Review – Kioxia Toshiba RC500 NVMe SSD

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 12 February, 2020.

Toshiba RC500

 
OCZ este unul dintre putinele brand-uri care au fost prezente in paginile noastre inca de la bun inceput, primul produs testat pe site fiind un kit de memorii DDR2, in urma cu 12 ani. De atunci am testat 4 kit-uri de memorie, 4 surse de alimentare si nu mai putin de 9 SSD-uri, OCZ numarandu-se printre companiile care au intuit de la bun inceput potentialul acestui segment, investind masiv in dezvoltarea acestui segment, prin achizitia producatorului de controller-e Indilinx in 2011. Ca fapt divers, cred ca si acum mai am in dulap tricoul cu “SSD killed the HDD star” primit la un CeBIT in 2009 sau 2010…

In 2014, OCZ Technology Group devenea OCZ Storage Solutions, o subsidiara Toshiba. De atunci si pana acum, am testat 3 SSD-uri Toshiba, ultimul fiind prezent pe site in 2018. La inceputul anului trecut, intreaga divizie de memorii Toshiba (IC-uri, controller-e, memorie flash, etc) s-a desprins de compania mama, formand Toshiba Memory Holdings Corporation. Toshiba detine in continuare 40% din actiunile Toshiba Memory Holdings Corporation, restul actiunilor fiind detinute de companii binecunoscute, cum ar fi Dell, Kingston, sau Seagate. La inceputul lui Octombrie 2019, Toshiba Memory Holdings Corporation a devenit Kioxia, de la cuvantul japonez kioku (memorie) si cuvantul grecesc axia (valoare).

Stiu, toate aceste schimbari pot crea confuzie la inceput, insa nu trebuie sa uitam ca Toshiba, actualmente Kioxia, este una dintre putinele companii care produce in-house toate componentele pentru SSD-uri (atat controller-e, cat si IC-uri), alaturi de Samsung si Micron. De asemenea, in 2019, Samsung ocupa prima pozitie in top-ul producatorilor de memorie NAND, cu o cota de piata de 29%, locul 2 fiind ocupat de Kioxia, cu 20%, in timp ce Micron se pozitionau pe locul 3, cu 16%, intrecand cu usurinta companii binecunoscute precum Western Digital / SanDisk, SK Hynix sau Intel.

In aceste conditii, este lesne de inteles de ce Kioxia este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata SSD-urilor, atat sub brand propriu, cat si prin produsele furnizate partenerilor (BiCS Flash, de exemplu). Iar astazi, dragi tovarasi si preteni, testam probabil ultimul SSD comercializat (inca) sub brand-ul Toshiba, pe numele sau Toshiba RC500. De asemenea, acesta este probabil si ultimul SSD NVMe PCI-E 3.0 din portofoliul Kioxia pe care il vom testa, in curand urmand sa isi faca aparitia modelele PCI-E 4.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Review – Kioxia Toshiba RC500 NVMe SSD

Lasa-ne un comentariu: