IoT 2015 – Taiwan Internet of Things

Scris de: , in categoria: Stiri, in 5 August, 2015.

Internet of Things

 
Nu cred ca mai trebuie sa va explic voua, cititorilor nostrii, cu ce ne ocupam noi pe LAB501. De la bun inceput am fost un site construit de entuziasti pentru entuziasti iar subiectele care ocupa 90% din articolele de pe acest site sunt hardware-ul si overclocking-ul, in cele mai pure forme.

Nu suntem si nu am fost niciodata un site de stiri, desi am acoperit cele mai importante evenimente de profil din lume cum nu a facut-o probabil nici o alta publicatie din Romania. Nu suntem interesati in mod special de situatia financiara sau de strategiile companiilor, desi am avut onoarea de a sta de vorba cu unii dintre cei mai importanti oameni din industrie.

Nu publicam comunicate de presa, dar nu am ratat nici o lansare importanta de pana acum, prezentandu-va review-uri detaliate pentru orice produs interesant chiar in momentul lansarii. Pe LAB501 hardware-ul a fost intotdeuna prima noastra preocupare si va ramane asa multa vreme de acum inainte.

Pe de alta parte, mai exista si acei 10%… articole despre tehnologii interesante, despre companii iesite din comun, despre concepte si tehnologii care ne vor afecta viata in viitor. V-am povestit despre acceleratorul de particule de la Cern si despre implicarea romanilor in acest proiect. V-am povestit despre micro PC-uri cand acest concept de-abia vedea lumina zilei. V-am povestit despre transformarea lui Everest in Aida sau despre istoria celor de la Futuremark.

Ei bine astazi o sa va povestesc despre altceva… despre un concept pe care il auzim din ce in ce mai des in ultimii doi ani, un concept adoptat de un numar din ce in ce mai mare de companii. Un concept care cel mai probabil va schimba modul in care traim sau muncim… de fapt, a inceput deja sa o faca.

Internet of Things este sintagma care da acestui concept un nume, iar aceasta sintagma ati mai auzit-o cu siguranta de multe ori in ultimii ani. Problema este ca marea majoritate a cititorilor nu acorda prea multa atentie acestui concept, deoarece il gasim deobicei asociat cu prezentari si analize sterile. Ei bine, noi vom incepe astazi o scurta serie de materiale dedicate acestui subiect, insa o vom face in felul nostru, lasand la o parte analizele sterile.
 
TAITRA LOGO
 
Din punctul meu de vedere orice teorie este mai usor de explicat in practica. Si aparent nu sunt singurul care crede asta, deoarece TAITRA (Taiwan External Trade Development Council) s-a ocupat anul acesta de popularizarea conceptului Internet of Things raportat la teritoriul Taiwanului. Brand-uri taiwaneze care activeaza in acest domeniu au incercat sa exemplifice Internet of Things demonstrand aplicabilitatea acestui concept in cadrul ramurilor din industrie in care activeaza.

De la companii pe care le cunoasteti foarte bine, cum ar fi Acer, MediaTek sau ARM si pana la companii mai putin cunoscute publicului din Romania, cum ar fi Holux, Sakura sau Mobiletron, mai multe companii taiwaneze din diverse industrii au incercat anul acesta sa ne arate cum au aplicat IoT in cadrul propriului business si nu in ultimul rand cum va afecta acest concept tehnologic viitorul nu foarte indepartat.

In cadrul acestei serii de stiri dedicate subiectului IoT va voi povesti despre fiecare dintre aceste companii, iar la final vom trage o concluzie legata de IoT si de modul in care acest concept ne va afecta viata in anii care vor urma. Pana atunci as vrea sa va explic foarte pe scurt ce este IoT si care este potentialul real al acestui concept.

Daca in anii 50-60 puteam discuta de era mainframe-ului, a calculatorului urias intalnit doar in laboratoare, in anii 70-80 am trecut la era calculatorului personal, adica PC. In curand, fiecare casa era dotata cu un astfel de dispozitiv, bazele fiind puse pentru urmatorul mare pas – internetul, revolutia anilor 90-2000. A urmat miniaturizarea si “desteptarea” device-urilor, ultimii ani fiind anii in care aproape cu totii am devenit in permanenta conectati cu ajutorul unui device (smartphone, tableta, notebook, PC, etc).

Ei bine, se pare ca urmatorul mare pas este IoT, adica interconectarea / conectarea la retea / internet a unui numar din ce in ce mai mare de dispozitive, de la smarthphone-uri si smart watch-uri si pana la senzori de temperatura, sisteme de control al vignietei, frigidere, masini s.a.m.d. In urmatorii 5 ani se estimeaza ca numarul device-urilor conectate la internet va ajunge la 28 de miliarde, potentialul pietei fiind estimat undeva la 7.1 trilioane de dolari (USD).

Prin urmare, nu este de mirare ca Taiwanul este una dintre tarile care imbratiseaza pe deplin ideea de IoT – in fond discutam despre locul de origine al unora dintre cele mai mari companii din domeniul IT iar IoT pare a fi urmatoarea mare oportunitate pentru multe dintre aceste companii. In concluzie, daca va pasioneaza subiectul, verificati sectiunea “Stiri” a site-ului pentru ca zilele acestea vom avea cateva povesti interesante pentru voi, legate de Taiwan si IoT!

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: