Centrul de Excelenta NIHAM – peste o mie de procesoare in slujba stiintei

Scris de: , in categoria: Diverse, in 26 May, 2009.

Astfel de clustere sunt raspandite in toata lumea si alcatuiesc GRID-ul care va analiza datele obtinute la CERN. Cu ajutorul conceptului de distributed computing aplicat la nivel industrial, cercetatorii vor putea stoca o cantitate uriasa de date si vor putea analiza ceea ce se intampla in LHC cu ajutorul intregii puteri de calcul a GRID-ului. Asa cum spuneam mai devreme, GRID-ul functioneaza de cativa ani, ruland simulari pentru a verifica eficienta sistemului. In acest fel, cercetatorii pot rafina procesul de colectare si analiza al datelor si pot estima puterea totala de calcul a sistemului. Mai jos puteti admira raspandirea acestor centre de calcul la nivel mondial.

.

.

Exista 3 clustere pe platforma Magurele, cel din cadrul Centrului NIHAM fiind prima implementare de acest gen din Romania, constructia sa incepand in urma cu 7 ani. Conform portalului EGEE (Enabling Grids for E-sciencE), 75% din puterea de calcul a aplicatiilor de tip GRID din Romania este asigurata de catre cluster-ul din cadrul Centrului de Excelenta NIHAM. Desigur, exista in Romania o serie intreaga de data-centere cu aplicatie comerciala, insa acestea nu folosesc intreaga putere de calcul pentru un singur scop, fiind dedicate utilizarii de catre companii, site-uri Web s.a.m.d. In momentul de fata, toata puterea de calcul a GRID-ului vizitat de noi este folosita pentru proiectul ALICE. In cifre, putem vorbi de 6% din puterea de calcul insumata a tuturor aplicatiilor de acest gen care participa la acest proiect, respectiv de ~10% din capacitatea totala de stocare alocata acestui proiect. Aici au fost duse la bun sfarsit pana in momentul de fata aproape 600000 de job-uri din cadrul simularilor realizate pentru ALICE.

.

.

Acest tip de centre de calcul sunt clasificate in 4 categorii, Tier 0, Tier 1, Tier 2, Tier 3. (Tier 0 este localizat la CERN). Exista 5-6 clustere de tip Tier 1 implicate in proiectul ALICE, cluster-ul vizitat de noi facand parte din categoria Tier 2. Din cate am inteles, NIHAM-ul dispune de puterea de calcul si capacitatea de stocare necesare pentru a deveni Tier 1, insa, momentan, mai trebuiesc indeplinite o serie de conditii pentru efectuarea acestui pas, cum ar fi finantarea din partea statului, care in acest moment lipseste. Centru de Excelenta NIHAM a fost finantat pe baza proiectelor de cercetare obtinute pe baza de competitie.

Comentarii

13 comentarii la: Centrul de Excelenta NIHAM – peste o mie de procesoare in slujba stiintei

  1. Awesome!
    Cand mai vezi cate o chestie din asta parca incepi sa te simti mandru ca esti roman.

  2. Intr-adevar, impresionant.
    Or face angajari?:))

  3. Nu stim daca fac angajari, dar stim ca oamenii calificati sa lucreze acolo sunt foarte putini :).

  4. Andrei M a scris pe:

    Un articol foarte bun, interesant. Pacat ca astfel de subiecte nu sunt mai mediatizate, de fapt ele nu prea exista deloc. Cu atat mai mult apreciez acest articol. Felicitari!

  5. andrei cum nu a fost mediatizat?
    la un moment dat subiectul intrecuse toate babele violate de la protv

  6. Andrei M a scris pe:

    Se prea poate ca eu sa fi prins doar faza cu Partidul Conservator care avertizau si ei iminenta gaura neagra creata in Europa 🙂

  7. Punctul culminant al acestui experiment, am inteles ca va fi prin 2012. Cred ca este unul dintre cele mai interesante proiecte si care a starnit atat panica cat si curiozitatea in randul cetatenilor.

  8. Din pacate au trecere stirile cu babe violate

  9. 1000 de procesoare oare ce scor scot in future mark 2009 ;)) ?

  10. E-nigma a scris pe:

    Inca un motiv de mandrie! Un roman de-al nostru (sau.. de-al lor :D) este cel care a proiectat si dezvoltat placa hardware care se ocupa de prelucrarea datelor de retea, in cadrul unei teze de doctorat UPB-CERN. Iata aici rezumatul in romana (desi lucrurile interesante sunt in lucrarea in engleza) oferita pe pagina lui. Respect acestor oameni, multumiri lab501 pt privirea aruncata in acel centru atat de interesant.

  11. E-nigma a scris pe:

    http://ciobota.web.cern.ch/ciobota/phd/matei_ciobotaru_summary.pdf , se pare ca HTML-ul a fost filtrat..

  12. Felicitari pentru articol! Si eu sunt de parere ca cifrele nu mint…deci nu o sa avem gauri negre…

  13. Sunt destul de rare motivele care te fac sa te simti mandru ca esti roman. Acesta este unul din ele…

Lasa-ne un comentariu: