Despre LGA1155, Clarkdale si Gulftown
Cu ceva timp in urma, se spunea ca de avantajele circuitului grafic incorporat de procesorul Havendale vor putea beneficia numai posesorii de placi de baza dotate cu chipset-urile Intel Q57, H57 si H55. La randul lor, proprietarii de placi de baza echipate cu chipset-urile P57 si P55 ar fi fost capabili sa lucreze cu procesoarele Havendale, insa ar fi fost obligati sa utilizeze o placa video dedicata. Ulterior insa, lucrurile s-au precipitat si au inceput sa circule informatii cum ca Intel ar intentiona sa renunte la lansarea procesoarelor Havendale in favoarea succesoarelor lor pe 32 nm, Arandale.
Incertitudinea a fost sporita si mai mult odata cu aparitia, chiar pe site-ul Intel, a informatiilor privind design-ul conceptual al viitoarelor procesoare ale companiei. Daca fiecare dintre noi a auzit despre socket-ul H1 (LGA1156), nu acelasi lucru se poate spune despre socket-ul H2, sau LGA 1155, referintele despre acesta fiind inedite.
Procesoarele LGA1156 ar trebui sa opereze pe placile de baza ale caror subsisteme de alimentare se conformeaza specificatiilor VRM 11.1, in timp ce pentru procesoarele socket LGA1155 sunt folosite deja specificatiile VRM 12. Mai mult decat atat, procesoarele LGA1155 lucreaza cu o sarcina electrica categoric mai redusa.
Toate acestea sugereaza faptul ca socket-ul LGA1155 va fi folosit de o serie de procesoare Intel cu nucleu grafic integrat, iar variantele quad-core Lynnfield vor fi compatibile cu socket-ul LGA1156. In fine, socket-ul LS (LGA1567) va fi apanajul procesoarelor Xeon cu arhitectura Nehalem.
Asa cum aminteam la inceput, inca din primele zile ale acestei luni au aparut vesti potrivit carora Intel ar putea anula anuntul procesoarelor Havendale cu circuit grafic integrat, produse realizate cu ajutorul tehnologiei pe 45nm, pentru ca, simultan, sa grabeasca lansarea omoloagelor pe 32 nm, procesoare care au aparut prin stirile de profil sub numele de cod Arandale. Reprezentantii firmei din Santa Clara au confirmat in repetate randuri faptul ca livrarea procesoarelor pe 32 nm va fi initiata inca de la sfarsitul acestui an (probabil pentru piata OEM), dar este foarte probabil ca inovatiile Intel sa fie anuntate in ianuarie 2010.
Website-urile de limba japoneza PC Watch si 4Gamer confirma informatiile privitoare la grabirea lansarii procesoarelor Intel pe 32 nm. Un nou roadmap indica faptul ca procesoarele dual-core cu circuit grafic incorporat, produse bazate pe nucleul Clarkdale, vor fi disponibile in primul trimestru al anului viitor, in timp ce procesoarele Gulftown, variante cu sase nuclee de executie si compatibile cu socket-ul LGA 1366, vor apare in cel de-al doilea trimestru din 2010.
Ultimile vor obtine 6 x 256 KB de memorie cache L2 si un total de 12 MB de memorie cache L3, iar controller-ul de memorie incorporat se va bucura de compatibilitate cu memoria tri-channel DDR3-1333. Valoarea TDP va ramane la fel, respectiv 130W, iar la nivel arhitectural va apare suportul pentru instructiunile AES-NI.
Procesoarele Clarkdale vor fi numai partial pe 32 nm, respectiv nucleele in sine, in vreme ce “partea de chipset” va fi realizata cu ajutorul vechiului proces tehnologic pe 45nm. Aceasta ultima parte, cea bazata pe actuala tehnologie pe 45nm, va include procesorul grafic, controller-ele de memorie si cel PCI Express, QPI si DMI. Explicatia pentru aceasta combinatie de tehnologii si pentru mica intarziere este destul de simpla: intr-o perioada de timp relativ scurta, Intel nu poate alinia asa numita “parte de chipset” a procesoarelor sale la standardele noii tehnologii (cea pe 32nm). Fireste, procesoarelor vor avea un layout de tip dual-chip, iar partea construita pe 32 nm va contine doua nuclee de executie.
Referitor tot la procesoarele Clarkdale, site-ul HKEPC Hardware ne indica si limitele tarifare pe care le vor afisa amintetele inovatii Intel: intre 50 si 150 USD. Daca asa vor sta lucrurile, atunci trebuie sa spunem ca pentru un procesor cu nucleu grafic integrat un asemenea nivel al preturilor este atractiv.
Ziaristii niponi, ca majoritatea surselor asiatice, declara ca procesoarele pe 32 nm Gulftown si Clarkdale vor fi compatibile cu placile de baza echipate cu socket-urile LGA1366 si, respectiv, LGA1156. Apropo, procesoarele Arandale vor deveni corespondentele Clarkdale pentru platformele mobile. In privinta datelor de lansare a procesoarelor quad-core Lynnfield (45nm) nu au intervenit modificari, ele fiind asteptate in trimestrul al treilea din 2009. Si daca Lynnfield si Clarkdale vor utiliza acelasi tip de socket, este de asteptat ca placile de baza LGA1156 sa joace rolul unor platforme de lunga durata. Din 2011, se preconizeaza ca Intel va finaliza demersurile legate de lansarea procesoarelor pe 22nm…
Comentarii
Ce le mai place să complice treaba… 😀
Daca n-au concurenta isi permit…