AMD dezvaluie noi procesoare si placi grafice la CES 2025

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 7 January, 2025.

AMD

 
Cu totii traim dupa un program anume, dictat de cele mai multe ori de perioada sarbatorilor, de vacanta celor mici, de concediu, s.a.m.d. Dar in momentul in care discutam despre domeniul IT, lucrurile stau cu totul altfel, domeniul nostru avand propriul program, care graviteaza de cele mai multe ori in jurul marilor evenimente de profil, respectiv in jurul marilor lansari.

Iar uneori, evenimentele de profil si lansarile coincid, drept urmare, chiar daca eu unul prefer ca in primele saptamani din an sa stau la munte, sa fac un gratar, sa bag niscaiva carneturi in afumatoare sau sa ma dau cu placa, inceputul acestui an ma prinde in Las Vegas, Nevada, unde are loc in aceasta perioada CES 2025.

Desigur, stiti foarte bine ca pentru noi paradisul tech este in Taipei si se numeste Computex, motiv pentru care de obicei nu venim la CES. Totusi, de aceasta data au loc cateva lansari (sau anunturi) foarte interesante aici, drept urmare ne-am prezentat cuminti la fata locului pentru a va tine la curent cu aceste lansari, dar si pentru a afla mai multe detalii despre ce ne va aduce acest an.

Ei bine, ziua de 6 Ianuarie a inceput cu evenimentul celor de la AMD, care au anuntat o gramada de noutati, probabil mai multe ca niciodata. Astfel, astazi au fost anuntate oficial procesoarele X3D “mari”, mai precis AMD Ryzen 9 9950X3D si AMD Ryzen 9 9900X3D. Primul este alcatuit din 16 nuclee si 32 de fire de executie si se lauda cu o frecventa maxima de boost de 5.7GHz, 144MB memorie cache si un TDP de 170W, in timp ce al doilea este alcatuit din 12 nuclee si 24 de fire de executie, cu o frecventa maxima de boost de 5.5GHz, 140MB memorie cache si un TDP de 120W.

Utilizatorii de notebook-uri au si ei parte de bunatati marca X3D si nu numai, gratie familiei de procesoare Fire Range, alcatuita din AMD Ryzen 9 9955HX3D, AMD Ryzen 9 9955HX si AMD Ryzen 9 9850HX, ale caror specificatii le puteti observa in imaginile de mai jos. Tot pentru utilizatorii de notebook-uri sunt gandite si familiile AMD Ryzen AI 5, AI 7 si AI 9, insa de aceasta data discutam despre notebook-uri subtiri si eficiente din punct de vedere energetic, AMD promitand pana la 24h de redare video continua departe de priza.

Pentru cei care isi doresc un workstation portabil cat mai puternic, AMD pregatesc familiile AMD Ryzen AI Max si AI Max+, varful de gama AMD Ryzen AI Max+ 395 fiind echipat cu 16 nuclee, 32 de fire de executie si 80MB memorie cache, procesorul putand atinge o frecventa maxima de 5.1GHz, in conditiile in care TDP-ul poate fi configurat intre 45 si 120W. De altfel, in cadrul evenimentului de lansare am avut parte si de scurte momente in care partenerii cheie (Lenovo, HP, ASUS si Dell) s-au aratat incantati de noile procesoare pentru notebook-uri de la AMD.

Utilizatorii consolelor portabile vor fi fericiti sa afle ca AMD lanseaza o noua familie, alcatuita din SoC-uri, mai precis AMD Ryzen Z2 Extreme (8c/16t, 5GHz, 24MB cache, 16 Graphics cores), AMD Ryzen Z2 (8c/16t, 5.1GHz, 24MB cache, 12 Graphics cores) si AMD Ryzen Z2 Go (4c/8t, 4.8GHz, 10MB cache, 12 Graphics cores). Acestea vor fi disponibile in prima parte a acestui an, fiind integrate in noua generatie de console portabile de la Lenovo, ASUS si MSI, ca sa enumar doar cativa producatori.

Desigur, pe langa procesoare, inceputul acestui an aduce si noutati semnificative in domeniul placilor grafice, AMD anuntand astazi primele modele de placi grafice bazate pe arhitectura RDNA 4, care aduce o noua versiune de AMD FidelityFX, mai precis FSR 4.0. Primele modele se vor numi AMD Radeon RX 9070 XT si AMD Radeon RX 9070, acestea inlocuind Radeon RX 7900XT si Radeon RX 7900 GRE in portofoliul AMD.

Noile nuclee vor fi fabricate in litografie pe 4nm si vor incorpora cea de-a doua generatie de AI accelerator si cea de-a 3-a generatie de RayTracing Accelerators de la AMD, implementarile partenerilor fiind deja in productie, urmand a fi lansare in prima parte a acestui an.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: