Centrul de Excelenta NIHAM – peste o mie de procesoare in slujba stiintei

Scris de: , in categoria: Diverse, in 26 May, 2009.

ALICE – A Large ion Collider Experiment

.

Pentru a colecta si analiza datele rezultate in urma acestor ciocniri, sunt in curs de constructie 6 sisteme de detectie, fiecare avand un alt scop. ATLAS si CMS vor analiza tipologia tuturor particulelor care vor rezulta in urma coliziunii particulelor. ALICE si LHCb folosesc senzori specializati, pentru a analiza anumite aspecte ale ciocnirii particulelor. Nu in ultimul rand, TOTEM si LHCf, vor analiza scenariile aparute in urma unor intersectii tangente intre particule, fara coliziune propriu-zisa. Pana in momentul de fata, cercetatorii nostrii au colaborat la constructia anumitor sub-ansamble pentru aranjamentele experimentale ATLAS si ALICE.

ALICE este un proiect initiat de „Europeean Organisation for Nuclear Research” si consta in constructia unui sistem complex dedicat detectiei si analizei a datelor rezultate in urma ciocnirii ionilor grei. Folosind acceleratorul de particule, vor fi ciocniti ioni, ciocniri in urma carora vor rezulta un numar imens de particule. ALICE va colecta si va analiza datele rezultate in urma acestor ciocniri, in incercarea de recrea, analiza si interpreta conditiile care au existat la o milionime de secunda de la nasterea Universului..

In cadrul acestui proiect participa aproximativ 1200 cercetatori din nu mai putin de 109 de institute de cercetare din 31 tari, inclusiv Romania. Proiectul a fost demarat in urma cu 15 ani, investitiile pana in acest moment ridicandu-se la valoarea de 150 milioane franci elvetieni.

.

.

.

Puteti gasi aici o fotografie panoramica a facilitatii.

Comentarii

13 comentarii la: Centrul de Excelenta NIHAM – peste o mie de procesoare in slujba stiintei

  1. Awesome!
    Cand mai vezi cate o chestie din asta parca incepi sa te simti mandru ca esti roman.

  2. Intr-adevar, impresionant.
    Or face angajari?:))

  3. Nu stim daca fac angajari, dar stim ca oamenii calificati sa lucreze acolo sunt foarte putini :).

  4. Andrei M a scris pe:

    Un articol foarte bun, interesant. Pacat ca astfel de subiecte nu sunt mai mediatizate, de fapt ele nu prea exista deloc. Cu atat mai mult apreciez acest articol. Felicitari!

  5. andrei cum nu a fost mediatizat?
    la un moment dat subiectul intrecuse toate babele violate de la protv

  6. Andrei M a scris pe:

    Se prea poate ca eu sa fi prins doar faza cu Partidul Conservator care avertizau si ei iminenta gaura neagra creata in Europa 🙂

  7. Punctul culminant al acestui experiment, am inteles ca va fi prin 2012. Cred ca este unul dintre cele mai interesante proiecte si care a starnit atat panica cat si curiozitatea in randul cetatenilor.

  8. Din pacate au trecere stirile cu babe violate

  9. 1000 de procesoare oare ce scor scot in future mark 2009 ;)) ?

  10. E-nigma a scris pe:

    Inca un motiv de mandrie! Un roman de-al nostru (sau.. de-al lor :D) este cel care a proiectat si dezvoltat placa hardware care se ocupa de prelucrarea datelor de retea, in cadrul unei teze de doctorat UPB-CERN. Iata aici rezumatul in romana (desi lucrurile interesante sunt in lucrarea in engleza) oferita pe pagina lui. Respect acestor oameni, multumiri lab501 pt privirea aruncata in acel centru atat de interesant.

  11. E-nigma a scris pe:

    http://ciobota.web.cern.ch/ciobota/phd/matei_ciobotaru_summary.pdf , se pare ca HTML-ul a fost filtrat..

  12. Felicitari pentru articol! Si eu sunt de parere ca cifrele nu mint…deci nu o sa avem gauri negre…

  13. Sunt destul de rare motivele care te fac sa te simti mandru ca esti roman. Acesta este unul din ele…

Lasa-ne un comentariu: