Review – ASRock Z890I Nova WiFi

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 11 February, 2025.

Teste si overclocking

 

Inainte de toate, am setat Power Delivery Profile pe ASRock Extreme Mode, am crescut Base Frequency Boost la 390W si am incercat profilele preconfigurate din Gaming OC Preset, insa am obtinut rezultate similare intre Stage 1 si Stage 2. Pe langa cresterea frecventei procesorului cu 100MHz aplicata in cazul Stage 1, profilul Stage 2 seteaza multiplicatoarele NGU si D2D la 34x, precum si tensiunea de alimentare VCCSA peste 1.4V.

Pentru un overclocking simplu si rapid, recomand aplicarea profilului XMP 3.0, suportat de memoria folosita, impreuna cu profilul Stage 1, alaturi de cresterea TDP-ului pana la valoarea maxima cu care va simtiti confortabil, atat voi, cat si racirea folosita pe procesor. Folosind Cinebench R23 Multi-Core ca test de stabilitate si pentru a evalua cresterile de performanta, am monitorizat parametrii aplicati de profilul Stage 1 folosind HWiNFO. Procesorul a urcat la 5.5GHz pe 6 din cele 8 P-cores, in timp ce nucleele favorite au urcat la 5.8GHz, generand un TDP maxim de 295W, o tensiune vCORE maxima de 1.46V, impreuna cu o temperatura maxima de 98°C.

 

 

Pentru ca mi-a placut modul in care ASRock au configurat profilul Stage 1, urcand 2 din cele 8 P-cores la 5.8GHz – lucru benefic atat pentru utilizarea zilnica, cat si in gaming – am trecut mai departe la optimizarea acestui profil. In acest scop, am crescut frecventa nucleelor E-cores de la 4.6GHz la 5GHz, in timp ce P-cores au ramas configurate la fel, cresterea scorului in Cinebench R23 Multi-Core fiind de aproximativ 2000 de puncte. De asemenea, am setat tensiunile de alimentare manual, stabilind 1.24V pentru P-cores, cu exceptia celor 2 nuclee preferate, care au fost alimentate cu 1.26V, iar pentru E-cores, tensiunea a fost setata la 1.2V. Temperaturile maxime au atins 89°C, in timp ce consumul masurat a fost de 271W.

 

 

Cum scalarea performantei odata cu frecventa memoriei este unul dintre atuurile noii generatii Intel Core Ultra, capabilitatea de a sustine frecvente ridicate ale memoriei DDR5 devine un aspect important in testarea placilor de baza bazate pe socketul LGA1851. Tehnologia proprietara ASRock pentru protectia traseelor memoriei impotriva interferentelor EMI, numita Memory OC Shield, este implementata pe Z890I Nova WiFi, insa doar pe partea superioara a PCB-ului, in timp ce modelul Z890 Taichi OCF beneficiaza de aceasta atat pe fata, cat si pe spate.

Pentru teste, am folosit un kit de memorie Corsair Vengeance CUDIMM, tactat din fabrica la 9200MHz CL44 si care include profile XMP de pana la 9600MHz CL46. Pentru ca frecventa obtinuta in modul Gear 2 tine mai mult de calitatea IMC-ului integrat in CPU si mai putin de placa de baza, am trecut direct la testarea in mod Gear 4, unde ASRock Z890I Nova WiFi a incarcat si functionat stabil la ambele profile XMP, atat 9200MHz, cat si 9600MHz, ceea ce este un inceput mai mult decat promitator.

Cum placa de baza are un profil 9733MHz, l-am incarcat si am reusit rularea la aceasta frecventa perfect stabil, cu latentele de 46-58-58-84 si o tensiune de alimentare a memoriilor de 1.55V. La 9866MHz, am reusit sa rulez stabil doar cu un singur modul de memorie, prin urmare sporul de doar 133MHz fata de scenariul anterior m-a facut sa nu cercetez mai departe stabilitatea sau performanta in acest mod. Faptul ca Z890I Nova WiFi foloseste un PCB cu 10 layere si are o arhitectura cu un singur modul pe canal (1 DPC), intocmai ca Z890 Taichi OCF, face ca aceasta sa straluceasca la capitolul overclocking al memoriei, oferind performante de top la un pret mai accesibil decat cel al modelelor dedicate overclocking-ului.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: