Review – Seasonic FOCUS GX-1000 ATX 3.1 (2024)

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 2 October, 2024.

Analiza interioara

 

Ventilatorul de 135 mm este un model de calitate, fabricat de Hong Hua, mai exact modelul HA13525H12F-Z, echipat cu lagar pe lichid (FDB) si o turatie maxima de 2000 RPM. Pana la o incarcare de aproximativ 30%, acesta functioneaza in mod fanless, accelerand treptat pana la 1282 RPM la o incarcare de 80% si sub 1700 RPM la o incarcare de 100%. Este o sursa silentioasa care, in utilizarea de zi cu zi, nu va iesi aproape deloc in evidenta.

 

 

Platforma folosita in cazul lui FOCUS GX-1000 ATX 3.1 (2024) este, asa cum ne asteptam, una proprietara Seasonic, fiind complet diferita de ceea ce am vazut la modelul din 2023, care se baza mai mult pe platforma Vertex GX, prima sursa ATX 3 lansata de Seasonic.

Pentru a creste eficienta si stabilitatea tensiunilor, asa cum este normal pentru o sursa certificata 80PLUS Gold, Seasonic FOCUS GX-1000 ATX 3.1 (2024) are rail-urile de 3.3V si 5V derivate din rail-ul de 12V (tehnologie DC-DC). Cele doua VRM-uri sunt amplasate pe un PCB separat, situat vertical pe PCB-ul principal, aproape de placa cu conectorii modulari.

Tehnologia OptiSink a adus cateva schimbari importante, mutand circuitele active (diode, tranzistoare MOSFET) de la etajele PFC si LLC pe un PCB separat. Acesta foloseste numai componente SMT si dispune de suprafete perforate care, impreuna cu mini-radiatoarele amplasate direct pe PCB, asigura o disipare eficienta a caldurii, ajutata si de PCB-ul din cupru, ce conduce caldura foarte bine.

Filtrarea EMI este realizata corect, incluzand 4 condensatori Y, 2 condensatori X, 2 bobine pentru rejectie mod comun (CM), o bobina ferita si un varistor pentru protectia la cresteri bruste de tensiune (surge).

Calitatea constructiei, asa cum ne asteptam de la Seasonic, este la cel mai inalt nivel. Au fost folosite inclusiv un termistor NTC si un releu pentru decuplare in caz de supracurent. Toti condensatorii electrolitici si polimerici sunt de productie japoneza si sunt certificati pentru o temperatura de 105°C. In primar este utilizat un condensator Nippon Chemi-Con CE 820uF / 400V. In secundar, avem condensatori electrolitici de la Nichicon (seria HD), Nippon Chemi-Con (seria KZE) si Rubycon (seria YXG), precum si polimerici de la Nippon Chemi-Con.

Calitatea acestor condensatori garanteaza o durata de viata lunga, cel mai probabil peste cei 10 ani de garantie oferiti de Seasonic.

 

 

Comentarii

23 comentarii la: Review – Seasonic FOCUS GX-1000 ATX 3.1 (2024)

  1. VLAD a scris pe:

    https://www.itdirect.ro/surse/seasonic/focus-gx-atx-3-2024-80-plus-gold-1000w-12vhpwr-atx-3-1-full-modulara-negru/ cam mult peste pretul recomandat 🙁
    oare o tine un RTX5090 avand in vedere ca sursa mea Corsair RMx 850 imi tine fara probleme Gainward RTX4090?

  2. proiectantul a scris pe:

    Dupa ceva probleme cu sursa veche acum un an, am luat Seasonic (fara standardul ATX 3) si sunt extrem de multumit sa nu zic ca am scapat si de alte probleme a caror natura nu stiam ca este sursa veche (la cold boot nu se initializa din prima). De indata ce sistemul va beneficia de ATX 3 (la urmatorul upgrade GPU cel mai probabil), tot Seasonic va fi in topul producatorilor din care voi alege sursa.

  3. AlG a scris pe:

    Interesantă. E posibil să fie pus un link în material către producător? Asta și la alte recenzii pentru a putea mai ușor analiza anumite particularități care nu sunt cuprinse în recenzie.

  4. MIHAIL TUCU a scris pe:

    Salutare! Foarte bun articolul, felicitari, tot asa si pe viitor.

  5. ay|yu a scris pe:

    intr-adevar o sursa de exceptie cu garantie ce dovedeste fiabilitatea. pentru mine garantia este unul dintre cei 3 factori de luat in calcul cand iau sursa

  6. cerulliber a scris pe:

    posibil preturi mari inainte de Black Friday pt respectare legislatie

  7. Diorduc a scris pe:

    O sursa buna, cu o garantie exceptionala. Faptul ca Seasonic ofera 10-12 ani garantie pentru produsele lor, arata seriozitatea acestui producator. 😉

    Multumesc pentru articol!

  8. Draghici Ionut Silviu a scris pe:

    Interesanta sursa…e bine de stiut de ea si de luat in calcul in caz de upgrade (mai ales pentru cei care nu vor sa se duca in zona Titanium 3.1).

  9. Dan a scris pe:

    Ar fi foarte interesant daca si aceste generatii noi de Seasonic-uri s-ar ridica la nivelul celor mai vechi care functioneaza inca perfect dupa 13-14 ani (Seasonic M2 12 620W) dar tinand cont de garantia oferita tind sa cred ca ar trebui sa poata concura ca si longevitate.

  10. a.cistian a scris pe:

    Felicitari pentru review, o sursa care nu dezamageste si care vine cu nu pret pe masura.

  11. Lucian Serpescu a scris pe:

    Felicitari pentru review! Keep up the good work!

  12. LightMan a scris pe:

    Folosesc Seasonic de 6 ani fara probleme, printre cele mai calitative surse de pe piata!

  13. Andrei Tudor a scris pe:

    Cred ca este o sursa bine venita de la un producator serios ca Seasonic, mai ales la cat de eficienta este. Tinand cont de perioada de garantie si ce bestii de placi video cu TDP-uri monstruase ma astept sa apara in acesti ani, care sa stoarca ultima “picatura” de curent din aceasta sursa, eu cred ca este o varianta excelenta ca investitie intr-un sistem nou.

  14. Octavian-Paul Ragalie a scris pe:

    E fain ca cei de la Seasonic reusesc sa gaseasca moduri noi de a imbunatatii produsele lor sau in cazu acesta de a le face mai eficiente si la cost mic, gen OptiSink.
    Consider ca sursele lor sunt top pe piata, pe langa reputatie si garantia specifica de 10 ani, nici una din sursele lor nu mi-a facut vreodata probleme.
    Pacat doar ca variantele pe alb ale surselor au o taxa asa de mare in plus.

  15. Mircea a scris pe:

    Foarte bun articolul, felicitari.

  16. Costel St a scris pe:

    Cine stie ce construieste, isi permite sa acorde garantie asa de mare.
    E adevarat ca ca multe susre sunt OEM-euri dar Seasonic ramane fruntea.
    Io, cu un SS 600HT adevarat 😀

  17. Alexandru a scris pe:

    Folosesc varianta anterioara a sursei fara probleme. Inainte de asta avand tot un seasonic 650W timp de peste 10 ani (sursa respectiva inca utilizata intr-un PC facut pentru parinti). Nu-mi imaginez ce s-ar putea intampla pentru a ma determina sa incerc alt brand de surse 🙂

  18. Mihai a scris pe:

    F bun articolul. Va urmăresc din 2007.

  19. Tarcau Dragos a scris pe:

    Inafara de prima sursa care a fost un Delux (deh, pe vremea aia nu le stiam importanta), am avut numai Seasonic. Consider Seasonic un lider in domeniu. Sursa de acum are 850W si functioneaza foarte bine de 12 ani.

  20. macovei daniel a scris pe:

    Un produs foarte bun. Îl recomand sa îl utilizați.

  21. Dragos a scris pe:

    Detin mai multe surse Seasonic, si nu am fost niciodata dezamagit. Primul Seasonic pe care l-am cumparat este un Focus Plus Platinum 650w, cumparat prin 2017 sau 2018. De atunci am mai cumparat un S12 Bronze, un G12 GC si inca un Focus Plus Gold 750w.
    Multumit de toate, nicio problema cu vreuna din ele.

  22. Marius a scris pe:

    Anul asta am trecut de la al patrulea model de Seasonic la AORUS. Momentan toate sunt bune. La Seasonic as vrea sa vad mai multe produse SFX, parca toate sunt din ce in ce mai mari. Ca si calitate, excelenta, la fel ca si articolul de mai sus. Super! Multumesc.

  23. Valentina a scris pe:

    Detin Seasonic de mai bine de 10 ani, fara sa fi fost dezamagita. E singura componenta la care nu am de ce sa caut alta mcarca atunci cand imi fac o configuratie pentru upgrade.

Lasa-ne un comentariu: