Sapphire Radeon HD7770 GHz Edition – Studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 28 February, 2012.

Trecerea la procesul de fabricatie de 28nm a adus beneficii foarte mari, dintre care cel mai important pentru entuziasti este potentialul de overclocking foarte bun, astfel ca am ajuns sa vedem 1300MHz la cel mai complex GPU existent in acest moment, acest lucru fiind posibil chiar si in conditii de racire stock.

Bineinteles ca nu toate GPU-urile Tahiti vor fi capabile de acest lucru, dar faptul ca 1200MHz se pot atinge cu usurinta in conditii normale de utilizare este un progres foarte mare fata de generatia anterioara. Generatia noua de GPU-uri high end de la AMD este cu siguranta o reusita, iar placile sunt destul de bine construite.

In asteptarea replicii concurentei, de la care avem asteptari foarte mari, iata ca AMD lanseaza si GPU-urile mainstream derivate din noua arhitectura. Cape Verde este GPU-ul care echipeaza aceste placi, si este succesorul lui HD6770 (pentru detalii aveti la dispozitie articolul colegului meu Matei). Daca ne intorcem putin in timp vedem ca HD4770 si HD5770 au fost placi foarte reusite si cu un potential bun de overclocking, acest lucru ridicand stacheta din start destul de sus pentru noul Cape Verde.

Asteptarile sunt foarte mari, dar vazand cum se comporta Tahiti, si sperantele sunt mari in privinta potentialului de overclocking. Pot spune ca orice frecventa sub 1400MHz nu imi va fi pe plac, la fel cum in articolul cu HD7970 am fost total nemultumit cu cei 1315mhz atinsi. Lucrurile sunt destul de complicate pentru ca in articolele mele nu “am de-a face” cu produse binnuite, astfel ca sansele de a prinde un GPU bun nu sunt foarte mari.

HD7770 are o frecventa recomandata de 1GHz, cea mai mare de pana acum a unei placi video de referinta, acest lucru insemnand ca vom vedea de la partenerii AMD frecvente mult mai mari out of the box. Una din aceste placi este si Sapphire Radeon HD 7770 GHz Edition, care are o frecventa a GPU-ului de 1120GHz, si va face obiectul studiului din acest articol. Ca si pana acum, va avea parte de teste dure, va fi modata hardware, va trebui sa suporte Furmark la voltaje foarte mari, mai bine spus o vom duce pe marginea prapastiei pentru a vedea cat de bine este construita.

Comentarii

6 comentarii la: Sapphire Radeon HD7770 GHz Edition – Studiu de overclocking

  1. Alex.G a scris pe:

    Super bine realizat ca de obicei.. felicitari!
    P.S. o mica greseala in primul rand.. 28 in loc de 22

  2. Foarte frumos realizat acest studiu OC. Keep calm and clock on!

  3. rila a scris pe:

    Frumoase scoruri,dar mi se pare mie sau procesorul ala este cam pocnit 4300 la voltaj de app.1.4v:(deprimant..!!!

  4. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc de aprecieri.

    @ rila

    Fiecare etapa are o frecventa prestabilita pentru cpu, in cazul lui 3930k avem 4000mhz, 4300mhz si 4600mhz in etapa 3. In etapa de bench am folosit un maxim de 4800mhz, asa cum poti observa din acest screen (cpu score):

    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2012/02/1450_v.jpg

    Ceva dreptate insa tot ai, cpu-ul nu este un exemplar prea bun, dar se putea si mai rau.

  5. kai a scris pe:

    Corect este: “Trecerea la procesul de fabricatie de 28nm” in loc de “Trecerea la procesul de fabricatie de 22nm”

  6. poparamiro Post author a scris pe:

    Am corectat, multumesc pentru atentionare.

Lasa-ne un comentariu: