Review – Thermal Grizzly PhaseSheet PTM

Scris de: , in categoria: Racire, in 2 August, 2024.

Thermal Grizzly PhaseSheet PTM

 

Padurile termice cu schimbare de faza au devenit populare in ultimii ani, generand deseori dezbateri intre utilizatori, care se impart in doua tabere. Cel mai cunoscut pad termic pana acum este Honeywell PTM7950, apreciat pentru conductivitatea sa termica, estimata la aproximativ 8.5 W/mK, si pentru capacitatea de a se lichefia la temperaturi ridicate, umpland eficient toate golurile dintre suprafata unui procesor sau GPU si sistemul de racire. Fiind un producator mare, Honeywell se concentreaza pe relatiile B2B, astfel incat vanzarea directa catre utilizatorul final nu este o prioritate. Din acest motiv, pe platforme precum Aliexpress si Amazon au aparut numerosi vanzatori care comercializeaza PTM7950, dar exista riscul de a achizitiona un produs contrafacut sau de calitate inferioara.

Aceasta situatie face dificila evaluarea corecta a diferitelor review-uri ale PTM7950 publicate pe forumuri, deoarece nu este clar daca padul a fost aplicat corect sau daca au fost respectate ciclurile termice necesare pentru o performanta optima.

Aici intervine Thermal Grizzly, un producator mai mic, fondat de o echipa de pasionati care doresc sa ofere produse de calitate pentru entuziasti si overclockeri. Thermal Grizzly PhaseSheet PTM este un pad termic cu schimbare de faza, neconductiv electric, cu o dimensiune de 50x40mm, care poate fi folosit atat pe CPU, cat si pe GPU. Acesta este bazat pe o reteta personalizata a Honeywell PTM7950, fiind fabricat in aceleasi fabrici.

De asemenea, Lenovo folosesc deja de ceva timp modelul Honeywell PTM7958, o versiune personalizata a PTM7950, in laptop-urile lor, iar PowerColor si alti parteneri AMD au lansat placi video Radeon RX 7900 XT / XTX care inlocuiesc pasta termica clasica cu aceste paduri termice cu schimbare de faza.

De ce exista acest interes pentru padurile PTM? Daca procesorul sau placa video nu au un heatspreader (IHS) si pastila de siliciu intra in contact direct cu coolerul, interfata termica trebuie sa asigure transferul unei cantitati mari de energie termica concentrata pe o suprafata foarte mica. Acest lucru, combinat cu coeficientul de dilatare diferit al siliciului comparativ cu cel al cuprului din cooler, poate duce la fenomenul de “pump-out” al pastei termice, afectand performanta in timp. In plus, performanta pastelor termice scade in timp din cauza uscarii si degradarii formulei chimice.

Problema “pump-out”-ului este una serioasa, intalnita frecvent la placile video cu un TDP ridicat, precum Geforce RTX 3090 Ti, dar si la seria Radeon RX 7000 de la AMD. Procesoarele sau APU-urile din laptopuri, care nu au IHS, pot suferi de aceleasi probleme, motiv pentru care unii producatori de notebook-uri au adoptat solutia padurilor cu schimbare de faza.

Thermal Grizzly PhaseSheet PTM este o solutie recomandata pentru orice CPU, APU sau GPU fara IHS, care dezvolta un TDP mediu sau ridicat, avand avantajul pastrarii performantei pe termen lung. Acest lucru este posibil datorita vascozitatii ridicate a padului, chiar si atunci cand acesta este in stare lichida, ceea ce minimizeaza efectul intalnit in cazul pastelor termice traditionale. Pentru a obtine cea mai buna performanta, este necesar un strat cat mai subtire, obtinut prin aplicarea unei presiuni de aproximativ 300-400N, precum si un minim de 10 cicluri termice de incalzire-racire peste 55-60°C.

Pe pagina urmatoare, vom explora cum arata padul PhaseSheet PTM si vom prezenta metodologia noastra de testare.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: Review – Thermal Grizzly PhaseSheet PTM

  1. Ovidiu a scris pe:

    Eu chiar nu vad pe la vre-un magazin prin Romania. Poate nu am fost eu atent 🙂

  2. Monstru a scris pe:

    “Thermal Grizzly PhaseSheet PTM are un pret recomandat de 9,9€ si va fi disponibil in curand in Romania”

    De-abia s-a lansat, cred ca asta este primul review de pe internet, asa ca mai dureaza pana ajunge in stocuri.

Lasa-ne un comentariu: