Review – GIGABYTE GeForce RTX 4080 Gaming OC

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 15 November, 2022.

Prezentare

 
GIGABYTE GeForce RTX 4080 Gaming OC este o placa de dimensiuni respectabile, masurand 343 x 150 x 75mm si cantareste putin peste 2kg. Sistemul de racire Windforce 3X este alcatuit din 3 ventilatoare de 110mm diametru, un vapour chamber de dimensiuni impresionante, 11 heatpipe-uri si o multitudine de lamele de aluminiu. Desi foarte similar cu ceea ce am vazut in cazul lui RTX 4090 Gaming OC, putem observa insa ceva modificari in structura de racire. In cazul RTX 4080 Gaming OC avem 11 heatpipe-uri, cu unul in plus fata de fratele sau mai mare, in timp ce placa din aluminiu ce facea legatura intre memorii si vapour chamber a fost inlaturata (memoriile au paduri mai groase si sunt racite direct).

Lagarul ventilatoarelor este uns cu nano lubrifiant de grafen, pentru o durata de viata prelungita a acestora, in timp ce conturul ventilatoarelor este dominat de sistemul de iluminare RGB Halo. GIGABYTE GeForce RTX 4080 Gaming OC este echipata cu doua profile, OC si Silent, profilul implicit, pe care este setata din fabrica, fiind profilul OC. Ambele profile au aceeasi limitare de putere (340W) si aceleasi frecvente de functionare, singura diferenta fiind profilul ventilatorului, ceva mai potolit in cazul profilului Silent.

Conectorul cu 16 pini 12VHPWR este echipat cu un LED de stare, astfel daca acesta este aprins inseamna ca placa video nu este conectata la cablul de alimentare, iar daca acesta clipeste inseamna ceva nu este in regula (sursa nu ofera suficienta putere, cei 4 pini de feedback nu comunica cu sursa, etc). Cand acesta este stins, inseamna ca totul functioneaza cum trebuie. Backplate-ul din aluminiu are rol doar de ranforsare, acesta nu vine cu paduri termice (cum am vazut in cazul lui RTX 4090 Gaming OC) pentru a prelua caldura de la GPU si memorii.

De altfel, totul este construit cu simt de raspundere si mai solid decat ce am vazut in cazul versiunii de referinta, chiar si sistemul de sustinere in carcasa (anti sag bracket) fiind bine gandit si executat. Avem de-a face cu un PCB multistrat 2oz, echipat cu 18 faze de alimentare pentru nucleul grafic si 3 faze de alimentare pentru memorie. Integratele folosite sunt certificate pentru 50A fiecare, modelul exact fiind AOZ5311NQI de la Alpha & Omega Semiconductor.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: Review – GIGABYTE GeForce RTX 4080 Gaming OC

  1. adInsane a scris pe:

    Scuze pt intrebarea poate putin off-topic:

    Ce se intampla cu placile AMD RX 7000? Nici o stire aici la lab501? Cand se termina NDA-ul? Sa putem compara si noi in cunostinta de cauza …

    Multumim si felicitari pentru review-urile extraordinare

  2. Monstru a scris pe:

    In curand vom discuta si despre seria Radeon 7000, nu mai e mult 🙂

Lasa-ne un comentariu: