Fractal Design ARC Midi Tower

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 24 November, 2011.


Continuam seria prezentarilor de carcase cu un produs de la Fractal Design, o companie care ne-a atras atentia in mod special prin modelul Define R3. Fractal Design Arc Midi Tower este construita pe acelasi schelet ca si Define R3 insa are o tinta diferita, bine definita, mai precis cei care doresc sa foloseasca un sistem de racire cu apa sau cei care au nevoie de o carcasa bine ventilata. Din acest motiv, ARC-ul ofera o cu totul alta experienta, desi este construita pe baza unor principii similare. Asta nu inseamna insa ca nu s-au pastrat trademark-urile Fractal Design (eleganta si calitatea constructiei) dupa cum vom vedea de altfel si in prezentarea de fata.

Daca tot am ajuns la acest capitol, sa explic putin de ce preferam aceasta modalitate de a prezenta carcase, deoarece se pare ca unii au uitat primele articole de acest gen si scopul lor. Pe scurt, nu credem in asa zisele “teste” de carcase in care se arunca la nimereala o platforma inauntru si se decide daca o carcasa este silentioasa sau rece. Din punctul nostru de vedere, pentru a testa asa ceva ar fi necesara utilizarea unei configuratii standard (aceleasi ventilatoare, la aceleasi turatii, pe aceeasi platforma) si apoi masurarea factorilor importanti (nivel de zgomot, temperatura, etc). Desi laboratorul nostru e destul de bogat in echipamente de testare si masurare – inclusiv un decibelmetru, nu consideram ca o asemenea procedura ar fi practica, din mai multe motive.

In primul rand, fiecare carcasa este construita altfel si prin urmare o anumita configuratie a ventilatoarelor va fi avantajoasa pentru un model si complet dezavantajoasa pentru un altul. In al doilea rand, ar presupune utilizarea aceluiasi sistem, ori fie vorba intre noi nimeni nu va mai fi interesat peste un an de comportamentul unui Sandy Bridge in Fractal Design ARC, in conditiile in care toti entuziasti vor utiliza deja Ivy Bridge. Nimeni nu va mai fi interesat de GTX 580 de exemplu, in conditiile in care entuziastii isi vor dori GTX 690. Nimeni nu este interesat de GTX 480 acum, sau de i7 870, nu-i asa? Prin urmare, un asemenea demers in care carcasele ar fi “testate” la sange, nu are prea multe sanse de reusita.

In aceste conditii, am considerat ca daca nu putem realiza un test asa cum ne dorim, mai bine nu il realizam. Nu ar fi totusi corect sa ignoram complet carcasele asa cum am facut-o doi ani de zile, si prin urmare am ajuns la acest compromis, al prezentarilor. Personal prefer aceasta metoda decat asa zise teste ale caror rezultate sunt complet irelevate pentru utilizatorul final.
.

Comentarii

9 comentarii la: Fractal Design ARC Midi Tower

 1. Florin Nitu a scris pe:

  Pagina 6 – Interior 2: “Daca aerisirile in exces ne-a speriat putin pana acum…”
  Nu vi se pare nimic ciudat din punct de vedere gramatical? 😀

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Corect, ne mai scapa typo-uri si la corectura, am ajustat corespunzator, multumim pentru atentionare 🙂

 3. Daca aerisirile in excess v-au speriat nu ati 😀

 4. Daca aerisirile in excess v-au speriat nu ati vezut unele design-uri Lian Li 😀

  Nu stiu ce are sistemul de comment-uri sau browserul meu.

 5. Dinu a scris pe:

  Saraceau daca puneau doua porturi USB 3.0 pe front panel 🙂

 6. Alex a scris pe:

  Un comentariu legat de aceasta carcasa. Sunt posesor al acestui model si pot adauga faptul ca cei de la Fractal Design au omis un mic detaliu.

  Slotul superior pentru hdd-uri din cusca de jos nu poate fi folosit cu un hard normal, doar un SSD poate sa incapa. Acest lucru se poate observa si in fotografie, sunt patru capete de surub ce intra in interiorul slotului. Mie cel putin fie am un hdd ce are o abatere de la standard fie suruburile lor sunt mai lungi deoarece mi-au zgariat carcasa hdd-ului foarte rau.

  Am rezolvat problema mutand hdd-ul pe sloturile inferioare insa am vrut sa precizez acest lucru pentru cei ce au patru hdd-uri si vor sa desfaca si cusca centrala pentru un airflow mai bun.

 7. Monstru Post author a scris pe:

  Buna observatie, mi-a scapat acest detaliu.

 8. augustin a scris pe:

  Stiu ca nu e locul cel mai potrivit si daca as cauta probabil aș găsi informațiile exacte dar din moment ce ați avut in mînă această carcasă îmi puteți spune dacă se poate instala un cooler Noctua NH D14 sau e prea mare pentru o astfel de carcasă.

  Mulțumesc și mă bucur că există un astfel de site.

 9. Monstru Post author a scris pe:

  Ar trebui sa incapa, da.

Lasa-ne un comentariu: