AMD Radeon R9 280X, R9 270X & R7 260X – Review
Concluzii
La fel ca si voi sunt o creatura eminamente pasionata de hardware si rezultate. Tehnologiile, povestile, toate acestea le lasam deobicei altora. Noi testam si analizam rezultate. De aceasta data insa, rezultatele nu spun intreaga poveste. Practic, nu avem de-a face cu nimic iesit din comun la acest capitol. R9 280X obtine rezultate similare cu 7970GHz, R9 270X este cu 5-10 % mai performanta decat 7870GHz iar diferenta dintre R7 260X si 7790 este pe undeva pe la mijloc.
Trebuie sa intelegem ca in cazul de fata este vorba de strategie si de perspectiva. Si daca ne gandim mai bine, cam asta puteam spune si in cazul seriei 7xx de la Nvidia. Este cat se poate de clar faptul ca ambii producatori si-au gandit bine strategia pe termen lung, iar ceea ce vedem acum este rezultatul unei atente planificari. Nu, produsele despre care discutam astazi nu reinventeaza PC-ul. Sunt nuclee pe care le-am mai vazut la treaba pana acum, impachetate si pozitionate diferit.
Asta nu este neaparat un lucru rau daca aruncam o privire peste preturile de lansare… In momentul lansarii un 7970 avea un pret recomandat de 549 USD.R9 280X are un pret recomandat de 299 USD…adica aproape jumatate. 199 USD ar trebui sa coste R9 270X cu 2GB (7870 era 349 USD la lansare) , respectiv 139 USD ar trebui sa coste R7 260X. Preturile nu difera foarte mult de ceea ce putem vedea in momentul de fata in comert daca ne uitam la un 7970GHZ, 7870GHz sau 7790. Acestea insa pot fi considerate de acum inainte produse eol (end of life) si vor mai fi disponibile in magazine doar atata timp cat dureaza stocurile.
Desigur, consumul, temperaturile si nivelul de zgomot in cazul referintelor R9 270X si R7 260X nu ne-au dat pe spate, dar daca ne uitam cat de bine se comporta MSI-ul TwinFrozr R9 280X cred ca este destul de clar faptul ca implementarile producatorilor (adica produsele pe care le veti cumpara voi din magazin) vor puncta mai bine la acest capitol. Pentru ca MSI-ul R9 280X o face intr-un mod cat se poate de frumos, cu un consum mai mic, cu un nivel de zgomot mai mic si cu temperaturi mai mici. Nucleele au fost rafinate, procesul de fabricatie a ajuns la maturitate si uite asa un monstru precum 7970GHz coboara in zona mainstream sub forma unui R9 280X, rece si silentios.
Cat despre noile tehnologii, mai multe detalii veti afla in cazul urmatoarei lansari. Pana atunci tot ce pot sa spun este ca Mantle arata bine pe hartie si depinde de developeri si de relatia celor de la AMD cu acestia daca initiativa va fi un succes urias sau nu. Si tinant cont de ceea ce am vazut in ultimii ani (ma refer la programul Never Settle) cred ca nu gresesc daca spun ca cei de la AMD si-au concentrat atentia in directia potrivita iar arhitectura performanta este sustinuta acum si de o buna relatie cu producatorii de jocuri.
Evident, nu pot sa inchei acest articol fara a face cateva precizari. In primul rand, R9 280X, R9 270X si R7 260X vor putea fi achizitionate din magazine incepand cu data de 11 Octombrie. Nu am reusit inca sa aflu nici un pret retail, insa nu m-ar mira ca ai nostrii dragi comercianti sa ne ofere preturi “speciale” in primele saptamani de la lansare. Daca se intampla asta, nu va speriati si retineti ca produsele lansate astazi ar trebui sa fie mai ieftine decat echivalentele lor din seria 7xxx.
Nu in ultimul rand, am apreciat seria mainstream, ne-am jucat pe indelete cu R9 280X, R9 270X si R7 260X, v-am prezentat un comparativ destul de amplu zic eu. Acum…mai ramane un singur lucru de facut si un singur lucru care ne intereseaza pe toti in mod special. AMD…all eyes are on you… Release the Kraken!
Comentarii
Felicitari pentru review! Foarte bine scris; desi vorbim de modele existente pe piata de ceva timp si cunoscute de toat lumea tot am mai aflat noutati.
Super review-ul, referitor strict la 280x vs 770 nu-mi place fps minim la AMD in unele jocuri ,diferenta cred ca o va face pretul si poate viitoarele drivere , cel putin asa sper.
” Practic, daca HD 7970GHz era un HD 7970 impins inspre limita, R9 280X functioneaza fara probleme la frecvente mai mari”
Ceva nu e bine aici. Cred ca era “7970 e un 7950 impins la limita”.
Am citit partea I-a a articolului (multumim autorului)…
Partea a doua martea viitoare?
BRAVO AMD. Avem parte de compeditie dupa cativa ani buni. Ne-am intors la batalia antica dintre AMD si NVIDIA. Acestu lucru o sa ne aduca preturi mai mici si performante mai mari. Multumesc Monstrule pentru un review de nota 10.
Review excelent, ca de obicei ne incantati cu foarte multe detalii amanuntite…
Noile placi ma face sa regret ca am achizitionat 7870xt cu ve timp in urma …
O da de cand il asteptam, chiar daca e doar incalzire pentru “the big one”
Mersi Monstru.
pai atunci r9270x ar tebui sa mearga cu hd 7870 in cf??
Avans tehnologic ? Producatorii de cipuri AMD,NVIDIA sunt neseriosi . Apropo cand au fost seriosi ? Daca au avut preturi mari si s-au zgarcit au cazut in propria capcana AU stocuri importante de cipuri din seriile vechi (un an doi e FOARTE mult ) si ce faci cu ele – le arunci ? Nu le faci cu ce mai ai (coolere la asus GTX 780 exact ca la r9 280x ) la piata si SA vedem PRETUL . Ce frumos era Titan sa fie gtx 780 ; gtx 780 sa fie gtx 770 (frumos da ! ) si nu se supara nimeni ca gtx 770 sa fie gtx 760 . Nvidia pulseaza am citit ca platesc pe la producatorii jocurilor momentului milioane de euro sa optimizeze .
Frumos gts 450 la 1600×1200 merge f1 2013 cu fps 45-57 totul la maxim cu aa 2x .
ASTA CU CAPACUL scos de la carcasa . Si nu mai zic desktop dinozaur ?
Fix aceasi marie cu alta palarie!
Sincer nu stiu de ce e lumea atat de incatata de noua serie placi AMD (cele mainstrem ma refer). Sunt exact acelasi placi ca anul trecut rebranduite cu 5-10% performanta in plus la aceasi pret dar cu potential redus de OC fata de acelea (adica chiar fix aceleasi placi).
Cel putin nVidia a folosit chipuri grafice din urmatoarea treapta de performanta limitate (vezi 760 = 670 limitat) la un pret undeva la jumatate, oferind astfel o oferta mai variata si un nivel de performanta semnificativ mai bun fata de generatia anterioara chiar daca pretul este putin mai mare.
Chiar asteptam cu nerabdare acest review pentru a ma hotara la placa video, dar am ramas la vechea decizie: Gigabyte GeForce GTX 760 4GB GDDR5 [Windforce 3X] (pentru Physix si CUDA mai mult)…
Asteptam ceva mai mult de la AMD ca sa revin in barca lor!
Alin – nu e nimic gresit acolo. 7970GHz este un 7970 overclockat (impins spre limita). La asta ma refeream.
Da,260x-ul nu ma face sa renunt la HD7790…calitate/pret tot 7790 e mai tare.
In legatura cu partea mainstream a acestei lansari AMD,diferentele se vor vedea[cel mai probabil in decembrie] prin urmatoarele drivere,optimizate pt jocuri gen watch dogs,care ‘vai vai’ ce cerinte are…off,lumea e naiva.In ultimul timp s-a sesizat putin dezinteres pentru suportul generatiiilor anterioare de la AMD,vorbim de HD5k-HD7k;eu cred ca s-au canalizat pentru o reusita cu noiile GPU-uri.Cred ca vor domina piata in perioada imediat urmatoare.Deoarece Sapphire s-a bagat cu primele integrari ale chip-uriilor,as zice ca va fi o adevarata competitie.
http://www.pcgarage.ro/placi-video/sapphire/radeon-r9-280x-dual-x-oc-3gb-ddr5-384-bit/
Pipibaraj are un pret bun la 280x in conditiile in care 7970-ul cel mai ieftin e in continuare mai scump ca si 280-ul
Din review se pare ca modelul MSI este cel mai reusit , doar ca nu gasesc nici un pret pe la noi doar Sapphire si Asus…
Frumos articol,felicitari!
Asa ca idee,eu cu un sistem mai slab fata de ce aveti voi,adica un 4670K tactat la 4 ghz/voltaj stoc si o Gigabyte GTX 670 OC dusa la 1300 mhz/core si 7 ghz memorii (224,3 gb/sec)/voltaje stoc am reusit urmatoarele in 3DMark 11 P la ”graphics”: fara overcloc am avut 10113p,cu overclocul descris mai sus 11039! Ce ziceti,o fi bine?…
Monstrule…R9 290X n a apăut pe piaţă încă s au nu l ai primit tu încă?….şi de ce vrei să l compari cu Gtx Titan?…nu ar trebui să l compari cu Gtx 690?…apropo R9 290 X are 2 gpu-i sau unul singur?(de 512…?)
R9 290X si R9 290 nu s-au lansat inca. Ambele sunt single-GPU deci nu vad de ce le-as compara cu GTX690…
@Ghz
Si eu am doua HD 7790 de 2Gb ddr5 fiecare(MSI-uri ambele). 260X am impresia ca o sa fie tot la acelasi pret daca nu mai jos putin, dar nu la inceput. Oricum diferenta de performanta intre ele nu cred ca e mai mare decat OC-ul pe care l-au primit.
Eu am luat cu 570 lei bucata, sunt curios cu cat o sa apara astea si cat o sa scada in timp.
Cu astea doua sar lejer peste seria RX-2XX, cel putin. Sa vedem ce aduce urmatoarea serie din care un preview o sa ne dea R9-290 sau 290X.
Am citit un articol destul de interesant in care ne spune cum Nvidia (a se citi iNvidia) avea un program numit “Tier 0”, clocit de departamentul de vanzari Nvidia, cu care vroiau sa tavaleasca AMD-ul in ochii publicului, prin itermediul OEM-urilor ca Origin PC si altii.
Le promiteau despagubiri pt pierderile cauzate de faptul ca nu mai vindeau produse AMD. Plus acces mai devreme la urmatoarele placi cu chip Maxwell si inca niste chestii. In schimb ei trebuiau sa renunte la produsele AMD si sa faca conferinte de presa pe tema asta in care sa dea de inteles ca OEM-urile s-au saturat de AMD si renunta la produsele lor.
Pana i-au dat pe goarna unii de la Semiaccurate.com.
Dupa aia consiliul de directori i-au luat pe aia de la vanzari la rost si au incercat sa o dea cotita si ei si Origin PC.
Cititi aici daca vreti povestea completa http://semiaccurate.com/2013/10/07/nvidias-program-get-oems-like-origin-pc-dump-amd-called-tier-0/
Daca e adevarat, e destul de josnic din partea lor.
@theBrain
In jur de 520 m-a costat pe mine placa,dar acum s-a mai ieftinit vreo 30 de lei.
Iar 260x-ul are un pret peste 700 de lei.Cand va fi la 550-600 va avea succes.
Iar cu un CF de MSI HD7790 nu as zice ca poti trece tu de un 270x OC’ed/280x.Never ever,trust me :D.
Iar in privinta nvidia,asa sunt ei,mai noobi…disperati dupa renumele de acum cativa ani,si iphoneul era ceva cand era ‘baiet’.
Erm, ba da, cu un CFX de 7790 versiunea de 2gb fac un 7950 in majoritatea cazurilor. De fapt ma apropii de 7970, bine, nu in toate jocurile dar in alea care ma intereseaza pe mine (Battlefield 😀 3 si mai nou 4).
HD 7870 sau 270x-ul scot in firestrike normal 5485 respectiv 5505(scrie in review:P), CFX-ul de 7790 scoate 6300 sau asa. Inca nu am dat la mine, dar il dau diseara si revin cu un post.
Tu ai dat 520 lei pe 2Gb sau 1Gb?
1 GB,normal….versiunea de 2 GB era pe la 750 de lei in vara…too expensive for me.Am vrut SSD de ‘maruntis’,nu am bagat banii in 2 GB 😛
As expected…
Eu la banii aia am luat 2Gb, si merita diferenta de 40-50 lei :)). Atat era de la 1Gb la 2Gb.
Am dat treijdemarku’ si surprinzator nu am scos decat 5500, adica cat un 7870. Pe site la 3DMark am vazut cfx-uri din astea care scoteau si 6300 dar si mai jos decat 5500 (cu acelasi proc ca al meu, cred ca aveau OC masiv nu m-am uitat :D). Plus ca un prieten se uita pt un CFX de 7870(el are una momentan) si a vazut ca si cfx-uri alea au rezultate de 5500 iar cele mai mari incepeau de la 8000. Destul de naspa zic eu.
Dar iti dau un exemplu real, acelasi prieten al meu are FX8350 ca si mine, el placa cu 990FX eu cu 890GX, memorii 8Gb 1600/CL9 amandoi, SSD 120 amandoi, el 7870 Gigabyte OC 2Gb cu 1100 la gpu, eu cfx de 7790 2Gb cu 1050 la gpu. In BF3 cu absolut totul la ultra si MSAA 4x el nu sare de 45 fps nici mort ca medie. Eu cu astea nu scad sub 65. Mai precis, pe Ziba Tower (harta cunoscuta pt lag, cu toate ca nu e mare rau) nu scadea sub 65 ca minim, dar statea peste 70 ca medie, asta cu 64 de oameni pe harta care dadeau grenade, trageau cu RPG-urile si toata nebunia de rigoare. Dupa ce am vazut in diferite teste, in aceeasi situatie, 7950 se zbate pe la 56-58 de fps-uri in BF3, de asta ziceam ca in anumite situatii cfx-ul asta se duce spre 7970.
Initial si eu am vrut 7870, si chiar o luasem, tot acelasi Gigabyte vesiunea OC. DAR, am patit ceva destul de ciudat si aici o sa am nevoie si de parerile voastre. Nu pornea calculatorul cu placa aia. Am incercat reset de bios, am incercat sa o remontez, am incercat sa pornesc cu placa on board dar cat timp era bagat 7870 in slot nu mai boot-a nici cu aia. Cu vechea 6770, mergea normal sau doar placa on board singura. Am intrat pe net si am cautat raspunsuri, nu eram eu singur, dar nimeni nu avea o explicatie pt asta. Pur si simplu nu mergea, LED panelul placii de baza (ASRock 890GX Pro3) imi arata eroarea 97 care inseamna Console output devices connect error. Sfaturile ASRock erau sa incerc sa remontez, sa resetez bios-ul sau sa incerc cu alta placa :D. Am dus-o inapoi la magazin si mi-am luat o 7790 iar la ceva timp pe a doua. Wierd, huh?
@theBRAIN
Bine,domnle….vrei un premiu ?Eu zic ca la momentul cand am luat-o,iunie 2013 nu se meritau inca 150-200 de lei in plus.Chill out !
7870 a adus zeci de probleme,nu enumar aici….m-am saturat sa aud de acea placa,fie ea Gigabyte,asus etc si in special sapphire…
De asemenea,la un cfx ai un consum de curent net superior,multa cadura degajat si vezi tu,ai nevoie de un vent in tavan [pe putin] care sa fie teapan,nu jucarie [>65 CFM].Eu doresc sa las sistemul cat mai silent,aerul cald iese de la sine CM 372-ul meu.
Din punctul de vedere al ventilarii nu am probleme. Am 7 ventilatoare de 120mm in carcasa adica maximul permis de ea (Aerocool Strike-X GT, nu-i cea mai grozava dar isi face treaba). Doua in fata si doua pe lateral care baga aer(alea din lateral sufla direct pe placile video). Pe urma doua in tavan si unul in spate, tot sus, care evacueaza aerul. Le tin turate la 50% si nici nu se aud. Toate 7 sunt cu leduri rosii. 😀
Nici cu sursa nu-mi fac probleme, am un Chieftech semi-modular de 750W, eu zic ca tine si un CFX de 7970( am avut CFX de 6770 pe o sursa Chieftech de 390W, si alea haleau 108W fiecare, astea iau 85W). Astea doua la 170W nu mi se pare mult, plus ca atunci cand nu ma joc a doua placa e complet oprita.
Nu vreau niciun premiu, si eu as fi facut exact la fel ca tine, nu dadeam 150-200 doar pt 1Gb in plus. Oricum nu cred ca conteaza asa de mult la 1080p memoria asta in plus.
Felicitari pentru review, pot gasi pe undeva o parere despre numarul de nuclee si importanta lor sau nu e tocmai un subiect relevant?
Mi s-a spus ca calculatoarele ce folosec patru nuclee sunt ceva mai deosebite, mai bune, e adevarat?
Salut domnilor, superb review.
Acum ca a iesit noua generatie de placi, sunt decis sa imi schimb vechea gtx 460. Ma uit la un R9 270x de la msi. Mai exact modelu twin frozr gaming edition. Am ca sursa un seasonic 520w dar nu stiu daca imi va tine placa. Proc am i5 2500k, 8gb ram, 3 vents si 1 hdd.
Ce parere aveti?
Stima,
Andrei
Sal, stie cineva cum pot pune o rezolutie custom la aceasta placa video? Pana acum a avut nvidia si mergea foarte usor, la amd vad ca nu merge sa pun de ex: 1280×1024 la 100hz. Max la aceasta rezolutie este 85hz. Monitorul duce sigur 100hz dar nu functioneaza pe amd. Astept si eu un pm sau mail la exdci77@yahoo.com
salut la toata lumea.
am un I3 de 3,1 gh, ram de 4 gb. spuneti-mi si mie va rog fumos daca pot sa pun pe el placa video gigabyte amd radeon r7 260x. va multumesc.
Deci consumul este total, incluzand CPU, ventilatoare etc. ?
Da, este vorba de consumul total.
Salutare. Pentru gaming care o fi cea mai buna optiune?
Pingback: ABC of Gaming - part 2 - Page 8 - My Garage
Pingback: Placa video in jur de 1000 ron - My Garage
Pingback: Gaming PC 5500 lei - Page 4 - My Garage
Pingback: GIGABYTE R9 280X OC (GV-R928XOC-3GD) - CrossfireX Review - lab501
Pingback: GIGABYTE R9 280X OC (GV-R928XOC-3GD) – CrossfireX Review - Stiri IT & C
Pingback: AMD lanza sus nuevos GPUs Radeon R 200 Series “Volcanic Islands” | SINETEC
Pingback: Placa de baza + Placa video - My Garage
Pingback: upgrade placa video - My Garage
Pingback: gtx 760 vs r9 270x - My Garage
Pingback: Pc gaming-buget 3000 Lei - My Garage
Pingback: Pc gaming 3000 ron
Pingback: Placa video
Pingback: PC Gaming 3000 lei
Pingback: Sfat achizitie GTX760
Pingback: Pc ~4000
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube