Centrul de Excelenta NIHAM – peste o mie de procesoare in slujba stiintei
Continuandu-ne vizita, am observat sistemul automat de stingere al incendiilor, destinat GRID-ului si camerei care adaposteste UPS-urile care deservesc GRID-ul. Un aspect important pe care l-am retinut a fost faptul ca acest sistem de stingere, spre deosebire de alte sisteme similare folosite in mediul industrial, nu foloseste gaze toxice, putand fi declansat in orice moment, chiar daca exista personal in cladire.
.
.
Sistemul de stingere face parte dintr-un sistem avansat de control si protectie a mediului din cadrul cladirii, lucrand in tandem cu o serie de detectori de gaze care pot anunta cea mai mica schimbare a procentului acestora in interiorul laboratorului sau al camerei unde sunt amplasate serverele. Acest sistem permite alertarea la distanta in cazul unor anomalii, trimitand un SMS de avertizare persoanelor responsabile.
Ne-am continuat vizita si am admirat generatorul de 600KW care asigura alimentarea in cazul unor probleme ale instalatiei electrice. De asemenea, am vizitat atelierul de mecanica, precum si sala de seminarii si video-conferinte. Mai ramasese o singura camera de vazut, de altfel una dintre cele mai interesante pentru noi. Evident, este vorba despre camera serverelor, acolo unde aproximativ 1200 de procesoare lucreaza in permanenta. Asa cum spuneam mai devreme, NIHAM pune la dispozitie 6% din puterea de calcul a GRID-ului care colecteaza si analizeaza datele care vor fi obtinute in proiectul ALICE. Acceleratorul de particule de la CERN nu a intrat inca in functiune, insa GRID-ul functioneaza de cativa ani, buna functionare si implementare a acestei solutii fiind realizata cu ajutorul simularilor. Putem astfel vorbi despre un flux constant de date, care sunt stocate si analizate in cadrul unui proces de lunga durata, al carui scop final va fi analizarea eficienta, in conditii optime, a datelor reale culese in urma ciocnirii particulelor in LHC. Ce este un GRID? Conceptul este cu siguranta familiar cititorilor nostrii, Folding@ Home castigand din ce in ce mai multi admiratori si in Romania. Folding @ Home sau Seti@ Home sunt doua exemple foarte potrivite pentru a ilustra conceptul de distributed computing, care sta la baza ideei de GRID. Insa, desi conceputul este identic, exista cateva diferente fundamentale intre proiectele publice amintite mai sus si GRID-ul despre care vom vorbi astazi. Daca in cazul Folding@Home vorbim despre PC-uri care ruleaza un client, alocandu-i resursele ramase libere in sistem, analiza datelor in cazul de fata este realizata cu ajutorul unor data center-e dedicate strict acestui scop. Astfel, fiecare institut implicat in proiect dispune de un cluster de servere si de o anumita capacitate de stocare, pe care le aloca proiectului in care este implicat. Pentru a afla mai multe date despre puterea de calcul a cluster-ului pe care il vizitam, am stat de vorba cu doctorandul Cristian Andrei, care ne-a explicat pe larg despre ce este vorba.
Comentarii
Awesome!
Cand mai vezi cate o chestie din asta parca incepi sa te simti mandru ca esti roman.
Intr-adevar, impresionant.
Or face angajari?:))
Nu stim daca fac angajari, dar stim ca oamenii calificati sa lucreze acolo sunt foarte putini :).
Un articol foarte bun, interesant. Pacat ca astfel de subiecte nu sunt mai mediatizate, de fapt ele nu prea exista deloc. Cu atat mai mult apreciez acest articol. Felicitari!
andrei cum nu a fost mediatizat?
la un moment dat subiectul intrecuse toate babele violate de la protv
Se prea poate ca eu sa fi prins doar faza cu Partidul Conservator care avertizau si ei iminenta gaura neagra creata in Europa 🙂
Punctul culminant al acestui experiment, am inteles ca va fi prin 2012. Cred ca este unul dintre cele mai interesante proiecte si care a starnit atat panica cat si curiozitatea in randul cetatenilor.
Din pacate au trecere stirile cu babe violate
1000 de procesoare oare ce scor scot in future mark 2009 ;)) ?
Inca un motiv de mandrie! Un roman de-al nostru (sau.. de-al lor :D) este cel care a proiectat si dezvoltat placa hardware care se ocupa de prelucrarea datelor de retea, in cadrul unei teze de doctorat UPB-CERN. Iata aici rezumatul in romana (desi lucrurile interesante sunt in lucrarea in engleza) oferita pe pagina lui. Respect acestor oameni, multumiri lab501 pt privirea aruncata in acel centru atat de interesant.
http://ciobota.web.cern.ch/ciobota/phd/matei_ciobotaru_summary.pdf , se pare ca HTML-ul a fost filtrat..
Felicitari pentru articol! Si eu sunt de parere ca cifrele nu mint…deci nu o sa avem gauri negre…
Sunt destul de rare motivele care te fac sa te simti mandru ca esti roman. Acesta este unul din ele…
Pingback: IoT 2015 - Taiwan Internet of Things - lab501
Pingback: IoT 2015 – Taiwan Internet of Things - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube