Noctua NH-C14, Arctic Cooling Freezer13 si Thermolab Trinity in teste
Pana acum v-am obisnuit doar cu supercoolere, cele orizontale sau de buget lipsind aproape total din articolele mele. Vom lua o mica pauza de la coolerele destinate overclockerilor sau adeptilor racirii silentioase, pentru ca si in acea zona este nevoie de coolere uriase care de multe ori sunt potrivite si pentru bench si vom vedea cum se comporta doua coolere orizontale prosuse de Noctua, ultimul cooler produs de cunoscuta firma coreeana Thermolab, precum si Freezer 13, produs ce Arctic Cooling.
Spuneam ca nu avem de-a face cu heatsink-uri destinate overclockerilor, Trinity este un cooler HDT, Freezer 13 prin constructia si dimensiunile sale nu are ce cauta la bench iar cele doua coolere Noctua sunt orizontale. NH-C12 este prezent pe piata de mai multa vreme si l-am inclus in articol in scop de comparatie, pentru a vedea progresul adus de NH-C14, care este un cooler destul de solid si beneficiaza de renumita calitate Noctua.
De ce nu sunt coolerele orizontale potrivite pentru bench, adica pentru conditii extreme in care puterea disipata atinge valori uriase ?Intrebarea este indreptatita, pentru ca unele din ele sunt masive, au un numar mare de heatpipe-uri si nu in ultimul rand au sistem de prindere foarte bun. Cand vorbim despre bench insa, sunt cateva lucruri fara de care reusita este compromisa.
De la baza si de la sistemul de prindere pleaca totul, dar foarte importanta este arhitectura, in special lungimea heatpipe-urilor si pozitionarea lamelelor fata de baza. ingyen letölthetö nyerögépes játékok In articole trecute am spus ca eficienta heatpipe-urilor scade odata cu lungimea lor si creste odata cu diametrul, sau mai simplu spus un cooler pentru bench trebuie sa aiba heatpipe-urile cat mai scurte si lamelele foarte apropiate de baza. Alt factor foarte important si care tine tot de arhitectura este numarul de “capete reci” ale heatpipe-urilor. La marea majoritate a coolerelor orizontale avem un singur capat rece in timp ce la coolerele tower sau twin tower avem doua capete reci. Bineinteles ca mai sunt foarte multi factori care influenteaza performanta, printre care amintesc de coeficientul de rezistenta la inaintare al aerului printre lamele – ce are legatura cu structura aerodinamica a coolerului, calitatea solderingului si a materialului de soldering, materialul din care este construit sau suprata de disipare.
Cum teoria nu face doi bani fara practica, in testele mele am iesit intotdeauna din tipare si am cautat sa demonstrez practic multe din problemele de eficienta in aircooling, si nu numai. Am lapuit convex bazele coolerelor in vremuri in care Thermalright ignora cu desavarsire crearea unui sistem de prindere si a unei baze care sa le puna in avidenta adevaratul potential al heatsink-urilor, am pus coolere CPU pe placi video si nu in ultimul rand am cheltuit o avere pe ventilatoare extrem de puternice, fara de care testarea in conditii extreme este imposibila. Cu ceva timp in urma am avut de testat cateva coolere VGA si nu am ratat ocazia de a monta NH-C14 pe cel mai suparat GPU (d.p.d.v al consumului) din istoria placilor video pentru a avea ceva in plus fata in articolele mele, lucruri care probabil le apreciaza in special entuziastii, din “haita” carora fac parte.
Din pacate NH-C14 nu a facut fata lui GF100 nici la 1.1v, lucruri pe care le puteti observa mai jos si care confirma lucrurile spuse mai sus. Vom mai avea in acest articol teste cu TDP mare, dar pentru asta trebuie sa mai aveti putina rabdare.
Nu in ultimul rand imi exprim dezamagirea pentru ca a mai trecut inca o vara si o toamna si nu am vazut nimic care sa imi atraga cu adevarat atentia in domeniul racirii cu aer. Towerul Noctua cu sapte heatpipe-uri a disparut, in schimb am vazut tot felul de corcituri la targurile internationale, iar coolerul cel mai asteptat de catre mine nu mai vine, chiar daca ceva tentative anemice exista. Vorbesc bineinteles despre Ultra 140 Extreme, pentru ca Archonul desi este un cooler foarte bun, nu se apropie nici macar de TRUE in conditii de bench.
Comentarii
Ramiro aia din poza nu este 6800 ultra ?
A doua poza cu ud 7 !
Da, 6800 Ultra alaturi de X58A-UD9, printre putinele placi de baza ce pot rezista la testele mele de Ultra extreme TDP pe Nehalem.
Salutari.
Un articol scris la obiect, ceea ce ma bucura.
Temperaturile specificate din tabelul sinoptic mi se par destul de mari 🙁
Totusi ar trebui luat in considerare dupa testele pe care le-ati efectuat, sa scrieti firmelor producatoare, venind cu anumite observatii, propuneri pentru viitoarele modele. Poate in acest fel se vor aduce anumite imbunatatiri pe viitor.
Poparamiro, am observat ca nu este pe deplin satisfacut de anumite tendinte din ‘lumea’ ventilatoarelor.
Intr-adevar, Media, are o putere destul de mare de a influenta anumite persoane care nu sint pe deplin informate in luarea unei decizii. De aceea am mentionat ca si voi dupa ce ati facut anumite Teste la diferite componente (CPU, GPU, radiatoare etc.) sa le scrieti celor de la firmele respective in privinta unor anumitor imbunatatiri; din cite stiu f. putine persoane fac acest lucru.
Inca o data, multumesc pentru articol! 🙂
Multumesc pentru aprecieri, dar intotdeauna se poate mai bine.
Oricum articolul ajunge la firma producatoare iar in el sunt aratate inclusiv partile mai putin bune sau ce imbunatatiri trebuie facute (in opinia autorului bineinteles).
Nu am cum sa fiu satisfacut de ce se intampla in lumea coolerelor din moment ce doar 2 producatori stiu cum se face o baza si un sistem de prindere, ca sa nu mai mentionez alte probleme legate de arhitectura, calitate…etc.
Salve,
Poparamiro ti-as recomanda sa discuti cu una dintre firmele producatoare si sa le propui ideiile pe care le-ai observat de-a lungul timpului, in cadrul anumitor teste. La anumite modele de radiatoarre si sa se vina cu anumite imbunatatiri sau inovatii (reale) pe viitor, la seriile urmatoare sau alte tipuri de modele pentru aceasta gama de produse. Poate poti semna un contract de colaborare.
As spune, uite firma X, are un de colaborator de la noi din Romania; ceea ce ar fi grozav! 🙂 Reflecta si insista pe aceasta tema! 🙂
sper ca in viitorul apropiat sa reusiti sa testati si Arctic Freezer 13 PRO care are o dimensiune ceva mai mare si mai are in plus ceva ce nu am vazut la nici un alt cpu cooler – “Cross-Blow technology”…sunt cu ochii pe voi 😉
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube