ATI Radeon HD 4830 512MB GDDR3 Review

Scris de: , in categoria: Placi video, in 24 November, 2008.

Depasind perioada de criza in care au fost permanent in spatele NVIDIA (seria HD2000 si HD 3000), cei de la ATI incearca acum sa ofere solutia mai buna in toate segmentele pietei. Astfel avem, incepand de la segmentul high-end (in paranteza am trecut placa echivalenta NVIDIA cu care concureaza): Radeon HD4870X2 (Geforce GTX 280), Radeon HD4870 (Geforce GTX 260), Radeon HD4850 (Geforce 9800GTX+), Radeon HD4670 (Geforce 9600GSO, 9500GT). Se observa faptul ca NVIDIA Geforce 9600GT dar si Geforce 9800GT nu au nici un concurent echivalent de la ATI. Astfel pe 21 octombrie 2008 si-a facut aparitia ATI Radeon HD 4830, subiectului review-ului nostru de astazi, cu un pret de vanzare intre cele 2 placi pe care le concureaza (aproximativ 490RON) dar cu o performanta la nivelul placii mai bune, adica NVIDIA GeForce 9800GT.

Nucleul folosit pentru dotarea placii Radeon HD 4830 este RV770LE, derivat din acelasi excelent RV770 folosit pe intreaga serie Radeon HD4000. Dupa cum bine stiti la ATI, ca si la NVIDIA, unitatile de procesare sunt impartite in blocuri. Nucleul RV770, care echipeaza binecunoscutele placi Radeon HD 4850 / HD 4870, este alcatuit din 5 blocuri, fiecare continand 160 unitati de procesare pentru un total de 800SP. In cazul Radeon HD 4830 un astfel de bloc, desi prezent fizic, este deconectat hardware prin intreruperea traseelor electronice cu ajutorul unui laser. Acest procedeu este des folosit pentru a putea totusi folosi chipurile partial defecte sau pentru a acoperi o gama de produse mai slabe fara a adauga cheltuieli de dezvoltare a unui eventual nou produs. Frecventa la care lucreaza noul GPU este de 575MHz, iar frecventa memoriilor este de 1800MHz folosind o magistrala de acces cu o latime de 256 biti (intocmai ca la HD 4850 / HD 4870). Specificatiile complete, precum si o scurta comparatie intre Radeon HD 4850, HD 4830 precum si HD 4670 gasiti in tabelul atasat mai jos:

Placa aflata astazi pe bancul nostru de test este un Engineering Sample sosit chiar de la AMD (BBA) care a avut aceeasi problema prezenta pe toata sample-urile AMD dar si pe aproximativ 4000 placi fabricate de HIS si trimise distribuitorilor. Problema a constat in faptul ca placa avea active doar 560SP in loc de 640SP cat ar fi trebuit sa aiba. Am observat acest lucru folosind GPU-Z, iar apoi am flashuit BIOS-ul placii cu BIOS-ul furnizat de AMD pentru remedierea problemei. So… problem solved!

Dupa cum se observa placa este absolut identica cu Radeon HD 4850 atat in ceea ce priveste PCB-ul cat si in ceea ce priveste racirea folosita. Inlaturand racirea, descoperim faptul ca si nucleul este identic cu cel folosit pe HD 4850 ceea ce este normal tinand cont ca blocul de procesare dezactivat este prezent fizic. De asemenea, memoriile folosite sunt Qimonda certificate pentru functionarea la frecventa de 2000MHz (1ns). Dupa cum se observa si din poze, PCB-ul este aerisit iar alimentarea GPU-ului este realizata de un VRM analog in 4 faze, iar de alimentarea memoriilor se ocupa un VRM cu o singura faza.

La momentul realizarii testelor singurul utilitar care era capabil sa seteze corect frecventele pentru Radeon HD 4830 a fost ATI Catalyst Control Center prin functia Overdrive. Placa video a functionat fara probleme la frecventele maxime setabile, 650MHz pentru nucleul grafic si 2000MHz pentru memoria video. Mai mult ca sigur placa poate functiona la frecvente semnificativ mai mari atunci cand va aparea un software care sa o suporte.

Pentru testul de temperatura am masurat direct din dioda procesorului grafic cu ajutorul ATI Catalyst Control Center si folosind FUR Stability Test am testat placa video la frecventele setate din fabrica (575/1800) si turatia ventilatorului pe Auto, obtinand temperatura de LOAD. Apoi am lasat placa video in desktop pana la stabilizarea temperaturii pentru a afla temperatura de IDLE. Nivelul de zgomot este similar cu cel obtinut de un Radeon HD 4850, adica silentioasa in IDLE si sesizabila (dar nu deranjanta) in LOAD.

Sistemul folosit la test a fost urmatorul:

  • CPU: Intel Core 2 Duo E8600 @ 4000MHz
  • COOLING: CoolerMaster Hyper Z600
  • MB: GIGABYTE X48T-DQ6
  • RAM: 2×1GB Exceleram EX3-21800X2-SC @ 1600MHz 7-7-7-20
  • HDD: Seagate 7200.10 250GB 16MB
  • PSU: CoolerMaster Real Power Pro 1250W
  • OS: Windows Vista 32bit Ultimate SP1
  • DRIVERS: ATI Catalyst 8.10 Hotfix

Pentru comparatie am introdus in test placa video care detine momentan titlul de placa cu cel mai bun raport pret/performanta: ATI Radeon HD 4850 intr-o implementare Sapphire. Tinand cont de segmentul de piata carora apartin cele 2 placi testate astazi am decis folosirea a doua rezolutii: 1680×1050 si 1920×1200. Suita de test cuprinde 2 benchmark-uri sintetice dar si 6 jocuri bazate pe diferite motoare grafice pentru a ne forma o impresie cat mai buna asupra prestatiei celor doua placi. Fiecare placa a fost testata la frecventele setate din fabrica dar si la frecventele maxime obtinute prin overclocking (din pacate la placa Radeon HD 4830 overclocking-ul a fost limitat de folosirea ATI Catalyst Control Center).

Futuremark 3DMark 2003

3DMark 2003 ramane pana in momentul de fata cel mai solicitant din punct de vedere al placii video, scorul obtinut in urma rularii acestui benchmark reflectand puterea bruta a unui accelerator grafic. Din pacate arhitectura sa este doar Shader Model 2.0, un lucru normal de altfel daca ne gandim la data lansarii acestui benchmark.

FutureMark 3DMark Vantage

Lansat in aprilie 2008, noul exponent al seriei 3DMark este complet dependent de DirectX 10, ruland exclusiv pe Windows Vista. 3DMark Vantage este compus din 4 teste obligatorii (2 pentru GPU si 2 pentru CPU/fizica), cat şi 6 teste aditionale (care nu influentează scorul final) al caror scop este acela de a evalua diversele capabilitati ale placilor video cat si scalarea acestora intre generatii.

Company Of Heroes: Opposing Fronts

Strategia in timp real (RTS) Company of Heroes se desfasoara in timpul celui de-al doilea razboi mondial unde jucatorii trebuie sa lupta pentru eliberarea de sub stapanirea germana. Acesta este primul joc care foloseste noul motor grafic Relic, numit “Essence Engine” care include suport pentru iluminare HDR (High Dynamic Range), Shader Model 3.0, normal mapping, iluminare si umbre dinamice. Am folosit pentru testare versiunea DirectX 10, iar setarile jocului au fost pe High (Ultra unde a fost posibil).

Enemy Territory: Quake Wars

Shooter-ul First Person Enemy Territory: Quake Wars se desfasoara in universul SF al familiei Quake si necesita colaborarea mai multor clase pentru a completa o anumita sarcina pe o harta. In modul single-player jucatorul castiga experienta care poate fi folosita pentru a cumpara imbunatatiri pentru clasa din care face parte. Jocul se bazeaza pe motorul Doom 3, elaborat de id Software, dar au fost introduse cateva facilitati dintre care MegaTextures este cea mai importanta (lumea exterioara este redata mult mai detaliat). Am testat folosit un TimeDemo propriu, cu jocul setat la VeryHigh.

Call Of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty 4: Modern Warfare este este cel mai recent episod al seriei Call Of Duty. Acesta se desfasoara in multe din punctele de interes cu arme din zilele noastre. Jucatorul poate imbraca la startul campaniei uniforma US Marine sau cea a trupelor britanice SAS. Deoarece jocul nu are un benchmark integrat, am ales sa inregistrez un timedemo si apoi sa il rulez inregistrand rezultatele obtinute. Setarile din joc au fost setate la calitatea maxima disponibila.

Crysis Warhead

Timp de mai mult de 1 an, Crytek a avut prin Crysis jocul cu grafica cea mai solicitanta chiar si pentru sistemele entuziastilor. Acum, Crytek a lansat Crysis Warhead – urmarea fireasca a seriei. Jocul nou lansat urmareste aventurile lui Psycho, care s-a dus sa lupte pe partea opusa a insulei. Grafica este in mare masura la fel cu cea a jocului original, ceea ce ne intareste ideea ca Warhead este mai mult un expansion-pack de sine statator decat un joc nou. Pentru testare am folosit benchmark-ul Framebuffer Crysis Benchmark Tool pe harta ambush cu preset-ul MAINSTREAM, DirectX 10.

Far Cry 2

Far Cry 2 este bazat pe noul motor grafic Dunia, dezvoltat si implementat de UbiSoft. Acest motor grafic foloseste niste tehnici de afisare impresionante, cum ar fi iluminare HDR (High Dinamic Range) sau procedee de afisare a umbrelor in timp real (soft real-time shadows). Pentru testele noastre am folosit utilitarul de benchmark integrat ruland demo-ul “Ranch Medium”. Am testat folosind preset-ul Very High, iar modul de randare ales a fost DirectX 10.

Concluzii

Probabil multi dintre voi se intreaba care este diferenta exacta de performanta intre noul HD 4830 si batranul HD 4850 si daca se merita diferenta de bani in favoarea ultimului. Ei bine, acest lucru nu este chiar atat de simplu. Dupa cum se vede si in teste sunt anumite jocuri in care conteaza mai mult frecventa nucleului decat numarul de unitati de procesare iar in acest caz diferenta intre cele 2 placi devine extrem de mica, dar sunt si unele jocuri unde performanta afisata depinde foarte multe de numarul de unitati de procesare (SP) iar in acest caz HD 4850 are un avantaj considerabil.

In concluzie, daca merita sau nu este alegerea fiecaruia in functie de ce jocuri prefera dar si in functie de buget. Tot ceea ce pot spune eu este ca ATI Radeon HD 4830 este o placa performanta care beneficiaza de toate calitatile serie HD 4000 si care este comercializata la un pret foarte competitiv. Se pare ca ATI isi pastreaza coroana de placa cu cel mai bun raport pret/performanta.

Articolul poate fi comentat si pe crazypc.ro >>.

Comentarii

5 comentarii la: ATI Radeon HD 4830 512MB GDDR3 Review

  1. martin a scris pe:

    Ar fi interesant un test intre 9800GT si HD4830.

  2. DaneZu a scris pe:

    ar fi interesant

  3. DaneZu a scris pe:

    poate rula GTA4 sau alt joc din asta de ultima generatie in cea mai inalta rezolutie si detaliile la maxim?sau macar pe langa?pt ca sunt interesant de aceasta palca

  4. GTA IV la 1680×1050 cu setari peste medie e OK, daca vrei mai mult e recomandabil o placa ceva mai puternica si mai ales cu mai multa memorie video, pentru ca GTA IV e destul de dependent de memoria video.

  5. Really good work about this website was done. Keep trying more – thanks!

Lasa-ne un comentariu: