Review – Thermal Grizzly WireView Pro GPU
Masuratori
Evident, nu puteam monta un asemenea dispozitiv pe platforma fara a verifica in detaliu cum masoara cel mai important parametru, mai precis consumul placii grafice prin cablul 12VHPWR, iar pentru asta am folosit o placa grafica NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER FE. Ei bine, primul lucru pe care l-am observat a fost faptul ca acesta difera destul de mult de ceea ce am masurat cu PCAT-ul, sau de ceea ce masoara GPU-Z. Astfel, in cazul placii folosite pentru teste, NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER FE, PCAT-ul inregistreaza un consum maxim de 341W (cablu + slot-ul PCI-E), GPU-Z raporteaza un consum maxim de 308W pe cablul 12VHPWR, in timp ce Thermal Grizzly WireView Pro GPU afiseaza un consum maxim de cuprins intre 393 si 455W pe acelasi cablu.
Care ar putea fi explicatia pentru acest comportament? Ei bine, raspunsul este destul de simplu. PCAT-ul foloseste o rata de esantionare de 80ms, in timp ce Thermal Grizzly WireView Pro GPU masoara maximul si minimul folosind o rata de esantionare mult mai fina, mai precis 28.5us. Asta inseamna ca Thermal Grizzly WireView Pro GPU poate inregistra curenti tranzienti care nu ar fi inregistrati in mod normal de alte aparate de masura. Variatia rezultatelor este data de faptul ca acestea nu isi fac neaparat aparitia mereu, motiv pentru care putem inregistra valori maxime cuprinse intre 393 si 455W, in cazul nostru.
Daca va intrebati ce este cu aceste spike-uri de durata extrem de scurta, ei bine acestea au legatura cu modul in care este definit standardul PCI-E 5.0. Specificatiile ATX 3.0 au aparut ca urmare a curentilor tranzienti care au inceput sa devina din ce in ce mai importanti odata cu cresterea consumului la noile GPU-uri. Incepand cu RTX 3080 si continuand cu modelele RTX 3080Ti, RTX 3090 sau energofagul RTX 3090Ti utilizatorii au observat faptul ca surse puternice care ar trebui sa suporte fara probleme TDP ul placilor video, brusc sufereau de restart-uri sau instabilitati. Astfel incat specificatii suplimentare care impuneau suportul pentru spike-uri ale puterii de pana la 200% din puterea sursei au devenit necesare, prin urmare a aparut pe piata standardul ATX 3.0 si specificatii suplimentare pentru conectorul 12VHPWR.
Bun si atunci de ce putem seta manual trei rate de esantionare in meniul AVG? Ei bine, acestea nu se refera la consumul minim sau maxim, masurat intotdeauna cu o rata de esantionare de 28.5us, ci la modul in care este afisat consumul instantaneu, respectiv modul in care este afisata media consumului pe ultimele 60 de secunde. Astfel, daca setam 28.5us, vom vedea valorile pe care le masoara aparatul. Daca setam 1ms, aparatul va colecta 32 de valori si va face media acestora (0.0285 * 32 = 0.912 ms), iar daca setam 200ms, aparatul ca colecta de 256 de ori media calculata in intervalul de 1ms si va realiza o medie intre aceste rezultate (0.912 ms * 256 = 233 ms).
Comentarii
Eu zic de avut grija mare cu astea de la Bauer, uneori se baga inutil la creatie, mai ales la partea cu conectivitatea power GPU, si asa cu probleme, sa nu va mirati daca o sa faca flama la GPU :))