HIS HD 6970 – studiu de scalare in configuratii multi-card
.
Metodologie si platforma de test
.
.
Am pastrat in linii mari aceeasi metodologie ca si in cazul testului de scalare Nvidia (Asus GTX 580 – test de scalare in configuratii multicard), cu cateva diferente minore impuse in mare parte de timpul destul de scurt avut la dispozitie pentru realizarea acestui articol. Astfel, pentru a putea folosi aceleasi rezultate obtinute cu o singura placa pentru testul de lansare, am lasat procesorul tactat la 4GHz pentru tot acest articol, altfel ar fi trebuit sa restestez si in single-card cu procesorul tactat la 4,3GHz, ceea ce ar fi fost o risipa de timp pe care nu mi-am permis-o. De asemenea, nu am mai introdus Metro in bateria de teste, datorita rezultatelor haotice obtinute in cadrul testului anterior. Nu in ultimul rand, datorita unor probleme pe care le-am avut cu Just Cause 2 dupa ce am terminat articolul de lansare, am eliminat acest joc din testul de scalare si am pastrat HawX 2 in locul sau. Ca si in cazul studiului anterior de scalare in configuratii multicard, am ales in jocuri doua setari, in functie de rezolutia folosita; astfel, in 2560×1600 am folosit 4X AA, iar in 1920×1200 am folosit 8X AA (acolo unde jocul o permite). Am considerat ca este inutil sa realizam un test cu 4 placi grafice high-end fara anti-aliasing, fiind ilogic sa investesti atatia bani in placile grafice si sa nu activezi aceasta setare, cat mai sus, daca se poate.
Sistemul de operare folosit a fost Windows 7 Ultimate x64, cu toate update-urile la zi si cele mai noi versiuni de DirectX instalate. Am folosit driverul pus la dispozitie de AMD, singurul care suporta HD 6970 in acest moment, adica AMD Catalyst 10.11. La fel ca si in cazul articolului de lansare, m-am gandit ca ar fi util sa vedem si framerate-ul minim, nu pentru ca ar conta neaparat in cazul unor asemenea monstrii, ci mai degraba pentru a identifica eventuale probleme ale driverului sau ale anumitor jocuri. Acolo unde benchmark-ul integrat il raporteaza, am folosit framerate-ul minim raportat de acesta. Acolo unde aceasta optiune nu este prezenta, am folosit Fraps pentru a inregistra framerate-ul. Spre deosebire de articolul de lansare, in acest caz am avut loc in grafice si pentru framerate-ul minim.
Platforma de teste a fost alcatuita printr-o cooperare fericita dintre Intel, AMD, HIS, Gigabyte, A-Data, Noctua si Silverstone. Mai precis, pe langa partea video asigurata de HIS si AMD, am folosit o placa de baza Gigabyte GA-X58A-UD9, 6GB DDR3 A-Data, dotate cu IC-uri Epida Hyper, coolerul Noctua NH-D14 ajutat de doua ventilatoare Coolink SwiF12P si evident, un Intel Core i7 980X. Nu in ultimul rand, sursa care a asigurat alimentarea tuturor monstrilor enumerati mai sus a fost Silverstone Strider ST1500, o sursa pe care noi nu am reusit pana acum sa o ducem la limita. Din motivele enumerate mai sus, Gulftown-ul nostru a fost tactat la 4000MHz, iar memoriile au fost tactate la 800MHz (DDR3 1600), 7-7-7-21, 1T.
Comentarii
Ce mila imi e de porturile alea sata care sunt turtuite de monstrii aia. 🙂
Hehe, au domne loc pe UD9, nu e nimeni inghesuit acolo 🙂
Multumesc pentru articol, si mie mi se pare cel mai puternic sistem, foarte buna descrierea facuta de tine.
un test cu un 10.12 se poate?
Foarte interesant articolul. Imi place partea de inceput. Ai fost mai melancolic azi! La cate placi am vazut la voi, chiar nu stiu ce sa aleg!
ou 😡 asta da …
Felicitari pentru articol! Scalarea cu 2 placi pare sa functioneze destul de bine. Deci AMD-ul poate sa scoata linistit un 6990 sau cum s-ar numi un model cu doua cipuri pe placa. Oare ce temperaturi si ce zgomot scoateau placile asa lipite una langa cealalta?
Multumesc domnilor. Detalii despre zgomot si temperaturi se gasesc daca nu ma insel in ultimele pagini ale articolului, desi nu am mai facut grafice pentru acestea.
Adrian – nu vad de ce am re-testa cu un driver aparut la cateva zile dupa BETA-ul oferit de producator, si care este in linii mari acelasi. Ma astept sa se schimbe ceva mai incolo, nu chiar in cateva zile 🙂
nu puteti folosi culori diferite pentru grafice?
De ce nu ati comparat placa video cu alte modele (580,570,6870) cu care se bate, cate fps scoate in diferite jocuri, temp, zgomot, cat consuma… ati ajuta lumea sa se decida mai usor
Puuutin mai sus uita-te pe homepage 🙂
http://lab501.ro/placi-video/gigabyte-radeon-hd-6970-si-hd-6950
foarte frumos facut, am deschis simultan ambele rewiewri (580 multicard si acesta) si desi la cel cu 580 procesorul era la 4.3ghz fata de 4ghz, 580 urile se descurca mult mai bine in aproape toate titlurile. unde au reusit 6970 urile sa obtina avantaj au fost cateva minim fps, cam dezamagit de performanta, cred ca 4x 570 ar obtine performante mai bune.Singurul punct slab ar rewieului a fost cum spuneam is mai sus, tactarea procesorului diferit de cel al 580 ului care ingreuneaza putin comparatiile
Imi place foarte mult ceea ce faceti! Un articol foarte bine si frumos structurat.
Totusi, in ce situati chiar am avea nevoie de 4 placi video puse in crossfire? Inteleg, inainte mai erau entuziasti care-si cumparau 2 placi si le puneau in SLI/CrossFire, dar acum?
Doua placi inca sunt o solutie adoptata de multi entuziasti, iar 3 sau 4 placi sunt numai bune pentru pasionatii de overclocking si recorduri 🙂
Eu ma bucur ca existati, ca astfel mai avem si noi o parere despre piesele unui calculator. Oricum cei care le produc, le testeaza, dar redau publicitatii numai partea pozitiva!
Ca si in cazul nvidia 580 raportul performanta/pret este cross cu 2 placi, desi eu personal sper sa vina mosul cu una 😛
Ca si in cazul nvidia 580 raportul performanta/pret este cross cu 2 placi, desi eu personal sper sa vina mosul cu una 😛
O intrebare, in condiguratia asta, placile 1,2,3 ce naiba ventilatie mai au?
Ca doar placa asta, a 4-a, cea de jos, trage saraca aer, restul sint total obturate…
Poate ca inginerii proiectanti ar trebui sa modifice sistemul de ventilatie in admisie spate, evacuare fata, nu admisie lateral jos, evacuare fata, astfel incit adimisia aerului sa nu fie onturata de placa de sub ea…
Pana mea, placi de o arhitectura ultrasofisticata, cu o racire de 2 lei…
djleco… are o racire usor fictiva 😀
Salut “Monstrule”. Te rog din suflet sa-mi raspunzi si mie clar. Am urmatoarea configuratie :
procesor : intel quad core 2,5ghz
ram : 4gb ddr2
Vreau sa-mi cumpar placa asta respectiv HIS HD6970 si vreau sa stiu foarte clar, pot sa joc GTA IV, METRO 2033, BALLTEFIELD BAD COMPANY 2, DIRT 3, CALL OF DUTY WORLD AT WAR, FAR CRY 2, LOST AND PLANET 2, CRYSIS 1, WARHEAD&2 ? la maxim ? Si cand spun maxim ma refer la d’alea de genu “very high”. Spune-mi te rog ca procesorul nu o sa ma traga foarte mult in jos (spun foarte mult ca sunt constient ca de tras tot va trage placa video in jos ca nu e generatie noua).
Multumesc, astept un raspuns. Saptamana asta vreau sa o cumpar.
Salut Catalin,
nu este nici o problema sa joci aceste jocuri cu rezolutie mare (1920) si setari de calitate pe very high, cu mentiunea ca acolo unde va fi cazul (Metro si Crysis de exemplu) vei ajusta performanta cu ajutorul setarii de AA. Nu o sa poti folosi 8x/16x AA in aceste jocuri la 1920 daca vrei framerate fluid, dar acest lucru nu ar trebui sa reprezinte o problema.
Da, nu ma “pasioneaza” foarte mult “AA-ul” asa ca intradevar, nu va fi o problema. Multumesc mult.
Pingback: NEWS - Placi video - Page 239 - My Garage
Pingback: HIS HD 6970 – studiu de scalare in configuratii multi-card
Pingback: Anonymous
Pingback: VreauForum.com » Blog Archive » HIS HD 6970 – studiu de scalare in configuratii multi-card | lab501
Pingback: [Sammelthread] AMD Radeon HD 6970 (Cayman XT) "Sammel-Thread + FAQ" Bei Fragen die erste Seite lesen - Seite 2 - Forum de Luxx
Pingback: Sli GTX580 o Trifire HD6970???
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube