Review – ASRock X870E Taichi

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 September, 2024.

Concluzii

 

ASRock X870E Taichi se prezinta ca o placa de baza robusta si versatila, aducand numeroase imbunatatiri fata de generatia anterioara. Designul hardware impresionant, inclusiv un VRM masiv cu 27 de faze, permite rularea stabila la frecvente ridicate, oferind stabilitate si performante bune in overclocking.

Desi a necesitat un pic de troubleshooting pentru a rula memoria DDR5 la 8200 MHz, situatie care nu s-a intamplat in cazul celorlalte placi de baza X870E testate, X870E Taichi s-a dovedit capabila sa obtina rezultate bune. Conectivitatea adusa de X870E Taichi este un alt punct forte, cu Wi-Fi 7, Ethernet de 5 Gb si USB4 implementat corect de aceasta data, multumita controller-ului ASMedia ASM4242, care asigura o latime de banda generoasa.

Aceasta versatilitate este completata de numeroasele optiuni de stocare si butoanele on-board dedicate, confirmand statutul de high-end al acestei placi de baza. Ca si in cazul generatiei precedente de placi de baza AM5, ASRock pozitioneaza X870E Taichi astfel incat raportul pret/performanta sa fie unul competitiv. Desi nu se afla momentan in stocul magazinelor din tara noastra, ne putem astepta ca ASRock X870E Taichi sa fie comercializata la un pret de sub 2800 lei, ceea ce se situeaza cam la acelasi nivel la care gasim si modelul anterior, X670E Taichi.

In concluzie, ASRock X870E Taichi reprezinta o alegere excelenta pentru utilizatorii care doresc in primul rand o placa de baza solida din punct de vedere hardware, VRM-ul cu 27 de faze fiind marturie acestui lucru, iar micul ventilator integrat in heatsink contribuie la o fiabilitate indelungata, mai ales cand placa de baza este folosita in carcase cu ventilatie insuficienta.

Cu toate acestea, mai sunt mici ajustari care ar trebui facute, in special in ceea ce priveste BIOS-ul si training-ul memoriei la frecvente ridicate, unde pastrarea latentelor secundare pe Auto poate duce la imposibilitatea de boot. In acest moment, folosind cele mai recente versiuni de BIOS, la capitolul de overclocking al memoriilor, rivalii ASUS si GIGABYTE detin un avantaj clar. Vom vedea insa cum va evolua situatia in viitor!

 

 

Comentarii

13 comentarii la: Review – ASRock X870E Taichi

  1. Balint Felician a scris pe:

    Eu tocmai imi fac un sistem si am zis pas la aceasta placa de baza pentru un singur motiv: un singur ssd m2 de tip pci express 5, restul doar pci express 4.

    Altfel restul dotarilor arata impresionant, dar doresc sa instalez 2 ssd-uri de 2TB pcie 5 si se pare ca placa aceasta nu ma ajuta in aceasta privinta.

  2. Catalin a scris pe:

    Super! Ar fi ok și o comparație între implementări.

  3. Remus a scris pe:

    Placa de vis dar si cu un pret pe masura! :)Sunt curios dacao sa gasim acelasi controller ASMedia ASM4242 pe placi de baza low-medium tier la un pret mai accesibil!? 🙂 La Multi Ani Lab501! 🙂

  4. Victor Popescu a scris pe:

    Bun review si poate vedem si varianta Lite.

  5. matose Post author a scris pe:

    Este corect ceea ce spui, însă trebuie să fii atent la alte plăci de bază X870E, de unde este tras cel de-al doilea SSD M.2. Zic asta pentru că, montând al doilea SSD M.2 PCIe 5.0, este posibil ca placa video să treacă în x8.

  6. Mircea a scris pe:

    Lab501 , La Multi Ani !

  7. Emil Alexandru Barb a scris pe:

    Abia așteptam noile placi de baza pentru am5 să-mi fac sistem cu 7800x3d, însă profund dezamăgit de preconizarea prețului de aproape 2800 Ron. Uriașe preturi. In general la placi de baza. Înțeleg că mod range-ul B a primit de-a lungul timpului îmbunătățiri și features noi însă a ridicat și prețurile plăcilor high end.
    Venind de pe o platformă Intel unde am platit 750 lei pentru chipset high end z370 prin 2018 iar mid end-urile se învârteau de la 300 la 700, entry level 150-300 . Acum pentru un chipset high end indiferent că e de la Intel sau AMD preturile s-au dus exponențial in sus. Dezamăgitor.
    Înțeleg oarecum un preț între 1200-2000 pentru lan 5gb și 27 de faze plus pcie 5.0 ssd m.2 dar totuși.
    Ce a ajuns piata pasionaților de gaming și componente PC? Deja devine o nișă. Una exploatată.
    Se pare că o să rămân pentru AM5 la mid level B chipsets.

  8. wolftfkink a scris pe:

    Cuprinzator test a acestei pl. de baza doar pretul e cam piperat, dar era de asteptat avind in vedere ”noile” aditii odata cu lansarea Ryzen 9000.

  9. Carmen a scris pe:

    Super review! La Multi Ani Lab501

  10. Daniel a scris pe:

    Cred ca este momentul sa schimb x570 Phantom Gaming X pe care il detin si sa trec la noua generatie.
    Multumim pentru review-uri si la multi ani!

  11. proiectantul a scris pe:

    Sunt interesat de placile de baza Asrock si asta pentru tranzitia de la AM4 la AM5. Nu stiu daca voi cumpara ceva premium din seria X870, cel putin nu inca, dar voi luat B650 de la Asrock urmand ca, in functie de ce procesoare se lanseaza si, daca se impune, sa analizez achizitia X870 pe viitor pentru un upgrade la 9800X3D sau ceva mai potent. Ma bucur ca am descoperit Lab501 si aceste review-uri de calitate. Numai bine !

  12. Tigrus a scris pe:

    Cea mai buna placa pentru AM5, abia astept sa fac tranzactia.

  13. Vali a scris pe:

    Sunt fan ASRock de mult timp pentru ca ofera performante bune la pret decent. Multumim de review!

Lasa-ne un comentariu: