Twintech NVIDIA GeForce 9800GT 512MB DDR3 XT OC EDITION review
Infiintata in 1999 si devenita partener NVIDIA din 2006, TwinTech Technology face parte din producatorii de placi video care furnizeaza utilizatorilor produse overclockate din fabrica. Astazi a poposit pe bancul de test o solutie grafica bazata pe cel mai recent GPU mainstream lansat de NVIDIA, GeForce 9800GT. NVIDIA nu a facut un eveniment iesit din comun pentru lansarea GeForce 9800GT tocmai din cauza faptului ca acest nucleu nu este altceva decat G92-270, acelasi prezent si pe 8800GT. Planuit initial ca un die-shrink al nucleului G92 (65nm) si denumit G92b (55nm), GeForce 9800GT a fost lansat pe piata tot in versiunea fabricata pe 65nm astfel permitand NVIDIA sa epuizeze stocul existent de chipuri G92. Apoi se asteapta ca toate placile GeForce 9800GT sa fie echipate cu noul nucleu pe 55nm, fara ca utilizatorul sa stie daca placa proaspat achizitionata este bazata pe noul sau pe vechiul nucleu. Astfel singura solutie o reprezinta verificarea acestui lucru cu GPU-Z sau prin inspectarea dimensiunii fizice a die-ului (pentru acest lucru fiind necesara demontarea racirii). De asemenea o aditie importanta este suportul oferit de GeForce 9800GT pentru HybridPower pe platformele compatibile. Acest lucru inseamna ca placa video (sau placile, daca avem o configuratie SLI) se poate opri iar sistemul comuta pe placa video integrata pe placa de baza pentru a economisi astfel energie electrica. La fel ca intreaga serie 8 si 9 GPU-ul suporta procesarea de fizica (PhysX) si se poata bucura in totalitate de toate beneficiile tehnologiei CUDA, dezvoltate de NVIDIA. Acest suport devine din ce in ce mai important o data cu lansarea pe piata a programelor optimizate pentru calculul pe GPU: BadaBoom si Folding@Home sunt doar cateva exemple. Dupa introducerea placilor echipate cu GPU-ul GeForce 9800GT, oferta NVIDIA arata in felul urmator:
Opening the metal box
Spre deosebire de cazul GeForce 8800GT cand toti producatorii au ales sa foloseasca atat designul de referinta al PCB-ului, racirii cat si memoriile recomandate de catre NVIDIA, acum lucrurile stau cu totul altfel. Astfel fiecare producator si-a elaborat propriul PCB pentru a echipa placile echipate cu GeForce 9800GT. Nici TwinTech nu este mai prejos, placa Geforce 9800GT-XT OC prezenta in test este echipata cu un PCB proprietar care aduce ca noutate fata de alte implementari concurente posibilitatea montarii a trei GeForce 9800GT in 3-way SLI (in acest scop placa fiind echipata cu doi conectori de SLI).
Dupa cum se observa si din poze, TwinTech a inlocuit banalul ambalaj din carton pe care v-ati astepta sa il primiti cu o eleganta cutie de metal care pare sa sporeasca importanta continutului acesteia. In acesta cutie gasim: placa video, un manual, CD-ul cu drivere, cablu S-Video, cablu Component si nelipsitul adaptor DVI-to-VGA. Racirea acestui model este lasata in grija un radiator cu heatpipe si ventilator fabricat de CoolerMaster. De notat faptul ca partea de alimentare a placii a primit un plus de atentia din partea producatorului. Astfel alimentarea GPU-ului beneficiaza de 3 faze de alimentare, iar cea a memoriilor de 1 faza. Sunt folositi cate 2 tranzistori MOSFET pe faza, iar deasupra acestora este amplasat un radiator de aluminiu pentru a disipa mai bine caldura degajata.
Cei 512MB de memorie folositi sunt fabricati de Samsung si sunt certificati pentru o functionare la 2000MHz (1ns). Urmand trend-ul impus prima oara de XFX, TwinTech amplaseaza deasupra PCB-ul o traversa de aluminiu pentru a ajuta la rigidizarea placii.
After starting up
Dupa montarea placii video in sistem si instalarea ultimelor drivere disponibile pe site-ul producatorului: ForceWare 178.13 am deschis GPU-Z pentru a vedea daca exemplarul testat este echipat cu nucleul G92 (65nm) sau G92b (55nm).
Dupa cum se observa placa primita pentru testare este dotata cu nucleul G92, fabricat pe 65nm. Acest lucru este normal tinand cont de putinul timp scurs de la lansarea produsului pe piata si pana in prezent. Grupul de litere “XT-OC” prezent in numele produsului ne da de inteles faptul ca aceasta placa este overclockata de catre producator. Astfel, TwinTech a setat o frecventa de 650MHz a GPU-ului (fata de 600MHz default), 1625MHz a celor 112 procesoare unificate de shader (fata de 1500MHz default) si 1900MHz pentru memoria video (fata de 1800MHz default). Folosind RivaTuner 2.11 pentru overclocking si monitorizarea temperaturilor am vrut sa obtin frecventele perfect stabile ale placii video, testat cu ATITool, FUR Stability test si Crysis Warhead Benchmark. Crescand in pasi de 5MHz pentru GPU (cu raportul frecv GPU / frecv shaderelor blocat) si pasi de 10MHz pentru memorie am obtinut frecventele stabile finale de 740MHz pentru GPU, 1850MHz pentru shadere si 2300MHz pentru memoria video.
Am fost surprins de silentiozitatea cooler-ului cu care echipeaza TwinTech modelul Geforce 9800GT-XT OC, dar evident a fost necesar sa testez si eficienta sa. Masurand temperatura direct din dioda procesorului grafic folosind RivaTuner si folosind FUR Stability Test am setat 3 frecvente ale ansamblului GPU/MEM si am notat temperaturile obtinute in IDLE (lasat sistemul pana la stabilizarea temperaturii) si LOAD (rulat FUR Stability pana la stabilizarea temperaturii). Frecventele setate au fost 600/1800 (9800GT default), 650/1900 (TwinTech Geforce 9800GT-XT OC) si 740/2300 (TwinTech Geforce 9800GT-XT OC la overclock maxim).
Testare
Sistemul folosit la test a fost urmatorul: Sistemul de test:
- CPU: Intel Core 2 Duo E8600 @ 4000MHz
- COOLING: CoolerMaster Hyper Z600
- MB: MSI P45D3 Platinum
- RAM: 2x1GB Exceleram PC3-14400 @ 1600MHz 7-7-7-20
- HDD: Seagate 7200.10 250GB 16MB
- PSU: CoolerMaster Real Power Pro 1250W
- OS: Windows Vista 32bit Ultimate SP1
- DRIVERS: NVIDIA ForceWare 178.13 / ATI Catalyst 8.9
Pentru testare am folosit 6 dintre cele mai de succes jocuri ale momentului. In grafice am introdus placa video TwinTech Geforce 9800GT-XT OC la 3 seturi de frecvete: 600/1800 (9800GT default), 650/1900 (TwinTech Geforce 9800GT-XT OC) si 740/2300 (TwinTech Geforce 9800GT-XT OC la overclock maxim) dar si Connect3D Radeon HD4850 (625/2000) pentru a vedea exact cum se situeaza placa testata fata de oferta mainstream a concurentului direct, AMD.
Company Of Heroes: Opposing Fronts
Strategia in timp real (RTS) Company of Heroes se desfasoara in timpul celui de-al doilea razboi mondial unde jucatorii trebuie sa lupta pentru eliberarea de sub stapanirea germana. Acesta este primul joc care foloseste noul motor grafic Relic, numit “Essence Engine” care include suport pentru iluminare HDR (High Dynamic Range), Shader Model 3.0, normal mapping, iluminare si umbre dinamice. Am folosit pentru testare versiunea DirectX 10, iar setarile jocului au fost pe High (Ultra unde a fost posibil).
Enemy Territory: Quake Wars
Shooter-ul First Person Enemy Territory: Quake Wars se desfasoara in universul SF al familiei Quake si necesita colaborarea mai multor clase pentru a completa o anumita sarcina pe o harta. In modul single-player jucatorul castiga experienta care poate fi folosita pentru a cumpara imbunatatiri pentru clasa din care face parte. Jocul se bazeaza pe motorul Doom 3, elaborat de id Software, dar au fost introduse cateva facilitati dintre care MegaTextures este cea mai importanta (lumea exterioara este redata mult mai detaliat). Am testat folosit un TimeDemo propriu, cu jocul setat la VeryHigh.
World In Conflict
Actiunea strategiei in timp real (RTS) World In Conflict elaborata de Massive Entertainment se desfasoara in 1989 introducand jucatorul intr-un conflict imaginar in timpul colapsului Uniunii Sovietice. Motorul grafic Masstech al celor de la Massive foloseste din plin tehnici de detaliere care permit jucatorului sa apropie sau sa departeze scena, obtinand o redare de inalta fidelitate si cu un numar mare de efecte a luptelor. Am folosit benchmark-ul integrat in joc cu setarile la maxim si in mod DirectX 10.
Unreal Tournament 3
Al patrulea joc din seria de mare succes Unreal Tournament a Epic Games este denumit simplu Unreal Tournament 3. Este bazat pe noul motor grafic Unreal 3 care reprezinta un evolutie majora fata de motorul grafic anterior. Principiul jocului este de a omori cat mai mai multi oponenti sau de a captura un steag, jocul fiind bazat pe stilul de joc de tip arena. Cum va puteti astepta de la un titlu al anului 2007 grafica se situeaza la cel mai inalt nivel, cu texturi mari si detaliate. Un dezavantaj major este faptul ca motorul grafic nu suporta Anti-Aliasing. Dar oricum producatorii de placi video au introdus in drivere optiunea de a seta AA, indiferent daca jocul suporta sau nu aceasta optiune. Performanta a fost masurata folosind UT3Bench (harta folosita a fost Deimos_fly), cu setarile pe maxim in mod DirectX 10. Optiunea de Anti-Aliasing a fost setata din drivere.
Crysis Warhead
Timp de mai mult de 1 an, Crytek a avut prin Crysis jocul cu grafica cea mai solicitanta chiar si pentru sistemele entuziastilor. Acum, Crytek a lansat Crysis Warhead – urmarea fireasca a seriei. Jocul nou lansat urmareste aventurile lui Psycho, care s-a dus sa lupte pe partea opusa a insulei. Grafica este in mare masura la fel cu cea a jocului original, ceea ce ne intareste ideea ca Warhead este mai mult un expansion-pack de sine statator decat un joc nou. Pentru testare am folosit benchmark-ul Framebuffer Crysis Benchmark Tool cu preset-ul GAMER, DirectX 10.
Devil May Cry 4
Devil May Cry a fost, pentru mult timp, un joc de referinta in lumea consolelor dar portarile sale pe PC au avut mult prea putin succes. Al patrulea joc din aceasta serie urmareste sa repare toate greselile facute in trecut si intampina jucatorul cu grafica spectaculoasa si gameplay intuitiv. Pentru testare am folosit benchmark-ul integrat, iar scorul final este media aritmetica a scorului obtinut in fiecare din cele 4 scene ale benchmark-ului.
Concluzii
TwinTech Geforce 9800GT-XT OC se prezinta ca o placa solida, cu o racire silentioasa si cu un potential foarte bun de overclocking. Daca la frecventele cu care vine din fabrica placa este in spatele unui HD4850, atunci cand este overclockata depaseste semnificativ acelasi HD4850. Avantajele GeForce 9800GT in fata concurentului direct Radeon HD4850 sunt in numar de 3: pretul mai mic, potential de overclocking mai ridicat (placa va urca si mai sus o data cu echiparea cu noul nucleu G92b, pe 55nm) si suportul pentru NVIDIA PhysX (CUDA).
Comentarii
multam pentru review! chiar cautam un review la aceasta placa si am avut norocul sa dau peste unul autohton. tineti-o tot asa!
am si eu o nedumerire 🙂
de ce cand dau click pe foto cu cooler-ul, ma trimite pe cea cu spatele (pcb) placii?
cheers
Iti multumim pentru atentionare. Cel mai probabil a fost o problema cu cache-ul paginii care acum a fost remediata.
Toate cele bune,
matose
Am luat acc placa astazi, cu o carcasa cu ventilator de 25cm, in FEAR 2 am 90 grade, la frecventele ei default, iar in FUR am tot vreo 90 grade dupa cateva minute.Ceva nu se pupa, voi aveati maxim 75 grade, si eu 90? Ati facut testele cu geamul deschis? Tin sa precizez, ca astazi am caldura aproape oprita in camera, deci nu e foarte cald, stau in tricou ce-i drept…..
Am uitat sa precizez, fanul e dinamic, isi schimba turatiile imediat, cand aveam la sfarsit 90 grade se ducea in 100%… Cred ca se duce in 100 grade placa acum, dar la vara? Racirea asta nu prea e ok deloc…. mai testam….
bogdan, cred ca e o problema in sistemul tau pentru ca aceasta placa beneficiind de racirea CoolerMaster nu are voie sa stea la 90 grade, orice ai face. Noi nu am reusit sa facem placa sa atinga 80 grade C dupa cum vezi si in teste. Testul a fost realizat la temperatura camerei, aproximativ 25 grade C, dar pe o platforma open-air.
Ar trebui sa verifici contactul GPU -> cooler precum si airflow-ul din carcasa.
Eu cred ca exista mai multe posibilitati in acest caz:
-cooler-ul nu este montat corespunzator (presupun ca ai verificat asta deja)
-raportarea temperaturii este eronata, senzorul fiind defect. Daca ai contact ok intre heatsink si GPU, la >100oC pe GPU ar trebui sa nu poti tine mana pe heatsink. Daca iti raporteaza >100 de grade, ai contact ok si totusi temperatura heatsink-ului este suportabila “la mana”, este senzorul defect.
-exemplarul tau prezinta un alt defect (etajul de alimentare al GPU-ului, etc).
In cazul in care nu esti multumit de produs il poti schimba in 48 de ore de la achizitie.
Legat de temperatura obtinuta in testele noastre, este ceva normal, asa cum nu exista doua procesoare care sa se comporte la fel la acest capitol, nu exista nici doua plci video care sa aiba comportament identic, diferenta de exemplar spunandu-si cuvantul. Totusi, tinand cont de diferenta foarte mare, eu unul cred ca este vorba de una dintre cele 3 posibilitati pe care le-am enumerat mai sus.
Ma nu tine cont de temperatura de afara placa se incalzeste automat dupaia scade dupaia creste dupaia sca de si tot asa o sa am o placa NVIDIA GeForce 9800GT 512MB DDR3 XT OC EDITION dar am auzit ca are ventilatorul foarte mic….
Ma sa mor eu am avut placa Nvidia GeForce 730 GT 256 mg si nu mergea gta IV
Pingback: REVIEW: TwinTech Geforce 9800GT-XT OC 512MB - Computer Games Forum
Pingback: REVIEW: TwinTech Geforce 9800GT-XT OC 512MB - My Garage
Pingback: Twintech NVIDIA GeForce 9800GT 512MB DDR3 XT OC EDITION review - My Garage
Pingback: Probleme 9800GT temperaturi - Computer Games Forum
Pingback: Probleme 9800GT temperaturi - Page 6 - Computer Games Forum
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube