte tare, stiam ca sursele Corsair sunt de calitate, chiar strang bani sa-mi iau si eu una dar de 850W, si chiar nu ma asteptam de la o sursa de 650W sa reziste la puterea aceea.

  7. Lucian a scris pe:

    Foarte simplu si frumos prezentat review-ul, mai ales partea cu consumul AC vs DC ptr a verifica eficienta si deci daca sursa respecta ratingul 80 Plus.

    Ar fi bine sa fie incluse si temperatura interna a sursei in cele 4 teste din tabelul tau.

    Totodata, cand testati si Seasonic X-850 ? Luandu-ma dupa trendul de pana acum sa inteleg ca aceasta sursa poate face fata si la sarcini de peste 1 kW ? 🙂

  8. Lucian a scris pe:

    …sa fie “inclusa” temperatura…(greseala mea :))
    Nu de alta dar sunt curios daca ventilatorul porneste exact cand sursa atinge 25 de gr C asa cum scrie pe cutie respectiv cat de tare se incinge in momentul cand depasesti ratingul ei.

  9. Jimmy Hoffa a scris pe:

    Foarte bun review-ul! Felicitari! O singura mentiune as avea de facut: Corsair AX650 foloseste aceeasi revizie a PCB-ului ca si Seasonic X-660. Puteti sa faceti o comparatie intre poza voastra cu PCB-ul lui AX650 si poza cu PCB-ul lui X-660 facuta de HardOCP: http://goo.gl/bklwn

    Versiunea veche de PCB (X-650) o puteti vedea aici: http://goo.gl/42vms

    Avand in vedere ca AX650 si X-660 sunt surori gemene, AX650 are cablurile mai aspectuoase (toate negre + sleeving mai bun) si ca AX650 beneficiaza de o garantie de 7 ani, fata de 5 cat are X-660, alegerea e simpla. Corsair AX650 FTW! 🙂

  10. Jimmy Hoffa a scris pe:

    Ca tot am laudat-o asa mult… Am cumparat una bucata si na belea: coil whine! :(( Ptiii!!

  11. Adrian Petrescu a scris pe:

    salut

    pana in prezent exista vreun test in care una din surse sa fie destinata unui mediu de lucru mai umed, gen spa sau piscina?

  12. Monstru a scris pe:

    Salut Adrian,

    pana in momentul de fata nu stiu sa fi primit o sursa special construita pentru a functiona in spatii cu umiditate mare. Pe de alta parte, in functie de nevoi, poti gasi un sistem cu un consum redus de curent, care sa fie alimentat cu o sursa externa (adaptor gen notebook) si care sa poata functiona in astfel de medii.

Lasa-ne un comentariu: