Centrul de Excelenta NIHAM – peste o mie de procesoare in slujba stiintei

Scris de: , in categoria: Diverse, in 26 May, 2009.

Voi, in calitate de cititori ai nostrii, cunoasteti prea bine subiectele tratate cu predilectie de catre Lab501, aria noastra de interes fiind destul de restransa. Nu tratam subiecte de ordin general din IT si nu avem pretentia ca ne-am pricepe la altceva in afara de ceea ce scriem aici saptamanal. Mai mult decat atat, majoritatea articolelor noastre sunt scrise prin prisma pasiunii, experientei si nebuniei noastre legata de subiectul atat de drag noua, mai precis overclocking-ul. Cu toate acestea, se mai intampla uneori sa descoperim un subiect fascinant, care merita atentia noastra si a voastra, chiar daca in tratarea unui asemenea subiect nu suntem decat simpli profani. De aceea, nu vom avea pretentia de a fi suta la suta corecti din punct de vedere stiintific pe parcursul acestei relatari, dar vom incerca sa va aducem la cunostiinta o poveste frumoasa, fascinanta, legata de activitatea unor oameni de stiinta din tara noastra. Poveste care, evident, va avea legatura si cu IT-ul. Pana atunci insa, mai aveti de citit.

.

CERN – LHC (Large Hadron Collider)

.

Se prea poate sa fi auzit in cursul ultimului an despre acceleratorul de particule de la CERN. Nu pentru ca am trai intr-o societate in care ponderea cetatenilor cu un nivel al IQ-ului extrem de ridicat este peste medie fata de restul lumii, astfel incat asemenea discutii sa aiba loc in cafenele sau in cadrul talk-show-urilor televizate, si nici datorita interesului mass-mediei pentru stiinta. Se poate in schimb sa fi auzit despre acest experiment datorita ingorantei si a goanei dupa senzational, iminentul sfarsit al lumii fiind propovaduit la momentul respectiv de catre mass-media locala. Va mai aduceti aminte, oamenii de stiinta de la CERN vor sa izbeasca intre ele niste particule, care evident o vor lua razna si vor creea o gaura neagra, care va inghiti pamantul si astfel vom avea parte de apocalipsa pe care am ratat-o in 2000. Evident, in lipsa de cutremure sau noi relatii amoroase ale „vedetelor” bastinase, sfarsitul lumii este un subiect numai bun pentru stirile de la ora 5. Este putin probabil sa va amintiti despre explicatiile stiintifice oferite in acea perioada de catre membrii Centrului de Excelenta NIHAM, deoarece faptele concrete, bazate pe date stiintifice, nu reprezinta un subiect senzational si nu rezoneaza cu setea de cultura moderna a telespectatorilor. Noi am retinut insa ca in cadrul acestui proiect este implicat si un institut romanesc si astfel am ajuns la articolul de fata. Sa vedem totusi despre ce este vorba la CERN si ce anume vor sa faca oamenii de stiinta de acolo (pentru ca hai sa fim seriosi, nu trebuie sa fi neaparat doctor inginer ca sa poti cauza sfarsitul lumii, ultimul presedinte american fiind un bun exemplu in acest sens).

Elementul de baza al experimentelor care vor demara cel mai probabil in cursul acestui an este acceleratorul de particule LHC (Large Hadron Collider). Acesta este alcatuit dintr-un inel cu o circumferinta de 27Km, de-a lungul caruia sunt pozitionati o serie de magneti foarte puternici. Acestia sunt raciti la -271°C pentru a permite trecerea curentului electric prin bobine fara a intampina rezistenta si fara a pierde din energie. Cu ajutorul acestor magneti, dar si a constructiei special realizata pentru a obtine o crestere a energiei particulelor pe masura ce acestea se deplaseaza, in doua inele separate vor fi accelerate pana la un punct doua particule, in sens opus. In momentul in care acestea ating energia dorita, traiectoria lor va fi directionata in asa fel incat cele doua particule se vor ciocni.

Comentarii

13 comentarii la: Centrul de Excelenta NIHAM – peste o mie de procesoare in slujba stiintei

  1. Awesome!
    Cand mai vezi cate o chestie din asta parca incepi sa te simti mandru ca esti roman.

  2. Intr-adevar, impresionant.
    Or face angajari?:))

  3. Nu stim daca fac angajari, dar stim ca oamenii calificati sa lucreze acolo sunt foarte putini :).

  4. Andrei M a scris pe:

    Un articol foarte bun, interesant. Pacat ca astfel de subiecte nu sunt mai mediatizate, de fapt ele nu prea exista deloc. Cu atat mai mult apreciez acest articol. Felicitari!

  5. andrei cum nu a fost mediatizat?
    la un moment dat subiectul intrecuse toate babele violate de la protv

  6. Andrei M a scris pe:

    Se prea poate ca eu sa fi prins doar faza cu Partidul Conservator care avertizau si ei iminenta gaura neagra creata in Europa 🙂

  7. Punctul culminant al acestui experiment, am inteles ca va fi prin 2012. Cred ca este unul dintre cele mai interesante proiecte si care a starnit atat panica cat si curiozitatea in randul cetatenilor.

  8. Din pacate au trecere stirile cu babe violate

  9. 1000 de procesoare oare ce scor scot in future mark 2009 ;)) ?

  10. E-nigma a scris pe:

    Inca un motiv de mandrie! Un roman de-al nostru (sau.. de-al lor :D) este cel care a proiectat si dezvoltat placa hardware care se ocupa de prelucrarea datelor de retea, in cadrul unei teze de doctorat UPB-CERN. Iata aici rezumatul in romana (desi lucrurile interesante sunt in lucrarea in engleza) oferita pe pagina lui. Respect acestor oameni, multumiri lab501 pt privirea aruncata in acel centru atat de interesant.

  11. E-nigma a scris pe:

    http://ciobota.web.cern.ch/ciobota/phd/matei_ciobotaru_summary.pdf , se pare ca HTML-ul a fost filtrat..

  12. Felicitari pentru articol! Si eu sunt de parere ca cifrele nu mint…deci nu o sa avem gauri negre…

  13. Sunt destul de rare motivele care te fac sa te simti mandru ca esti roman. Acesta este unul din ele…

Lasa-ne un comentariu: