HD 5870 – performanta in configuratii multi-card pe X58 si P55
ATI Radeon HD5870 a ajuns deja in magazinele noastre, multitudinea de teste publicate in data de 23 Septembrie a fost savurata cu siguranta de catre pasionati, iar noile articole despre mezinul HD 5850 incep sa atraga atentia asupra noului copil minune al celor de la ATI. Cu toate acestea, seria testelor cu HD 5870 este de-abia la inceput, si cu siguranta vor mai curge valuri de cerneala virtuala pe marginea acestui subiect in urmatoarea perioada. Si desi nu imi place sa va stric surpriza, trebuie sa va spun de la bun inceput ca am dedicat seriei 5870/5850 nu mai putin de 4 articole pe lab501. Cu siguranta ati citit deja primul articol, unde am fost impresionati de modul elegant in care o placa video construita in jurul unui singur nucleu grafic (HD 5870) face fata unei bestii dual-GPU (GTX 295). Sunt convins ca asteptati cu sufletul la gura urmatorul articol, unde HD 5850 va lua la intrebari GTX 285-ul dar si deja batranul HD 4890. Acest articol este in lucru si va fi publicat foarte curand. De asemenea, o sa vedeti putin mai tarziu cum se comporta HD 5870 in overclocking, in diverse conditii. Vom afla mai multe despre modificarea voltajului, despre comportamentul placii sub azot, si alte minunatii care fac deliciul overclockerilor. Dar pana sa ajungem la articolele cu numarul 3, respectiv 4, haideti sa vedem despre ce vom vorbi mai pe larg in cadrul acestui articol, care poarta numarul 2.
.
A fi sau a nu fi… multi-card
Ideea de a combina puterea de calcul oferita de doua acceleratoare grafice a vazut lumina zilei in timpuri de mult uitate, cand majoritatea gamer-ilor de astazi descifrau cuminti tainele abecedarului. Acronimul SLI era folosit pentru prima oara de 3Dfx, in 1998, cand primele configuratii multi-card, bazate pe doua placi Voodoo 2 vedeau lumina zilei. Scan-Line Interleave al celor de la 3Dfx incerca sa acapareze atentia gamerilor cu promisiuni aduse prin sloganuri de genul “double the hardware, double the power”, care nu aveau insa sa se concretizeze prea curand si in realitate. Odata cu achizitia 3Dfx, din conceptul initial a ramas doar acronimul binecunoscut, modalitatea de a conecta doua placi video pentru a realiza aceleasi operatiuni fiind schimbata drastic in 2004, de catre tehnologia Scalable Link Interface (SLI) a celor de la Nvidia. In Septembrie 2005, cei de la ATI dezvaluiau tehnologia Crossfire, prin care doua placi ATI puteau fi folosite impreuna intr-o configuratie similara cu SLI-ul concurentei. In Noiembrie 2007, odata cu lansarea platformei Spider, tehnologia Crossfire primea un upgrade din partea celor de la ATI/AMD. Astfel, CrossfireX permitea utilizarea a nu mai putin de 4 placi video ATI pentru accelerarea jocurilor video. Nu in ultimul rand, luna Decembrie a anului 2007 aducea introducerea conceptului de 3SLI de catre cei de la Nvidia.
Dupa cum puteti vedea, a trecut o perioada insemnata de la nasterea conceptului de accelerare multi-card, ambii producatori de placi grafice prezenti pe piata in acest moment oferind suport pentru realizarea configuratiilor de acest tip. Desigur, drumul parcurs pana in acest moment nu a fost unul deloc usor, deoarece s-a putut observa de la bun inceput ca dublarea sau triplarea performantei grafice nu se obtine chiar atat de usor prin adaugarea unei a doua sau a treia placi grafice in sistem. Desi din punct de vedere hardware acest lucru este posibil in teorie, implementarea suportului oferit acestor tehnologii in motoarele grafice nu a fost niciodata o sarcina usoara pentru programatori, in parte si datorita existentei a doua standarde diferite. De asemenea, suportul oferit de driverii pusi la dispozitie de catre producatori nu s-a ridicat intotdeuna la inaltimea asteptarilor, existand si in ziua de astazi probleme in acest sens. Daca mai adaugam si faptul ca o asemenea configuratie necesita prezenta unei surse supra-dimensionate, iar nivelul de zgomot dar si cantitatea de caldura degajata ating cote ingrijoratoare, nu este greu de inteles de ce, in realitate, configuratiile multi-card nu sunt prezente in prea multe sisteme. Ca sa nu mai amintim pretul astronomic pe care trebuie sa il platim pentru 2 sau mai multe placi, precum si sursa de alimentare aferenta. Mult mai mult succes a avut o varianta a acestor tehnologii (placile video dual-GPU), dar asta este deja o alta poveste.
Comentarii
warhead e homosexual:))
superb articolu. chiar eram curios de diferenta de consum dintre cele doua platforme
ma bucur ca ai rulat si pe win7 si pe vista, arata niste diferente interesante
Extraordinar articolul, nu am ce sa mai comentez altceva, fenomenal. Foarte interesanta este diferenta foarte mica intre p55 si x58 dotate cu 2 placi 5870, ma gandeam acum ca o sa fie ceva diferenta in favoarea lui x58 insa am calculat gresit. De crysis nu mai zic nimic, mai bine tac din gura… pentru mine acest joc este praf in ochi, panarama, o scursura…
Felicitari pentru munca depusa si tineti-o tot asa. Bafta si numai bine.
Felicitari( inca o data ) pt acest articol!
Excelent articol , pacat de Crysis.
Micutzule pune osu’ la treaba ca va ia astia painea: http://www.cancan.ro/2009-10-03/Cum-sa-ti-cumperi-cel-mai-bun-computer.html
Foarte interesant
warhead e homosexual:))
superb articolu. chiar eram curios de diferenta de consum dintre cele doua platforme
ma bucur ca ai rulat si pe win7 si pe vista, arata niste diferente interesante
You cant say the scaling in Crysis is game problem,there was many tests in the past when the game scale like 80% with 3X GTX285 so the game is not the issue here.Ati drivers are the main reason.
The scaling with 2 5870 in all reviews i saw till now for Crysis was 45% maximum,one more time the drivers are the problem,for sure. Now before you star calling me fanboy, etc just for the record i’m getting 2x 5870 this week 😉
I’m hoping the drivers in future will give us at least 60% scaling in Crysis,knowing the 4890s already scaled perfectly in Crysis with more then 80% in crossfire.
For the end must say awesome test,even the results was depressing i would say great job! man keep on 😉
Thank you!
I wouldn’t say Crysis scaling is the problem, but Crysis sclaing on ATI. If it’s the drivers fault or the coders fault, that I do not know 🙂
Interesant… ai putea adauga in joc si un Phenom II 955BE pe un Asus Crosshair III Formula?
Stiu ca i5 si i7 sunt best-of-the-best dar totusi, dupa doua runde pe PCG barebone-ul i5 ma ardea la peste 4000 RON iar cel AMD la putin peste 2000 RON.
Intreb mai mult orientativ financiar, ca pe argumentele “care-i mai bun” l-am vazut pe Oteliini declarand cum un i7 creste enorm experienta gaming fata de un C2Q, la care Jensen nu s-a lasat mai prejos spunand ca adaugand un al doilea accelerator grafic se pot obtine rezultate mai bune. PR-ul…
In plus, avand in vedere ca este un site romanesc, ar fi bine sa existe si articole care sa ne ghideze pt. ceea ce e pe piata noastra… desigur, boosterele de orgoliu sunt si ele bine primite! 😉
CUm se comporta un 965BE in jocuri fata de un i7 sau un i5 poti vedea in testul publicat pe 8 Septembrie.
Produsele prezentate de noi provin de pe piata romaneasca.
There’s a wealth of information here. I’ll be back again.
Cred si eu ca provin de pe piata noastra, dar nu la asta marefeream… doar ca exista nu inseamna ca sunt accesibile la salariile noastre. Evident, ca orice patron de firma hw cu posibilitati nu rateaza ocazia sa se laude cu epenisul lui! :)) Tim minte acum 6 ani parca, un patron de firma din Alba s-a laudat cu un sistem de 12.000 RON pe vremea aceea… acum acel sistem e varza dpdv al performantei!… piesa de muzeu!
Vorbeam in relatie cu salariul mediu pe care il are un pusti intr-o firma la noi in tara; pustiu’ care vrea un sistem pt. gaming, ca marea majoritate pe care ii stiu eu, la un salariu cuprins intre 1.000 si 1.500 RON pe primii 3 ani. La un cost al unui sistem pe platforma i5 bine facut plus o placa 5870 se ajunge la un 6.000 RON… adica 4-5 salarii. Aici e treaba… e mai bun pe urmatorii 3 ani decat un sistem pe platforma AM2/AM3 de 2.000 RON plus 2 sau chiar 3 placi 5870 pe acceasi 3 ani si la aceeasi bani sau chiar mai putini?
In 3 ani de zile acel i5 de 4.000 de RON isi va piere valoarea… mult! Atat de mult incat la sfarsitul “vietii”, parca nu si-a meritat banii.
Te-am rugat daca poti sa faci acele test in Crossfire pt. ca as vrea sa vad exact cat de scalabil este acest sistem AM3 in comparatie cu ofertele Intel… iar dupa parerea mea, pt. gameri, se merita mai mult. Lipsesc doar dovezile.
Problema e ca cei ce vin sa le fac sisteme mai intai merg pe la magazine, nu stiu ce le trebuie iar acolo le baga pe gat i5 si i7 chiar si C2Q (care sunt EOL), ori sa se scape de ele, ori poate ca au adaosuri mari, odata ajunsi la mine insista pe platforma mai scumpa… reducand din memorii, brandul sau functiile placii de baza si chiar si un cooler mai slab doar sa iasa mai ieftim.
Iti inteleg perfect punctul de vedere, dar iti scapa cateva lucruri.
In primul rand, un procesor Intel Core i5, deci i750, costa in acest moment in magazine (o sa iau unul la intamplare, sa zicem pisi garaj) 746 RON, nu 4000. O placa de baza cu performante de top (al doilea model de la MSI de exemplu, P55-GD65) costa 600 RON (sau varianta Gigabyte P55-UD4 la 620 RON). Sa alegem un kit de memorii 2x2GB oarecare, DDR3 1600, sa zicem Mushkin. 430 RON. Un ATI Radeon HD 5870, sa zicem Gigabyte, la 1460 RON. Un heatsink cu un bun raport calitate pret, de exemplu OCZ Vindicator (un Ninja de fapt), la 128 RON. O sursa de calitate, de exemplu PC P&C Silencer 500W, la 320 RON. O carcasa de calitate, dar accesibila si fara prea mari pretentii, de exemplu Antec VSK-2000, la 190 RON. Un HDD performant de 1TB, de exemplu Western Digital Caviar Black 1TB – 345 RON. Si evident, o unitate optica S-ATA, de exemplu un Asus DRW-20B1ST, la 92 RON. Ca sa fie totul complet, mai adaugam un fan de 120mm pentru intake (cel de 1200mm exhaust vine cu carcasa), sa zicem un TriCool de 120mm la 36 RON. Setam frumos ambele ventilatoare de carcasa la 1200rpm, ne jucam putin in BIOS pentru a pastra pentru ventilatorul de pe Vindicator o turatie in aceeasi plaja (deci tot ~1200rpm), si ce obtinem? Pai hai sa vedem, avem un procesor care bate absolut orice in afara de i7? Avem. Avem o placa de baza care are majoritatea functiilor modelului mai scump? Avem. Avem o placa video “de vis”, proaspat aparuta, DirectX 11, care poate rula orice joc (exceptand Crysis, desigur) cu setari de calitate cat mai mari? Avem. Avem hard-disk de 1TB, si nu din seriile “entry-level”? Avem si din asta. Sursa este cumva o pocnitoare? Nici vorba, este un PC Power & Cooling care mai poate tine inca un HD 5870 daca ar fi nevoie. Carcasa este Delux? Nu, este un Antec. Simplu, dar totusi Antec, cu 120mm intake si 120mm exhaust, s.a.m.d. Heatsink-ul este cumva compromis? Nici vorba, pentru plaja de turatii de care avem nevoie este unul dintre cele mai bune, iar despre raportul calitate/pret nici nu are sens sa vorbim, este foarte bun. Avem memorii Mushkin 2x2GB, DDR3 1600? Avem. Avem si unitate optica, evident. Si toate astea cat ne costa? Fix 4362 RON. Adica ~ 1050 Euro.
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/10/Exemplu.JPG
Pentru un sistem echilibrat, cu care vom putea juca aproximativ orice joc si vom putea face absolut ce dorim (codari, randari, baze de date, gaming, multimedia, etc). Costa mult pentru cat face? Nu, vorbm totusi de un sistem la care nu mai umblii 2 ani de zile decat daca esti maniac. Costa mult pentru un tanar cu un salariu de ~1500 RON pe luna? Absolut, dar la fel de mult costa orice altceva raportat la salariu, asta este tara in care traim.
Nu preturile sunt disproportionate fata de salariile din Romania, ci salariile sunt disproportionate fata de bogatia in care se scalda cei din cauza carora avem aceste salarii. Dar asta nu tine nici de Intel si nici de AMD, si nu o sa se schimbe prea curand, cu tot cu motiunea de cenzura votata astazi. Asa ca, pana la urma, care este ideea? Ca poti face un sistem mai ieftin pe AM3? Da, bineinteles ca poti. La fel de bine poti face un sistem mai ieftin cu Intel E8600 sau Q6600. Si poate acum, in jocuri, nu o sa vedem cine stie ce diferenta. Dar daca iti iei totusi sistemul ca sa il ti macar un an, s-ar putea ca variantele mai ieftine sa nu fie rentabile pe termen lung. Pana la urma, alegerea este a fiecaruia. Noi am testat si procesoarele si placile video. Puteti trage si singuri concluzia legata de ce este mai bun pentru voi in acest moment.
Poti sa-ti iesi din cale afara sa iti demonstrezi argumentul, dar nu te-ai legat de problemele puse de mine si ai si interpretat anumite lucuri in modul tau.
Iti dau dreptate, 750-ul e ceva mai rapid, dar marginal si doar in modul turbo (overckock dinamic automat). Tot ce am putu sa vad sunt configuratiile single GPU sau SLI. Si e drept ca procesoarele AMD nu sunt in top, dar nu sunt nici cele mai lente iar de Crossfire nu se prea aud teste.
Cat despre socket-urile intel, nici nu e cazul sa mai discutam! 775 va fi EOL in 2011, iar 1156/1366 nu garanteaza nimic moementan si care vor inlocui 775 ca low si mid end tot in 2011, viitorul Socket R(?) va fi solutia high end. Cum mai umbli peste doi ani? Pardon, un an jumate? Parca vad ca R-ul va fi limitat la DDR3L, deci trebuie si alte module fata de cele actualde 1.65v si un an/doi mai tarziu va aparea si varianta pt. DDR4. Desigur, toate compatibile! (vezi sarcasm) Pe bune, ce mai umbli?
AM3 in schimb, inclusiv AM2 si AM2+ care inca exista, sunt compatibile si vor mai fi o vreme buna de acum inainte. Procesorul avand MC-ul integrat, e foarte simplu sa-ti cumperi acum o placa de baza AM2+ sau AM3 si sa umbli la ea peste 2 ani.
D.p.m.d.v. la AMD s-a creat o cale de upgrade mult mai usoara pe cand intel baga pe gat fortat clientilor chipseturi/NB-uri noi; adica intreaga placa de baza, evident pt. profit, asa cum se face si cu gama Atom.
In vest nu e o problema, sunt bani marunti… oarecum. Dar noi nu apartinem de vest.
Singurul (!) Nehalem sub 200$ e 750 si e acolo doar pt. a reduce marginile de profit pt. AMD. Restul?… pai restul fac acele platforme sa ajunga la 4.000 de RON cum am spus mai devreme, un cost de 200% pt. un spor general de prformanta de 25%.
Lumea spera sa se mai reduca preturile la AMD in vremea asta. De castigat, castiga clientul… deocamdata.
Legat de natura problemei salariilor, eu vad altfel lucrurile desi nu te contrazic in privinta politicienilor; un patron poate sa-si plateasca angajatii ceva mai bine, dar asta in conditia in care nu e musai sa-si faca cate o vila sau cabana in fiecare an sau sa-si cumpere cate un sedan de ultima generatie la fel de des. E mai mult natura hapsana a romanului bogat decat orice altceva. Si asta nu ti-o rezolva nici un politician.
Si totusi, cu acel Crossfire cu seria 5000 pe platforma AMD cum ramane?
Poti sa zici ca nu se poate si te inteleg. Nu ai nici o vina daca refuzi. Sau poate faci si un review de genul: Best bang for the buck for the not-so-rich kids! in care incluzi un i7-750 si un 955BE.
BTW… http://i33.tinypic.com/1z2zxnk.png
Rectific… n-am fost atent la vga:
http://i37.tinypic.com/dy7s4z.png
Desi ce ai pus in lista nu e chiar corect. Pretul GB e 1400 in lipsa de stoc dar acum ca a intrat e peste 1600. Fie…
Sa o luam pe rand. Modul Turbo al i750-ului este disponibil default, pentru orice sistem. Deci este un feature inclus in pachet de care beneficiaza absolut oricine isi cumpara acel procesor.
De ce sa realizez teste in configuratie multi-card pentru “the not so rich people”? Doua 5870 costa ~28-32 milioane. Trei 5870 costa ~ 42-48 milioane (lei vechi, desigur). Cine are bani de asa ceva si chiar da banii pe asa ceva, este interesat sa obtina performanta maxima. Iar acesta, in acest moment, este oferit de o platforma Intel.
LGA 775 va fi EOl in 2011. Si? Un procesor achizitionat acum, sau pe care il ai deja, oricum va trebui sa il schimbi pana atunci. La fel vei schimba si un procesor AMD pana atunci, si va trebui sa schimbi si placa de baza, pentru ca, nu-i asa, o sa vrei cel mai nou chipset, o sa vrei S-ATA3, o sa vrei USB 3.0, s.a.m.d.
LGA1156 si LGA 1366 “nu garanteaza nimeni momentan”? Asta ai aflat tu oficial de la Intel sau ai presupus? Pentru ca noi oficial de la Intel stim ca aceste doua socket-uri vor mai ramane pe piata multa vreme de acum inainte, LGA 1156 pentru mainstream (i5, i3), LGA 1366 pentru high-end (Gullftown este dupa colt si este mai high-end decat orice inchipuire).
Ce este cu configuratia aceea cu Phenom II 955? Eu fac o configuratie cu i750 si costa 4360 RON si tu faci o configuratie cu Phenom II 955 4370 RON si asta este o afacere? Ca sa nu mai spun ca ai pus o placa de baza cu 200 RON mai ieftina decat cea folosita in configuratia Intel. Deci cu o placa de baza de acelasi calibru si cu acelasi 5870 pus de mine (cel care chiar se poate cumpara din stoc, nu cel care nu este in stoc), sistemul tau este si mai slab si mai scump decat cel configurat de mine.
Exceptand gustul personal, care este ceva firesc, spune-mi de ce ar cumpara cineva sistemul configurat de tine in locul celui configurat de mine. 🙂
A, si sa nu uitam, eu am testat i750 versus 965BE, doar acolo putem vorbi despre o diferenta marginala. Pune-l pe acela in lista sa vedem ce pret iese 🙂
Very nice blog!
Pingback: HD 5870 – performanta in configuratii multi-card pe X58 si P55
Pingback: VreauForum.com » Blog Archive » HD 5870 – performanta in configuratii multi-card pe X58 si P55 …
Pingback: Tweets that mention HD 5870 – performanta in configuratii multi-card pe X58 si P55 | lab501 -- Topsy.com
Pingback: AMD HD5870 multi-vga scaling …. brutal ! - MadBoxpc.com
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube