Nvidia ION
Nvidia ION nu este chiar o noutate pentru noi. Dupa cum stiti, in Decembrie am participat la un eveniment numit Nvidia Graphics Plus organizat in Romania, in cadrul caruia am putut admira o serie intreaga de tehnologii interesante (printre care 3D Vision sau GTX 295). Ei bine, asa cum va povestea colegul meu Razvan in acel moment, printre aparitiile interesante din cadrul evenimentului se numara si o cutie de dimensiunea unei carti care, in mod suprinzator, rula un film full HD pe o plasma de dimensiuni generoase. Ma refer evident la sistemul Nvidia ION, devenit ulterior motiv de neintelegeri intre Nvidia si Intel. Iata ca dupa ce l-am vazut in premiera in cadrul evenimentului Graphics Plus, micutul sistem a poposit in laboratorul nostru pentru o analiza mai aprofundata.
Sistemele de calcul in miniatura nu mai reprezinta de mult o noutate, primele implementari de acest gen fiind prezentate publicului in urma cu 3-4 ani de zile. Fie ca vorbim despre mini-sisteme proiectate in jurul unui procesor VIA, fie ca vorbim despre platforme mini-ITX dedicate anumitor activitati (computere de bord pentru automobile, sisteme dedicate de control pentru utilaje in uzine, s.a.m.d) in general aceste sisteme nu au avut priza in cazul publicului. Reducerea dimensiunilor a atras dupa sine penalizari serioase la capitolul performanta, limitand numarul de sisteme de operare ce puteau fi rulate pe astfel de calculatoare si in acest fel reducand utilitatea lor pentru publicul larg. O prima tentativa reusita au avut-o cei de la Apple cu primul model de Mac Mini insa pretul tipic unui produs Apple nu se regasea in performantele oferite, indepartand astfel o mare masa de consumatori. Ei bine, anul trecut a adus un suflu nou in acest domeniu, datorita unui mic “netbook” numic EeePC. Privit cu suspiciune la inceput, micutul portabil a castigat inimile unui numar ridicat de utilizatori, care au realizat astfel ca navigarea pe internet, folosirea unui cont de e-mail sau utilizarea unor suite de tip Office nu necesita o putere de calcul iesita din comun. Mai mult decat atat, aceste sisteme au fost oferite publicului pentru un pret prietenos. In aceste conditii, ideea a fost rapid adoptata de consumatori si acest fapt a atras atentia producatorilor, din ce in ce mai multe nume cunoscute adaugandu-si in portofoliu un astfel de sistem. Evident, Intel nu a stat cu mainile in san si a oferit acestora un nou model de procesor, destul de puternic pentru aplicatiile rulate pe astfel de sisteme, dar in acelasi timp foarte economic din punct de vedere al consumului de curent. Evident, vorbim despre familia de procesoare Atom, care a imprumutat o mare parte din caracteristicile unui stravechi hit Intel, numit Dothan.
Evident, daca un portabil poate fi ieftin si poate indeplini cu succes anumite sarcini, cu atat mai mult un sistem “de birou” poate beneficia de pe urma acestor tehnologii. Si astfel a capatat valente noi conceptul de “nettop”, ignorat de marea masa a consumatorilor datorita puterii de calcul nu tocmai stralucite. Unul dintre noii reprezentati ai primului val cu succes comercial a fost Asus Eee Box, practic o implementare a Eee PC-ului pentru birou. Puterea oferita de procesoarele din gama Atom este suficienta aplicatiilor de tip Office si Internet, consumul de curent este foarte mic, implementarea este deobicei extrem de aratoasa si de atragatoare. Lipseste insa un element important, si anume un chipset puternic, mai capabil decat batranul 945 folosit in EeePC-uri si EeeBox, cu aptitudini mai bune pe partea de redare a continutului multimedia. In acest context, Nvidia au speculat cu gratie situatia existenta si au introdus in joc un chipset foarte puternic, destinat initial platformelor desktop si notebook-urilor – nforce 730i. Acesta integreaza o mica bestie numita 9400M, o solutie video modesta pentru piata desktop, dar extraordinar de puternica pentru o platforma de tip nettop, dominata pana acum de solutii construite in jurul unor chipset-uri Via sau a venerabilului 945 de la Intel.
Pentru a demonstra capacitatile platformei astfel create, Nvidia au creat ION, un sistem demo in miniatura. Integrarea acestei platforme in produse destinate consumatorilor a luat startul cu ajutorul celor de la Acer, care ofera o gama de solutii bazate pe combo-ul Atom / 9400M ce urmeaza a fi lansata pe piata in cursul acestei luni.
.
Specificatii
Implementarea testata astazi este exact platforma de baza ION, produsa de Nvidia, avand un pret teoretic pe piata din Statele Unite de 299$. Spun “teoretic” deoarece sistemul Nvidia ION nu va fi comercializat niciodata direct de catre Nvidia, ci va fi oferit ca platforma integratorilor, care isi vor construi propria gama de produse bazate pe aceasta solutie.
Cuvintele cheie atunci cand vorbim despre specificatii sunt doua: Intel Atom 230 si Nvidia 9400M. Primul este un procesor cu nume de cod Diamondville, realizat in litografie de 45nm. Modelul folosit in cazul sistemului ION este mezinul familiei, Atom 230. Acesta dispune de 24KB Cache L1 si 512KB cache L2, dar si de tehnologia hyper-threading; frecventa implicita este de 1600MHz. Chipsetul folosit, care are dimensiuni mult mai generoase decat procesorul, este 730i, capabil de FSB 1333, de lucru cu memorie DDR3 1333 sau DDR2 800 si mai important decat atat, capabil sa redea continut video 1080P FullHD cu ajutorul solutiei video integrate 9400M. Evident, codecul Azalia incorporat vine ca o completare a aceastei oferte, cu posibilitatea de a reda sunet HD Audio. Solutia video integrata dispune de 16 procesoare de shader si 4 unitati ROP si ofera suport DirectX 10. Nucleul este tactat la 450MHz, in timp ce shaderele functioneaza la o frecventa de 1100MHz. Sistemul este dotat cu 2GB DDR3 care functioneaza in mod implicit in mod DDR3 1066, folosind latentele 7-7-7-20. Stocarea este asigurata de catre un hard-disk Seagate S-ATA II de 2.5″, avand capacitatea de 200GB. Intreaga imagine este completata de o placa “de baza” pe care sunt montate porturile USB, eSATA si iesirile audio. Porturile HDMI, DVI si D-Sub, impreuna cu un port USB si interfata de retea, sunt montate pe PCB-ul pe care sunt dispuse chipset-ul, procesorul si memoria. Toate componentele sunt gazduite de o carcasa metalica de mici dimensiuni, dotata cu fante pentru aerisire. Racirea chipset-ului si a procesorului este asigurata de catre un radiator dotat cu un ventilator de 60mm, cu o viteza de rotatie mica. Sistemul este alimentat cu ajutorul unui adaptor extern, care realizeaza conversia AC 220v / DC 12v.
.
Prezentare
Stiu, ati observat frecventele overclockate din tabelul de mai sus. Nu, ION-ul nu are un profil pentru asa ceva, dar nu puteam sa nu il overclockam, nu ne-am putut abtine. Vom reveni asupra acestui aspect mai tarziu, momentan sa aruncam o privire mai atenta asupra ION-ului.
La prima vedere ne atrag atentia dimensiunile reduse, dar si abundenta de dotari in ceea ce priveste conectica. Este clar ca avem de-a face cu un sistem mic, dotat si cochet. Evident, aspectul exterior este doar un aperitiv, asa ca haideti sa trecem la treburi mai serioase si sa vedem cum arata ION-ul in detaliu…
Asa cum spuneam si mai sus, Atom-ul este de-a dreptul un pitic pe langa chipset-ul Nvidia. Acest raport se pastreaza cu siguranta si atunci cand vine vorba de consum sau caldura degajata. Pe langa cele doua chip-uri care definesc caracteristicile platformei, mai putem observa chip-ul Realtek RTL8211CL, care face legatura intre interfata Gigabit Lan inclusa in chipset si port-ul RJ45. Mentionez acest fapt pentru ca datorita folosirii acestui chip intermediar, configurarea accesului la retea nu este tocmai o placere.
Slotul SO-DIMM este dispus pe spatele placii de baza, in partea superioara. In poza de sus, in partea stanga, putem observa conectorul folosit pentru comunicarea dintre cele doua placi care formeaza ION-ul.
Memoria folosita in cadrul exemplarului testat astazi este fabricata de Patriot si foloseste chip-uri Elpida. ION-ul este dotat cu un astfel de modul de 2GB, o cantitate mai mult decat suficienta pentru un sistem de acest gen.
Nici la capitolul stocare ION-ul nu se lasa mai prejos, hard-disk-ul folosit folosind interfata S-ATA II, si avand o capacitate de stocare generoasa, de 200GB.
.
Bun, acum am facut ION-ul bucati, haideti sa il asamblam impreuna, sa vedem daca nu ramanem cu ceva piese in plus.Incepem cu HDD-ul care se conecteaza pe placa inferioara.
Piece of cake, cum ar zice ardelenii. HDD-ul este montata la locul lui, si noi trecem mai departe la urmatoarele componente. Mai intai montam modului de memorie in lacasul destinat, dar si conectorul D-SUB la locul sau.
Apoi montam placa inferioara si HDD-ul la loc in carcasa. Pozitionand cu grija conectorul dintre cele doua placi, asezam la locul lor si Atom-ul si chipset-ul.
Ar fi fost pacat sa ardem primul ION din Romania, asa ca nu am uitat sa punem la loc heatsink-ul care se ocupa de racirea chipset-ului si a procesorului. Aruncam o ultima privire ca sa vedem unde s-a ascuns hard-disk-ul…
…punem la loc capacul superior si cel inferior si culmea, nu am ramas cu nici o piesa in plus. Fie vorba intre noi, dureaza mai putin sa desfaci ION-ul si sa il asamblezi la loc decat sa demontezi sistemul de racire de pe Rampage Extreme. Ceea ce ma face sa indragesc si mai mult aceasta cutiuta construita simplu si eficient, precum si modul in care sistemul este gandit si asamblat. Realizarea tehnica este la inaltime si va dati seama ca dupa ce am ajuns sa ne cunoastem atat de intim, de-abia asteptam sa pornesc platforma si sa vad ce poate face. Si care este primul ecran care ne intampina cand facem acest lucru? Evident… BIOS-ul. Nu sunt prea multe de spus la acest capitol, exista o sumedenie de setari specifice acestui tip de platforma, care arata oarecum a pasareasca fata de QPI, NB Skew, vPLL si alte setari care ne sunt noua dragi in ultima vreme. Dar asta nu inseamna ca nu este loc de joaca.
System Clock Mode?? Uuuuh… oare ce face butonul asta? Sa fie ce cred eu?
In momentul acesta va rog sa ma credeti, un ranjet foarte belicos mi-a luminat fata. Am trecut mai departe prefacandu-ma neinteresat, dar stiind in sinea mea ca o sa revin mintenas la aceste setari.
Din pacate, in momentul in care am ajuns la acest ecran, deja ma intristasem putin. Bine, bine…setarile care mi-au placut mie sunt foarte utile, dar un minim de control asupra latentelor nu am gasit in Bios. Am trecut peste moment si m-am indreptat increzator spre ecranul de incarcare al sistemului de operare.
P.S – V-a placut cum am intercalat textul intre imagini? Poate asa nu mai dati scroll direct pana la tabelul cu rezultate obtinute in jocuri. 🙂
.
Metodologie
Aici am stat si am cugetat putin. Pe de o parte, este vorba despre un sistem complet functional, dotat cu Windows Vista si Windows 7. Pe de alta parte, procesorul folosit nu este tocmai Nehalem, deci anumite teste pentru sistem nu isi gasesc rostul in cadrul acestui review. Asa ca ne vom baza atat pe o serie de teste care sa ne arate unde straluceste ION-ul si unde nu straluceste deloc, dar va voi povesti putin si despre experienta mea personala utilizand acest sistem, pentru ca cifrele nu sunt intotdeuna singurul indicator al modului in care un sistem functioneaza. (Tocmai am spus o blasfemie, dar ne vom preface ca nu am bagat de seama si vom trece mai departe). Si da, evident, nu imi pasa ca il cheama ION si este mic, sau ca este dotat cu un procesor de EeePC. Atata timp cat sta pe masa mea de teste, va avea parte de teste la frecventa stock dar si la o frecventa stabila atinsa in urma gadilarii setarilor care ma facusera mai sus sa zambesc.
.
Testare
In primul rand haideti sa aruncam un ochi asupra configuratiei, folosind CPU-Z si GPU-Z.
Pentru cei interesati, iata cum arata scorul obtinut in urma evaluarii sistemului de catre Windows 7, respectiv Windows Vista. Se pare ca sistemul de notare difera intre cele doua sisteme de operare, scorul fiind mai bun in Vista. Oricum, 3 din 5 nu este rau deloc.
Deja obosisem putin de la atata munca, asa ca am deci sa iau o pauza. Si cum oricum nu vazusem faimosul Batman: The Dark Night, m-am gandit ca nu ar strica sa il rulez pe ION. Evident, exista si un substrat aici, si anume faptul ca formatul in care vroiam eu sa rulez filmul era un mkv mititel de 16GB, in format 1080P. Stiam la ce sa ma astept, asa ca nu m-am mirat foarte mult cand am vazut ca ION-ul ruleaza fara nici un fel de problema un format atat de solicitant. Un bitrate de 15MB/s nu este deloc de trecut cu vederea, dupa parerea mea. Si asta in conditiile in care incarcarea procesorului in timpul rularii filmului a variat intre 20% si 50%, treaba fiind facuta evident de catre 9400M.
Am fost placut impresionat de acest aspect, redarea realizandu-se foarte fluent, fara nici un fel de problema. Cu alte cuvinte, ION-ul se descurca foarte bine in redarea continutului High Definition. Asa ca am mers mai departe si am pus si mai tare la treaba solutia grafica integrata.
Badaboom
Deoarece era evident ca o codare DivX de exemplu, sau orice alt tip de codare care nu este realizata de catre GPU, va rula o vesnicie pe micutul Atom, am folosit Badaboom. Fisierul ales a fost tot un mkv, de 16 minute (700MB) pe care l-am encodat pentru a fi redat pe iPhone, in format mp4, cu un bitrate de 1MB/s. Fisierul rezultat in urma codarii avea o dimensiune de 94MB. Timpii obtinuti atat la frecventa stock cat si la 2100MHz sunt destul de mari, dar asta nu reduce din utilitatea sistemului, utilizatorul putand intreprinde alte actiuni care se folosesc de Atom (navigare pe internet de exemplu) in timp ce 9400M realizeaza codarea materialului video. Evident, procesorul are totusi un aport in acest proces, asa ca folosirea unei frecvente mai ridicate va avea un impact pozitiv asupra performantei.
Adobe Photoshop CS4
Am folosit aceeasi poza cu exemplarul cabalin ca si in cazul testului i920 vs Q9550, si am cronometrat aplicarea filtrului Radial Blur, cu amount 100% si quality Best. Cele 81 de secunde obtinute la 2100MHz si cele 110 secunde obtinute la frecventa stock nu sunt tocmai apropiate de performantele unui Nehalem, dar pe de alta parte un i920 costa mai mult decat intreaga platforma ION. Evident, nu avem de-a face cu un sistem bun de folosit intr-un departament de DTP, dar asta nu inseamna ca nu puteti realiza cateva retusuri rapide folosind Photoshop-ul. Eu am prelucrat toate imaginile folosite in acest articol lucrand pe ION, de exemplu.
WinRAR 3.80
Un alt aspect la care ION-ul nu straluceste este compresia/decompresia fisierelor (am observat acest lucru si in timpul instalarii anumitor programe de mari dimensiuni, gen PCMark Vantage). Rezultatele sunt modeste din acest punct de vedere. Cresterea performantei cu mai bine de 100% in cazul setarilor OC fata de stock se datoreaza atat ceor 500MHz in plus ai procesorului dar mai ales cresterii frecventei de functionare a memoriei sistemului.
PCMark 2005 si PCMark Vantage
Asa cum stim deja, aplicatia celor de la Futuremark testeaza intregul sistem, simuland realizarea anumitor actiuni pe care le facem zilnic (initializarea sistemului de operare, office, internet browsing, jocuri, etc). Tot in acelasi scop am folosit si PCMark Vantage, cel mai nou exponent al seriei PCMark.
Din nou, rezultatele sunt modeste, dar se observa sporul de performanta obtinut prin overclocking, ceea ce ne confirma faptul ca cel mai slab punct alsistemului este procesorul folosit.
.
Left 4 Dead
Desi acest sistem nu se adreseaza gamerilor, nu puteam sa nu verificam si acest aspect, folosind o serie de setari minimaliste. Astfel, am rulat 2 jocuri, la rezolutia 1024×768, cu toate detaliile pe minim. Mai mult decat atat, chiar m-am jucat putin Left 4 Dead si Call of Duty 4, ca sa evaluez mai bine experienta reala de joc, si pot sa spun ca daca pretentiile legate de aspectul grafic nu sunt foarte ridicate, pentru o sesiune zilnica de gaming “casual” poate fi folosit ION-ul fara probleme.
COD 4 – Modern Warfare
La fel ca si in cazul Left 4 Dead, datorita setarilor folosite, jocul ruleaza la framerate-uri care permit o experienta de joc cursiva. Repet, nu vom beneficia de eye-candy, dar pentru un multi-player rapid in COD 4 poate fi folosit si ION-ul in lipsa de altceva.
3DMark 2003
Daca tot am rulat cateva jocuri, am incercat si un 3DMark 2003. Si acesta este evident limitat de puterea procesorului din dotare si obtine un scor care imi trezeste nostalgii. Dar daca tot am trecut la capitolul benchmark-uri, am mers putin mai departe si am rulat si o serie de benchmark-uri de procesor.
SuperPi 1M
.
PiFast
.
WPrime 32M
Desigur, cifrele nu sunt deloc impresionante si nu au neaparat o valoare instrinseca in cazul ION-ului. Cu toate acestea, am rulat aceste benchmark-uri din cateva motive. In primul rand, reprezinta o buna baza de comparatie cu alte procesoare, si putem observa de exemplu ca oricat de mic ar fi Atom-ul si oricat de neimpresionante ar fi cifrele obtinute in benchmark-uri, anumite rezultate sunt peste nivelul unor modele mai vechi de Pentium 4, ceea ce ne ajuta de fapt sa intelegem cum se misca ION-ul in utilizare zilnica. Al doilea motiv pentru care am rulat benchmark-uri specifice overclockerilor, in cazul unui sistem destinat web-browsing-ului si redarii de continut multi-media, a fost pentru a putea compara performanta chipset-ului fata de optiunile deja existente pe piata. Astfel, am folosit baza de date HWBot pentru a studia frecventele atinse de alti utilizatori de Atom 230, precum si performanta atinsa de acestia in benchmark-urile competitionale inscrise acolo. Nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit ca, in afara de frecventa maxim atinsa, la toate celelalte capitole, micutul ION overclockat a reusit sa se impuna in fata colegilor sai motorizati de catre alte chipset-uri si sa se dovedeasca a fi un adevarat campion. Evident, la aceasta performanta au contribuit pe deplin solutia grafica 9400M, dar si controller-ul DDR3 integrat in 730i.
Sincer sa fiu, cand am inceput sa testez ION-ul numai la recorduri si rezultate nu ma gandeam, dar iata ca micutul sistem a decis sa-mi rezerve o surpriza serioasa la acest capitol, dovedind pe de o parte abilitati de overclocker, si pe de alta performante foarte bune in liga sa. Din pacate nu am putut seta manual latentele, acestea fiind crescute automat in momentul overclockarii memoriei, insa chiar si asa performanta a fost la inaltime. Frecventa maxima stabila pe care am atins-o a fost 2100MHz, fara a modifica voltajul procesorului sau sistemul de racire. In cazul acestei frecvente nu pot spune ca am observat o crestere semnificativa a temperaturii sau a consumului sistemului. Din acest motiv, personal sunt de parere ca acest aspect ar trebui speculat de catre integratori. Daca introducerea unor setari avansate de overclocking intr-un asemenea sistem nu ar fi o idee prea buna datorita targetului unui asemenea sistem, includerea catorva profile de genul “Power Saving” pentru stock si “High Performance” pentru o frecventa situata in jurul valorii de 2000MHz ar putea suplini putin handicapul de performanta impus de procesorul folosit. Mai jos puteti vedea cum arata setarile folosite in cadrul testelor realizate cu procesorul overclockat.
.
Concluzii
Pentru o secunda am fost tentat sa spun ca a trecut ce era mai greu, insa in cazul unui astfel de sistem nu obtinerea datelor si prezentarea lor este mai complicata, ci tragerea concluziilor potrivite. Este evident ca atunci cand vorbim de extreme, intotdeuna va exista si un compromis. Cel mai puternic sistem va implica intotdeuna si un consum pe masura, dar si un pret urias. Cel mai silentios sistem va implica intotdeuna compromisuri la capitolul putere de calcul, s.a.m.d. Nvidia ION nu este cel mai mic sistem prezent pe piata, probabil ca exista si sisteme mai mici mai putin cunoscute. Insa este cu siguranta unul dintre cele mai mici, si evident ca anumite compromisuri nu puteau sa nu existe. Din punctul meu de vedere, acestea au legatura in primul rand cu procesorul folosit. Daca din punct de vedere al redarii continutului HD, chipsetul se achita cu brio de datorie, asta nu inseamna ca putem ridica in slavi ION-ul numai din acest motiv. In fond, playere dedicate exista de ceva vreme, calitate redarii este aceeasi iar pretul este similar. Deci, desi aceasta este cea mai impresionanta caracteristica a acestui sistem, nu este in schimb cea care il face sa iasa in fata. Da, Nvidia ION se detaseaza clar fata de alte nettop-uri datorita acestei caracteristici. Pe de alta parte, fata de playerele HD se detaseaza tocmai datorita faptului ca este un PC complet functional, pe care ruleaza fara probleme Windos Vista cu Aero activat si care poate fi folosit pentru mult mai multe activitati decat un simplu player. Daca sunteti gameri entuziasti, dar doriti sa vizionati filme 1080p, cea mai puternica solutie este evident Playstation 3. Dar daca vreti sa inlocuiti vechiul sistem de browsing bazat pe un procesor pe socket 754 sau pe un batran Pentium 4, si vreti sa intreprindeti mai multe activitati pe acest sistem (Office, multimedia, internet si comunicare, s.a.m.d.) atunci ION-ul se impune clar ca fiind solutia ideala. Asa cum spuneam si mai sus, singurul handicap este dat de procesorul folosit, cel mai “mic” Atom din gama. Insa sa nu uitam ca integratorii sunt liberi sa foloseasca orice membru al familiei Atom, inclusiv modelele dual-core. De asemenea, poate fi folosit orice hard-disk de 2.5″, fie el de capacitate mai mare (400GB de exemplu) sau un SSD cu o viteza mult mai mare. Din cate am inteles din conversatiile purtate cu oficialii Nvidia, cel mai ieftin model din gama celor de la Acer va avea un pret recomandat in SUA de ~ 140$, iar cel mai scump undeva in jurul sumei de 300$, ceea ce ofera cumparatorului o flexibilitate si mai mare atunci cand vine vorba de a alege un sistem bazat pe aceasta platforma, care sa ii satisfaca cel mai bine nevoile.
Cifrele obtinute de ION in anumite aplicatii nu sunt deloc impresionante, dar trebui sa nu uitam ca exista inca multi utilizatori ai unor sisteme mai vechi (754, 478, chiar si socket A), utilizatori ai unor sisteme destinate in principal web-browsing-ului, activitatilor de tip office si redarii de continut multimedia , utilizatori care in acelasi timp sunt foarte sensibili la pret. In aceste conditii, un sistem mult mai performant, intr-un format foarte atractiv si cu un pret potrivit, poate avea un succes nebanuit.
Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca am fost placut impresionat de ION in utilizarea zilnica, fiind mult mai puternic decat ma asteptam de la un asemenea sistem. Nu am intampinat nici un fel de problema cu Vista sau cu Windows 7, iar cei dintre voi care au sisteme mai vechi acasa stiu foarte bine ca Vista nu este tocmai cel mai prietenos sistem de operare atunci cand vine vorba de resursele folosite. Pe langa aceasta, desi este dotat cu un ventilator de mici dimensiuni, acesta are o viteza de rotatie redusa, astfel incat sistemul se aude intr-o camera in care este liniste, dar nu este deloc deranjant. Mai mult decat atat, consumul a variat in timpul testelor intre 30 si 45W, iar temperatura procesorului s-a situat in jurul valorii de 45oC, chiar si atunci cand rula la 2100MHz. Nu am sesizat schimbari in turatia ventilatorului in momentul in care am overclockat sistemul.
Ar mai fi multe de spus, dar nu vreau sa va plictisesc de tot. Per total, am fost placut impresionat de aceasta platforma si nu ma asteptam sa pot desfasura activitatile mele zilnice pe un asemenea sistem. ION-ul mi-a demonstrat insa ca gresesc, si cred ca exista un potential urias in platformele de acest gen, care de-abia acum incepe sa fie descoperit cu adevarat. Concluzia finala este destul de simpla … MiniPC-urile nu mai implica neaparat un sistem de operare proprietar, sau o varianta simplificata de Linux, ci ofera utilizatorilor posibilitatea de a intreprinde majoritatea activitatilor zilnice folosind un sistem de mici dimensiuni, cu un consum foarte mic si un nivel de zgomot abia perceptibil. Personal, de-abia astept sa vad primele implementari care vor ajunge in retail, care vor fi lansate pe piata in perioada imediat urmatoare. Si stiu cu siguranta ce va primi o persoana apropiata mie de ziua ei!
.
Bonus
Ei bine, in anumite articole in care testam placi video care costa cat un sistem bine pus la punct, v-am obisnuit cu o serie de bonusuri, in care prezentam configuratii multi-card si astfel asemenea minunatii. De data aceasta voi face altceva si voi incerca sa va prezint parerea unor oameni normali, care stiu ce este un calculator si il utilizeaza zilnic, dar nu isi petrec neaparat toata ziua testand compoenente, precum subsemnatul. Ideea de la care am plecat a fost aceea ca un astfel de sistem de adreseaza tocmai unor astfel de oameni, nu maniacilor in ale overclocking-ului, care vor overclocka pana si un Atom. Asa ca, pentru a vedea ce cred oamenii despre un asemenea PC, m-am pus pe treaba si am luat lumea la intrebari. Unii dintre subiecti au fost contactati pe Yahoo Messenger, in timp ce altii au fost acostati pe strada. Chestionarul a constat in 3 intrebari, iar conditia obligatorie pentru participare a fost detinerea unui calculator personal. La final, pentru ultima intrebare, celor contactati pe messenger le-am aratat o poza cu sistemul, iar celor contactati pe viu le-am aratat chiar sistemul. Haideti sa vedem ce parere au 20 de oameni in legatura cu un asemenea sistem. Este foarte interesant sa urmarim ce si-ar dori fiecare de la PC-ul sau, dar si ce reactie au atunci cand vad ION-ul pentru prima oara.
1. La ce ai spune ca folosesti in principal calculatorul de acasa (gaming, multimedia, internet si comunicare, munca, etc.)
– Gabi (23 ani) – internet, multimedia, comunicare, gaming, munca
– Catalin (30 ani) – gaming, gaming, mult gaming, gaming pe internet, si uneori munca
– Sorin (27 ani) – comunicare
– Florin (23 ani) – gaming, multimedia, internet si programare, dar in principal gaming
– Florin (25 ani) – 50% internet/multimedia si 50% gaming
– Mihai (31 ani) –internet
– Florin (24 ani) – pai cam la toate, munca mai putin
– Cosmin (36 ani) – gaming pe net
– Daniel (26 ani) – jocuri, internet, comunicare, filme si muzica
– Vali (28 ani) – cam toate… dar in ordine – internet si comunicare, multimedia, munca, gaming
– Mihai (24 ani) – gaming
– Monica (26 ani) – internet, office, filme
– Radu (27 ani) – comunicare, multimedia, internet
– Razvan (32 ani)- multimedia, internet si comunicare
– Alin (19 ani) – internet, messenger, filme
– Mihaela ( 22 ani) – internet, messenger
– Stefan (24 ani ) – munca, internet, filme
– George ( 42 ani) – munca, jocuri pentru fiul meu, internet
– Cristi (22 ani ) – jocuri cat cuprinde
– Ioana (28 ani) – internet si multimedia2. Cum ai dori sa fie sistemul tau fata de cum este acum (mai puternic, mai mic, mai silentios, mai rece, mai aratos, etc)?
– Gabi (23 ani) – mai puternic, mai rece
– Catalin (30 ani) – as prefera sa fie Mac
– Sorin (27 ani) – mai puternic si mai silentios
– Florin (23 ani) – mai puternit si mai silentios
– Florin (25 ani) – mai puternic restul rezolv eu cumva
– Mihai (31 ani) – toatea cele de mai sus
– Florin (24 ani) – mai puternic
– Cosmin (36 ani) – puternic si silentios
– Daniel (26 ani) – mai puternic
– Vali (28 ani) – silentios si “suficient” dpdv al caracteristicilor tehnice
– Mihai (24 ani) – mai puternic, f*ck silent
– Monica (26 ani) – mai mic, mai silentios
– Radu (27 ani) – mai rece dar foarte silentios
– Razvan (32 ani)- mai silentios
– Alin (19 ani) – mai puternic
– Mihaela (22 ani) – mai mic si mai frumos
– Stefan (24 ani) – mai puternic
– George (42 de ani) – mai puternic si mai ieftin
– Cristi (22 ani) – mai puternic
– Ioana (28 ani) – mai puternic si mai silentios3. Acesta este un PC, capabil de internet, office, mess, multimedia (redare filme full HD 1080p), casual gaming, etc. Cum ti se pare ideea? Care este prima ta impresie?
– Gabi (23 ani) – nu e genul meu,dar pare foarte util pentru majoritatea oamenilor
– Catalin (30 ani) – dat fiind ca are atatea orificii, nu pot spune ca imi displace, dar, tocmai pentru ca e vorba de orificii, as prefera sa fie mai putin colturos
– Sorin (27 ani) – WOW! Vreau si eu unul!!!
– Florin (23 ani) – Super! Cat costa? Sigur poate toate alea? E prea mic!
– Florin (25 ani) – Ma incanta ideea
– Mihai (31 ani) – Fugi bre de-aici, n-ai treaba? Spune-mi si mie specificatiile, daca e pe bune…
– Florin (24 ani) – Adorabil!!!
– Cosmin (36 ani) – Ciudat…
– Daniel (26 ani) – Mi se pare o idee super marfa, ocupa putin spatiu.
– Vali (28 ani) – Misto…foarte tare!!!
– Mihai (24 ani) – Glumesti?!?!?! Toata stima pt cine l-a facut
– Monica (26 ani) – Ii lipseste o tastatura si un monitor si e aproape laptop.
– Radu (27 ani) – Pare ok, dar nu-mi plac culoare si design-ul.
– Razvan (32 ani) – Foarte tare! Vreau 2 bucati!
– Alin (19 ani) – Chestia asta mica? Pe bune? Nu prea imi vine sa cred ca poate face toate astea.
– Mihaela (22 ani) – Super dragut, cat costa?
– Stefan (24 ani) – Draguta ideea, dar prefer un laptop.
– George (42 ani) – Fugi domle de-aici, faci misto de mine?
– Cristi (22 ani) – Merg jocuri pe asta? La rezolutii decente macar?
– Ioana (28 ani) – Super misto! E la fel de puternic ca un calculator normal?
Comentarii
Nu inteleg alegerea DDR3-ului… mi se pare o cheltuiala inutila …
PS: zvonuri privind estimarile de preturi ale importatorilor?
Credca DDR3-ul a fost ales pentru a nu limita in nici un fel performanta. 2GB DDR3 1066 nu cred ca vin cu un pret foarte mare, in schimb 2GB DDR2 in acest format, care sa functioneze la o frecventa decenta, ar fi fost mai greu de gasit, tinand cont ca nu se mai fabrica chip-uri performante DDR2.
ION-ul nu va fi disponibil in retail, asteptam sa vedem preturi pentru variantele Acer.
Excelent articolul cu o singura observatie: iar te-ai intins.
Stiu, sunt incurabil. 🙂
Deci in final totul va depinde de pret… daca este decent… e jucaria perfecta care sa stea langa “the big screen”
eu cred k ddr3-u e kiar destul de bun in combinatie cu celelalte componente ale sistemului…eu zic, ca ddr3 e “vinovat” de capacitatea destul de buna a sistemului de a reda continuturi HD si de a face operatii mai complexe…din ce am inteles, sistemul asta are un mic-mare defect-nu poate fi upgradat, in afara hdd-ului care banuiesc ca are si el o anumita limita… in rest, dak ar fi combinat sistemul asta cu un ecran touch screen ar elimina nevoia de mouse si tastatura (nu in totalitate!) sincer…m-ar tenta chestia asta:) mai ales k, consuma putin si nu face zgomot puternic, ca tornadele din unitatea pe care o am in momentul asta 😛
Really good work about this website was done. Keep trying more – thanks!
unde se gaseste in romania ???? se mai poate adauga 2GB ram ??? exista vreo versiune cu placa video mai puternica si un procesor Atom 330 (dual core) ???
As fi recunoscator daca imi recomanda cineva un magazin de unde se poate cumpara .
PS:Momentan folosesc un Athlon x2 3800+(939) sursa 500w am renuntat la gaming asa ca vreau o platforma ION 😀
Chiar imi place articolul excelent din punctul meu de vedere
Depinde pentru ce vrei sa-l folosesti,daca ai neaparat nevoie..pentru asemenea pret tre sa-l valorifici.
Eu am platforma ION merge super ok
Pingback: Nvidia ION - Computer Games Forum
Pingback: Nvidia ION - an inside look at a tiny PC - VR-Zone IT & Lifestyle Forum!
Pingback: Diverse Bilder einer Nvidia Ion Referenz-Box - 16.04.2009 - ComputerBase
Pingback: Review Intel Compute Stick - next lab501
Pingback: lab501 » Netbook cu Nvidia ION de la POV – Mobii ION 230
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube