Review – Chieftec Force 500W (CPS-500S)

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 27 January, 2016.

Metodologie

chieftec500w_sistem

 

Nu avem in dotare un aparat destinat testarii de surse dar in schimb am folosit o configuratie puternica, potrivita pentru a  utiliza toata puterea care poate fi furnizata de catre sursa. Procesorul Intel Core i7 5960X a lasat la default pentru primul test si urcat la 3.75GHz pentru cel de-al doilea, in timp ce memoriile KLEVV CRAS cu capacitatea de 16GB (4x4GB) au fost tactate la 3000MHz, folosind profilul XMP 2.0. Placa de baza folosita a fost GIGABYTE X99-SOC Champion in timp ce de racirea procesorului s-a ocupat cooler-ul Corsair H110i GTX.

Platforma a fost testata in regim open-air, folosind o masa de teste Dimastech Benchtable Mini v1.0. Evident, responsabila cu cel mai mare stres pentru sursa a fost placa video AMD Radeon HD 7970, ce ruleaza un BIOS care mentine placa video numai in regim 3D in testul de overclocking (profilul 2D este dezactivat).

Am masurat consumul la priza al intregului sistem folosind un aparat Voltcraft Energy Check 3000, in timp ce tensiunile furnizate de sursa au fost monitorizate cu un multimetru Voltcraft VC-10. La ce consum ne asteptam sa avem de la un asemenea sistem acuratetea sa este destul de buna, marja de eroare intre 400 si 1400 W fiind de aproximativ 5%. Pentru a simula cat mai bine incarcarea careia sursa va trebui sa ii faca fata in utilizarea zilnica, am masurat atat consumul in IDLE cat si in LOAD.

Pentru a analiza puterea maxima pe care este capabila sa o ofere sursa, am rulat simultan FURMark 1.12 si Prime 95 Large FFT (pe 12 thread-uri pentru a mai lasa resurse de alocat si pentru FURMark), la setarile pe care le puteti vedea in tabelul de mai sus. Nu in ultimul rand, am masurat voltajul pe rail-urile de +12v si +5v, pentru a vedea diferenta intre IDLE si LOAD (ideal cat mai mica). Pentru +12v, am masurat voltajul in trei puncte (MOLEX, CPU si GPU).

La final, tinand cont de specificatiile oferite de producator, am estimat consumul real prin inmultirea consumului la priza cu un factor de eficienta cat mai apropiat de ce este aceasta sursa capabila sa ofere in IDLE cat si in LOAD (86%).

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Chieftec Force 500W (CPS-500S)

  1. Dragos Popescu a scris pe:

    Am avut eu o sursa Chieftech mai veche de 390W si am alimentat la un moment dat cu ea un Phenom II 955 OC la 4 Ghz si doua HD 6770. Cred ca era la limita maxima si poate un pic peste dar a mers fara probleme. Pe urma mi-am luat tot Chieftech de 750W numai ca aici cred ca am facut o greseala, am luat-o cu doua rail-uri si mi-a crapat cand am tinut un sistem cu FX 8350 si R9-290. Nu inteleg de ce pentru ca fiecare rail avea 35A si placa nu cred ca cere mai mult de 20 si ceva. Normal trebuia sa fie suficient. Ma gandesc ca poate avea vreun defect ceva. In tot cazul am patit treaba asta la 2 luni dupa ce iesise din garantie si nu mai aveam ce face. Sursa nu a murit dar sistemul se bloca aleatoriu si inca se blocheaza daca o folosesc. Si ce e cel mai ciudat e ca se bloca in windows cand statea degeaba si daca ma jucam Battlefield cate 2-3 ore nu facea probleme in 50% din cazuri. Se bloca si in jocuri, in unele mai mult decat in altele dar era mai rau cand statea degeaba. Oricum pe asta a doua am cumparat-o din cauza primei Chieftech, desi nu prea cred ca mai au multe in comun in afara de brand.
    Daca are cineva idee de vreun service competent si cu preturi pamantene, v-as fi recunoscator. 😀

  2. hizo a scris pe:

    @ Dragos Popescu
    Monitorizeaza si tu cu un programel gen HWinfo tensiunile pe railurile de 12 v in special si vezi daca nu cumva scaderea lor e mai mare de 5 % (adica s-ajunga la mai putin de 11,4V pe railul de 12). Daca da, atunci sursa are probleme.

  3. Dragos Popescu a scris pe:

    Ok, merci. O sa incerc cu prima ocazie, momentan nu o am conectata in sistem.
    Am cautat sa vad daca este pe sursa vreo schema cu impartirea pe rail-uri ale alimentarilor dar nu exista. Ma gandeam ca ar fi normal sa-ti ofere informatiile astea ca sa nu alimentezi prea mult de pe un rail si sa risti sa il arzi. M-am gandit ca poate alimentarea de 12V a placii de baza, procesor+restul si cele video erau pe acelasi circuit si de aia a cedat. Oricum o sa incerc sa o repar, nu pare sa aiba mare lucru.

  4. hizo a scris pe:

    @Dragos Popescu
    verifica cu acelasi programel si celelalte railuri ( 3v, 5v), si vezi sa nu aiba abatere mai mare de 5%(si nici sa fie prea aproape…) – asta daca tot cade pc-ul si cand nu e in load placa video si procesorul.

Lasa-ne un comentariu: